Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Ellopott bizonyítékok: okiratok a hátsó ülésen

A magánokirat-hamisítással gyanúsított vasi fiatal baloldal elnökének kocsijából eltűntek a bizonyító erejű alapító...
Túlzott részletezés nélkül, csupán hogy memóriánkat trenírozzuk, elevenítsük fel, miért is vádolják magánokirat-hamisítással a Vas megyei fiatal baloldal megyei elnökét, Szabó Bálintot. A fiktív szervezetek alakítása körüli botrányok még tavaly nyáron robbantak ki, amikor a frissen alakult vasi ifjú szocialistáknak egyszeriben két elnöke is akadt. Mindketten (a régi tagok által támogatott Gaál Angelika, és az új szervezetekkel felturbózott Szabó Bálint) legitimnek tartották magukat. A kölcsönös vádaskodásokkal, kizárásokkal és feljelentgetésekkel tarkított háborúskodásból végül Szabó Bálint került ki győztesen. Közben tavaly ősszel a rendőrség magánokirat-hamisítás bűncselekménye miatt nyomozásba kezdett. A feljelentés szerint ugyanis a Szabót támogató új alapszervezetek egy része fiktív, és ezek alapításának jegyzőkönyveiben ténylegesen le nem zajlott alakuló üléseket rögzítettek.

A bizonyítékok valamikor tavaly felszívódtak…
Mint pár napja az Index is hírül adta, a magánokirat-hamisítással gyanúsított Vas megyei fiatal baloldal megyei elnöke, Szabó Bálint kocsijából fura mód eltűntek azok a bizonyító erejű alapító okiratok, amelyek miatt még tavaly ősszel a rendőrség a nyomozást megindította. (Információink szerint a jegyzőkönyvek hitelesítőjeként szerepel többek között Szabó Bálint, Tóth Csaba Vas megyei MSZP elnökhelyettes, Tancsics Péter, a kőszegi MSZP szervezet elnöke, megyei elnökségi tag, valamint Zuschlag János, a Fibisz elnökhelyettese, országgyűlési képviselő aláírása is.)

Egy bennfentes, a botrányok idején az országos elnökség háza táján sertepertélő ifjú szocialista lapunknak elmondta, ez a történet nem is annyira újkeletű, az iratok valamikor a botrány kirobbanása után, tavaly ősszel szívódtak fel. Addig az aláírásokkal hitelesített jegyzőkönyveket - a szabályoknak megfelelően - az MSZP Köztársaság téri székházában, a Fibisz országos irodájában őrizték. A paksamétát maga az elnök, Újhelyi István adta át egy átvételi elismervény fejében Tóth Csabának, az MSZP megyei elnökhelyettesének. Informátorunk ezt a lépést maga sem értette, hiszen szerinte nehezen indokolható meg, miért is kellett elvinnie az ügyben erősen érintett Tóth Csabának ezeket a papírokat. Ráadásul véleménye szerint Újhelyinek azt is tudnia kellett, hogy ezzel megsérti az adatvédelmi törvényben előírtakat.

A kocsi ajtaja nyitva maradt, így csak később vette észre, hogy eltűntek a bizonyítékok
Eztán az okiratok - informátorunk szerint - szintén átvételi elismervény ellenében az ifjú vasi elnökhöz, Szabó Bálinthoz kerültek. (Informátorunk szerint az átvételi elismervényeket a rendőrség, amikor a Fibisz irodában házkutatást tartott, lefoglalta.) A jegyzőkönyveket aztán később, állítólag Székesfehérváron, egy áruház parkolójában Szabó Bálint autójából eltulajdonították. Az eset pikantériája, hogy Szabó állítása szerint a kocsi ajtaja nyitva maradt, így csak később vette észre, hogy eltűntek a bizonyító erejű dokumentumok. Mivel nem törték fel az autót, a rendőrségnek sem szólhattak a "bűneset" után közvetlenül. Utólag meg ugye, mit lehet tenni?

Az új szervezetekkel azóta sem lehet kapcsolatba kerülni
Tavaly - emlékezett vissza informátorunk - amikor a Fibisz országos irodájában értesültek a botrányról, az érintettek nem is próbálták bizonyítani, hogy ezek az iratok valódi szervezeteket takarnak. Ezt mi sem tanúsítja jobban, állította, minthogy olyan határozatot hoztak, mely értelmében ezeket a szervezeteket újra kellett alapítani. Erre tavaly októberben sor is került. Akkor két nap alatt tizenhárom szervezet hoztak létre. Informátorunk szerint csupán az volt különös, hogy a megalakulásra majd minden településen mikrobusszal érkeztek az emberek. Ráadásul az új szervezetekkel azóta sem lehet kapcsolatba kerülni, a levelek a feladóhoz rendre úgy érkeznek vissza, hogy a címzett ismeretlen. Eddig semmilyen rendezvényen nem sikerült találkoznia a Szabó Bálintot támogató tagokkal.

Gaál és Szabó csak áldozatai az ügynek
Informátorunk állítása szerint Gaál és Szabó csak aktív áldozatai az ügynek. Véleménye szerint Újhelyi a szocialista párt érdekeit előbbre helyezte a szervezeténél. A Fibisz elnöke és a helyettese is már kifelé mennek a szervezetből, mindketten elsősorban pártos karriert építenek az MSZP-ben. Így történhetett meg Vasban, hogy az ismeretlenségből előtörve épp egy volt jobboldali, Szabó Bálint lett hirtelenjében a baloldali ifjúsági szervezet megyei elnöke. Szerinte a Fibisz-vezetés az ő támogatásával a Szabó mögött álló Tóthnak akart megfelelni, aki egy időben úgy tűnt fel, mint lehetséges MSZP megyei elnök.

Újhelyi István nem foglalkozik az üggyel
"Nem foglalkozom az üggyel, nem foglalkozom annak részleteivel sem, az igazságszolgáltatásra bízom, döntsön - nyilatkozta lapunknak Újhelyi István, a Fibisz elnöke. Engem az ügy politikai része izgat. A vasiakkal többször kíséreltem meg az egyeztetést, a békítést, ami nehezen ment. Mindig az országos szervezet érdekeit védve próbáltam fellépni." Újhelyi István az alapító okiratokkal kapcsolatosan elismerte, azok valóban az ő engedélyével, teljesen szabályosan kerültek ki az irodából, írásos átvételi elismervény fejében. Tóth Csabához azért kerülhettek, mert a szocialisták Vas megyei elnökhelyetteseként ő foglalkozott az ifjúsági ügyekkel. Újhelyi Istvánnak pedig nem volt oka kételkedni a jó szándékában.

Az eltűnt iratok mégis megvannak!
Az Indexnek arról is tudomása van, hogy a tizenhárom vasi Fibisz-szervezet alapításról szóló iratokról, amelyek után a rendőrség is nyomoz, maradtak másolatok. Nekünk is hasonló információink vannak, sőt, eljuttattak hozzánk egy ilyen alapító okiratot is.
A másolatokról Újhelyi István, a Fibisz elnöke nem tud, bár létezésüket nem tartja kizártnak. Az országos elnökséghez közel álló informátorunk is elképzelhetőnek tartja, hogy a Gaál Angelika-pártiak ezen iratokat, még mielőtt az országos irodából kikerültek volna, lefénymásoltatták. Ezt az információnkat támasztja alá az is, hogy a rendőrség máskülönben nem is tudott volna eljutni az ügyben a Nyugat által már megírt gyanúsításig. (Sz. Bálintot ugyanis - a nemrég a rendőrségről az ügyészségre áttett ügyben - gyanúsítottként tartják számon. További gyanúsítás is várható, s mint ismeretes, az országgyűlési képviselő ellen csak az ügyészség nyomozhat, a rendőrség nem.

Fejes Péter, a Vas megyei főügyészség sajtószóvivője a bizonyítékok eltűnésével kapcsolatban feltett kérdéseinkre azt nyilatkozta: "Az ügyészség ezen értesülést sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja, mivel jelenleg bármelyik állásfoglalás sértené a nyomozás érdekeit." A szóvivő azonban cáfolta a Szombathelyi
Televízió közelmúltban, az üggyel kapcsolatban készült riportjában elhangzottakat, miszerint hamarosan, akár heteken belül pont kerülhet a Fibisz Vas megyei ügyére.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Belháború a vasi MSZP-ben