Újrajátszás - Feloszlatják az MSZP vasi szervezeteit

A jelek szerint rendet teremtenek a Vas megyei szocialisták között. Feloszlatják párt Vas megyei szervezeteit.
A szocialista párt országos etikai és egyeztető bizottságának ülésén a Vas megyei területi szervezet és a 26 Vas megyei helyi szervezet feloszlatása mellett foglaltak állást. "Új, teljes körű tisztújítást kezdeményezünk", mondta a pártelnök.

Hozzátette: a párt elnöksége jövő hétvégi, kétnapos ülésén határozza meg az időpontokat. "Erős és sikeres szocialista pártot akarunk. Minden megyében, mindenütt, Vas megyében is", jelentette ki. "Nem tűrjük és tűrhetjük a botrányokat sehol. A botrányok helyett világosan működő, szabályosan és minden etikai normát betartó szervezeteknek van csak esélyük arra, hogy sikeresen szerepeljenek", mondta Hiller István.

Információink szerint az országos etikai és egyeztető bizottság meghallgatta Ipkovich Györgyöt, Szombathely polgármesterét, Horváth Györgyöt, a szombathelyi pártszervezet elnökét, Szabó Lajos országgyűlési képviselőt és Tóth Csaba megyei elnököt. Nekik kell kidolgozniuk a tisztújítás és a tagrevízió forgatókönyvét is.

Mint ismeretes, a Vas megyei szocialistáknál akkor kezdődtek a botrányok, amikor a romák azzal vádolták meg Tóth Csabát és Szabó Bálintot, hogy pénzért léptettek be romákat a szocialistákhoz. Később felmerült az is, hogy a régi vezetőket úgy akarják leváltani Tóthék, hogy fiktív pártszervezeteket hoznak létre a megyében. Egy biztos, az újak ősszel megszerezték a szavazattöbbséget, s megyei elnöknek választották Tóth Csabát, s leváltották azt a megyei etikai bizottságot is, amely pont a tagbeléptetetések körüli visszásságok miatt kizárta Tóthot a pártból. Akkor még az országos etikai bizottság egy formai okra hivatkozva megsemmisítette a megyei döntést, Szili Katalin segítségével pedig még a nyáron elfogadták a gyanú alatt álló helyi pártszervezeteket.

A szeptemberi megyei tisztújító ülésről a szombathelyi szervezet egy része ki is vonult, s az említett anomáliák miatt az országos etikai bizottsághoz fordult jogorvoslatért. Döntés azonban sokáig nem született. Valószínűleg most az gyorsította fel az eseményeket, hogy Tóth Csaba és Szabó Bálint, megyei FIB-elnök ellen okirat-hamisítás miatt vádat emelt a rendőrség, az országos sajtó pedig az elmúlt napokban attól volt hangos, hogy politikai ellenfelei felbujtására állítólag megerőszakolták Szabó Bálintot.

Most tehát valószínűleg teljes tagrevízió és tisztújítás következik a vasi szocialistáknál. De mit szólnak ehhez az érintettek?

Tóth Csaba a Nyugat kérdésére elmondta: elfogadja a párt elnökségének álláspontját, és egyetért vele. Ennek szellemében dolgozik tovább.

Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere fontosnak tartotta újra elmondani, hogy a szombathelyi szervezet már a szeptemberi tisztújítás után jogorvoslatért fordult az országos etikai bizottsághoz. A mosatni döntéssel se nem elégedett, se nem elégedetlen. Mindez további feladatokat jelent a vasiaknak, de legalább lehetőséget kaptak arra, hogy lezáruljon végre ez az ügy, és tisztázódjon minden.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben