Mi az igazság a vasi MSZP-botrányokkal kapcsolatban? – Az egyik főszereplő, Szabó Bálint kitálal…

Szabót a megyei elnökké választott...
„Mi az igazság az MSZP-vel Vas megyében? Van egy pont, amikor azt kell mondani: Eddig és ne tovább! – e szavakkal invitálta a sajtót Szabó Bálint, akinek meghívása február utolsó péntekére, a szombathelyi Pelikán Hotel konferenciatermébe szólt. A FIB Vas megyei elnökének neve leginkább az elhíresült vasi roma tagtoborzások kapcsán csenghet ismerősen, de a fiatalember nemrégiben az országos média figyelmét is magára vonta, amikor a nyilvánosság előtt vallott arról, hogy bizonyos romák miként is fenyegették és erőszakolták őt meg tavaly tavasszal.

A konferenciateremben Szabó Bálint a pulpitus előtt magányosan állta a kereskedelmi csatornák kameráinak kereszttüzét. Ámbár a tájékoztatás legelején Hódosi Ernőnek, a csepregi kisebbségi önkormányzati alelnökének is szót adott, aki a legújabb roma tagtoborzásokról kívánt beszélni. Meglehetősen kesze-kuszára sikeredett mondandójából csupán homályosan vehettük ki, mit is kíván a nyilvánosság elé tárni a roma férfi.

Honnan lehet ismerős Hódosi?
Hódosi Ernő neve, erre határozottan emlékszünk, Szabó Bálint rágalmazási perében, a bírósági tárgyalások meghallgatásain is többször előkerült. (Szabó Bálint azért perelte be a romákat, mert azok azt állították, hogy az azóta megyei elnökké lett Tóth Csabával együtt pénzért akartak romákat beléptetni a szocialista pártba.) A megvesztegetésről szólva a romák lépten-nyomon az egyik fő kolomposként, beszervezőként egy bizonyos Hódosit emlegettek, aki állításuk szerint Szabó Bálint megbízásából akarta őket lefizetni. Ezért is volt most érdekes Hódosi Ernő megjelenése a sajtótájékoztatón. Főként, hogy a legújabb roma tagtoborzásokról ejtett szót…

Egy állítólagos levél
Hódosi Ernő állította, először a megyei napilapból értesült arról: Csepregen egy roma fiatalember látogatja a helyi romákat azzal, hogy március 5-én Bükön egy vacsorára várják őket. Cserébe nekik "valamit alá kellene írni". Nos, azóta – nyilatkozta Hódosi – több forrásból is megerősítették neki ezt az információt, amit ő felháborítónak tart, és a maga részéről elhatárolódik az akciótól.

Majd Kalányos József nyilatkozatát adta körbe, aki kézzel írott levelében (ami szintén elég nehezen értelmezhető) arról számolt be, hogy őt Menyhárt Bizsán (Tóth Csaba embere), az MSZP Vas megyei irodavezetője otthonában felhívta, és egy találkozóra invitálta. Ám amikor Kalányos közölte, előbb Horváth Csabával (a vasi romák elnökével) egy sajtótájékoztatón vesz részt, Menyhárt így válaszolt: ha jót akar magának, jobban tenné, ha nem jelenne meg. Mert: „attól tartott, hogy azt el fogom mondani, hogy ők megbízást adtak arra (ez alatt értem őt és Tóth Csabát), hogy ugyanolyan módszerrel, mint azelőtt, szervezzek be Csepregről roma származású tagokat…

Tóth Csaba a legelején még megbízható embernek tűnt
A homályos célozgatásokon túl sem a levélből, sem Hódosi nyilatkozatából nem tudtunk meg igazán érdemlegeset, ezért a sajtótájékoztatót követően Hódosit négyszemközt is szóra bírtuk. Hátha…

Akkor elmondta, a csepregi MSZP-szervezetben (amely szintén pár éve alakult), a feloszlatáskor összesen kilencvenen voltak tagok. Bár ő is szervezett be romákat, szó sincs arról, hogy pénzért tette volna mindezt. Tóth Csaba ténykedésével viszont nem ért egyet, aki állítólag újfent megkörnyékezte a romákat. Ugyanis ő csalódott ebben az emberben, főként, hogy a legelején még megbízható embernek tűnt, azonban hátat fordított a romáknak. Ezért sem pártolja az amúgy Bükön élő férfi, hogy ő legyen a Vas megyei elnök. Szerinte épp azért, mert többen kiábrándultak, Csepregen a pártba sokkal kevesebben fognak visszalépni.
Végezetül Hódosi megígérte, ha március 5-én Tóthnak valóban sikerül összehoznia a romákkal azt az ominózus találkozót, ő biztosan értesíti a médiát.

"Másfél év után lezárom a Tóth Csabával való együttműködésemet"
Szabó Bálint a sajtótájékoztatón bejelentette: januárban visszavonult a politikai élettől, a vasi szervezet feloszlatása óta a párt helyi építésében sem vesz részt, ráadásul tanulmányai miatt főként Budapesten él.
El kívánt határolódni tehát azoktól az eseményektől, amelyek Csepregen történtek, és amikről Hódosi is beszélt – fogalmazott.

Mi is történt valójában? – kérdezte erre a média, mire a fiatal politikus újra csak konkrétumok nélkül beszélt: hatalmi harcot emlegetett, amelyben az ellenfelek megengedhetetlen eszközökhöz nyúlnak, és ezek számára morálisan elfogadhatatlanok. Szerinte a vasi szervezet feloszlatása nem oldotta meg a problémákat, csak elodázta. Amikor a sajtó azt kezdte firtatatni, kire és mire gondol, Szabó azt válaszolta: a háborúskodás Tóth Csaba és köre feltűnésével és térnyerésével vette kezdetét.

Az MSZP nem szolidáris Szabóval!
Arra a kérdésre, miként értékeli saját tevékenységét annak a tükrében, hogy eddig őt Tóth Csaba embereként tartották számon, Szabó kitérő választ adott.
Fontos szerepét a fiatal baloldalon belül határozta meg, közölte, büszke arra, hogy ott tevékenykedhetett, és új közösségeket hozhatott létre a megyében. Végezetül még arról tett említést, hogy az a párt, amelynek az egyik fő jelszava a szolidaritás, ügyével kapcsolatban épp erről az erényről nem tett tanúbizonyságot. Szily Katalinon túl mindenki más érzéketlen maradt. Ezért kezdeményezi, hogy a párton belül szolidaritási alapot hozzanak létre, ahová a tagok kritikus élethelyzetekben fordulhatnak.
Búcsúzóul Szabó Bálint bejelentette: az MSZP tagja marad, csak egy másik, megyén kívüli szervezethez társul.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben