Lezárult a vasi szocialisták szappanoperája: nem történt semmi, felejtsük el?

A megerőszakolásról, kétes tagtoborzási akciókról elhíresült vasi szocialista...
Túlzott részletezés nélkül elevenítsük fel, miről is mondott most ítéletet a zalaegerszegi ügyészség. Miért is vádolták magánokirat-hamisítással a vasi szocialisták egyes vezetőit?

A Fibisz-botrány – amelynek összefüggéseit annak idején elsőként a Nyugat tárta fel – 2003 nyarán robbant ki. Nagy hirtelen négyről tizennégyre duzzadt a vasi fiatal baloldali tagszervezetek száma, és a megyei ifjúszocialistáknak (Gaál Angelika valamint Szabó Bálint személyében) egyszeriben két magát legitimnek tartó elnöke is lett. A mostani ügyészségi döntés ennek az ügynek a körülményeit vizsgálta. A feljelentés szerint, amely még 2003-ban született, a Fibisz tíz vasi szervezetét valótlan tartalmú iratok alapján jegyezték be. Ebben közreműködött a négy gyanúsított (Szabó Bálint Gábor, a Fiatal Baloldal csepregi szervezetének elnöke, Zuschlag János országos elnökhelyettes, Tóth Csaba, az MSZP akkori megyei elnökhelyettese, Táncsics Péter, a kőszegi pártszervezet akkori elnöke).

Eredeti papírok nélkül nem volt kétséget kizáróan bizonyítható a magánokirat-hamisítás vétsége

Az ügyészség szerint azonban nem történt semmi, legalábbis bizonyíthatóan nem. Táncsics Péter és Zuschlag János ártatlan, Szabó Bálint és Tóth Csaba esetében pedig, eredeti dokumentumok híján nem volt kétséget kizáróan bizonyítható a magánokirat-hamisítás vétsége.

Az ügy további két érintettje hamis neveket írt rá a belépési nyilatkozatra – őket "csak" megrótta az ügyészség, mert "tettük társadalmi veszélyességének foka csekély".

Az üggyel kapcsolatban a Népszabadság azt írta, hogy felmerült ugyan a gyanú, hogy egy szervezeti vezető névaláírása Tóth Csabától, más esetekben pedig Szabó Bálinttól származhatott, ám az igazságügyi írásszakértő úgy vélte: a csatolt másolatok "kategorikus állásfoglalás kialakítására nem alkalmasak". A feljelentők ugyanis csak másolati példányban csatolták az általuk nehezményezett alakuló ülések jegyzőkönyveit. Az eredeti jegyzőkönyvek ugyanis, erről akkoriban mi is hírt adtunk, időközben felszívódtak: 2003 októberében Székesfehérváron, egy áruház parkolójában kiemelték Szabó Bálint autójából.

Miként kerültek a bizonyítékok Szabóhoz?

Egy bennfentes, a botrányok idején az országos elnökség háza táján sertepertélő ifjú szocialista akkoriban megsúgta lapunknak: az iratok valamikor a botrány kirobbanása után tűntek el. Addig az aláírásokkal hitelesített jegyzőkönyveket – a szabályoknak megfelelően – az MSZP Köztársaság téri székházában, a Fibisz Országos Irodájában őrizték. A paksamétát maga az elnök, Újhelyi István adta át egy átvételi elismervény fejében Tóth Csabának, az MSZP akkori megyei alelnökének.

Eztán az okiratok – informátorunk szerint – szintén átvételi elismervény ellenében az ügyben erősen érintett vasi ifjúszocialista elnökhöz, Szabó Bálinthoz kerültek. A jegyzőkönyveket eztán tulajdonították el az ő autójából. Szabó állítása szerint a kocsi ajtaja nyitva maradt, így csak később vette észre, hogy eltűntek a bizonyító erejű dokumentumok. Mivel nem törték fel az autót, a rendőrségnek sem szólhattak a „bűneset” után közvetlenül. Utólag meg ugye, mit lehetett tenni?

A bizonyíthatóan meg nem történt akció következménye: a vasi szocialista csiki-csuki…

A kölcsönös vádaskodásokkal, kizárásokkal és feljelentgetésekkel tarkított háborúskodásból egy ideig úgy tűnt, Gaál Angelika ellenében (az előző választásokon még magát jobboldalinak valló) Szabó Bálint kerül ki győztesen. Aztán fordult a kocka… Az időközben állítólagosan szexuálisan is bántalmazott Szabó idén februárban sajtótájékoztatón jelentette be: visszavonul a politikai életből. „Ellenfele”, Gaál Angelika pedig ma az MSZP és az SZDSZ egyik közös vasi országgyűlési képviselőjelöltje. Az ifjúsági szervezetben dúló csetepaté mögött azonban, ez már a kezdetektől fogva tudható, a „nagyok”, a Vas megyei MSZP-sek csatározása állt.

Happy end…

A harcmező egyik oldalán a „régieket”, a szombathelyi polgármestert, Ipkovich Györgyöt és körét, köztük például Gaál Angelikát találtuk. A másikon az „újakat”, Tóth Csabát és híveit, köztük a két most felmentett személyt: a csepregi Szabó Bálintot és a kőszegi Táncsics Pétert.

Tóth, ezt érdemes megjegyezni, itt Vasban valóban új tagnak számított, hiszen pár éve még semmilyen kapcsolata nem volt a megyével. (Sokan találgatták akkoriban, valójában ki állhatott mögötte. Az egyik változat szerint a befolyásos üzletember, Leisztinger Tamás, a másik verzió szerint a fiatal szoci "nagypolitikusokat" tömörítő Mozaik. Mások egyenesen az akkor még sportminiszterként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc árnyékát látták a háttérben kirajzolódni.) Mindenesetre Tóth hatalomátvételét és módszereit a pártban sokan nem nézték jó szemmel.

Amikor Tóth megyei elnök lett

A belháború akkor került a sajtó nyilvánossága elé, amikor két éve Tóth Csabát és a FIBISZ-es Szabó Bálintot a vasi romák azzal vádolták meg, hogy pénzért léptettek be romákat a szocialistákhoz, és fiktív pártszervezeteket hoztak létre a megyében.

Az ügy folytatásaként – Szili Katalin segítségével – tavaly nyáron elfogadták a gyanús helyi pártszervezeteket, majd ősszel botrányok közepette megválasztották Tóth Csabát megyei elnöknek. Akkor a megyei tisztújító ülésről a szombathelyi szervezet egy része ki is vonult, s az említett anomáliák miatt az országos etikai bizottsághoz fordult jogorvoslatért. Úgy tűnt, veszett fejsze nyele volt, Tóth győzött, és a történet itt lezárulni látszott…

A csatározásnak aztán maga a pártelnök, Hiller István vetett véget

Az etikai bizottság határozatának értelmében azonban a pártelnök teljes körű tisztújítást kezdeményezett. Ennek értelmében március 5-én megyeszerte újjáalakultak a helyi pártszervezetek. (Az, hogy a szocialisták beléptettek-e a pártba pénzért romákat vagy sem, továbbra is rejtély maradt. Mindenesetre érdekes, hogy az egyik botrányt kiváltott alapszervezetben, Bükön 182 regisztrált tagból az újjáalakuláskor csupán 41-en jelentek meg.)

Ki miért vágyott a vasi szocialista bársonyszékbe?!

Úgy tűnik, a választások hajrájára a színfalak mögött az alkuk megköttettek (legalábbis az alábbi sorokból ez olvasható ki).

Tóth helyett Kiss Péter kancelláriaminiszter lett a vasi elnök. Az egykori vesztes, Gaál Angelika ma országgyűlési képviselőjelölt, akkori ellenfele, Szabó Bálint pedig, most már tudjuk, büntetlenül „visszavonulhatott”. Időközben Szabó „főnöke”, Tóth Csaba, akiről ellenfelei azt terjesztették, hogy bevásárolta magát a helyi pártvezetésbe (szintén minden gond és következmény nélkül) eltűnt a politika térképéről. Állítólagos emberei is sorra kikerültek a megye vezetéséből, rájuk se várt semmilyen retorzió. Kiss Péter alelnöke pedig a botrányok idején Gaál Angelika mellett kiálló Nemény András lett.

A botrány kitörésekor belsőbb körökben azt rebesgették, hogy az egyik súlyos beteg Vas megyei országgyűlési képviselő posztja hamarosan megüresedik. Tóthról többen állították, valójában erre a helyre pályázott, azért akart mindenáron megyei elnök lenni, hogy így juthasson be a parlamentbe. Időközben valóban elhunyt az országgyűlési képviselő, ám helyét a parlamentben nem Tóth, hanem Ipkovich György foglalhatta el.

A szocialisták nyílt színi csatározásainak egyelőre vége, ám a szappanopera bármikor folytatható, mert mindig lesznek hatalomra éhes újak, és akadnak majd akkor is régiek…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben