Kiss Péter lehet a vasi MSZP új elnöke

A miniszter igent mondott a felkérésre. Több szervezet is tiltakozik viszont az ellen, hogy Tóth Csaba elnökhelyettes legyen. Az ellenfele a szombathelyi Nemény András lesz.

Szombaton új elnök lesz
Március 12-én, 14.00 órakor Celldömölkön újra elnököt választanak a Vas megyei szocialisták. Mint emlékezhetnek rá, jó féléve, szeptemberben már volt egy elnökválasztás, ahol Tóth Csabát választották elnöknek. Már akkor is sokan tiltakoztak, azzal vádolva meg Tóthékat, hogy fiktív tagokkal duzzasztották fel a párt létszámát, hogy így többséghez jutva megszerezzék a megyei elnöki pozíciót. A közel három éve zajló botrányos folyamatok oda vezettek, hogy feloszlatták a vasi pártszervezeteket. Most pedig jön az újraválasztás.

Kiss ezúttal igent mondott
Ami a jelölteket illeti, információink szerint dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere akár csak ősszel – akkor Tóth Csabát akarták így megakadályozni az elnökség elnyerésében – ismét Kiss Pétert kérte fel, hogy induljon az elnökségéért. Úgy gondolta, hogy egy nagy tekintélyű, vasi kötődésű politikus képes rendbetenni a vasi szocialisták ügyeit. Kiss ősszel még nemet mondott, ám most elvállata a jelölést, igaz, előre közölte, hogy csak félévre.

Tóth Csaba nem adja fel
A régi elnök, Tóth Csaba a hét elején még azt nyilatkozta: újra harcba indulna az elnöki posztért, annak ellenére, hogy még küldöttnek sem választották meg abban a kőszegi alapszervezetben, amelynek tagja. A hét közepén azonban már úgy nyilatkozott Kiss „..tekintélye garancia, hogy ne történhessenek újabb botrányok a megyében" (index).
Az elnökség helyett megelégedne az elnökhelyettesi pozícióval. Annak fényében, hogy Kiss csak félévre vállalta az elnökséget, ez a pozíció különösen értékes lehet. Hiszen Kiss távozásával valószínűleg a helyettes léphetne egyet előre, tehát Tóth újra a vasi szocialisták elnöke lehetne.
Kérdés, vajon mit tesz az a négy alapszervezet – Körmend, Répcelak, Szentgotthárd és Vasvár – akiknek a tagjai a múlt heti újraválasztáskor kikötötték: nem szeretnék, ha Tóth Csaba bármilyen vezető pozíciót is betöltene Vas megyében.

38 küldöttel kevesebb
Ami pedig az esetleges ellenfeleket illeti: Rába László, a kőszegi csoport elnökségéből Tóth Csabát kiütő politikus eredetileg szintén pályázott a megyei elnök posztra. Ő azonban valószínűleg visszalép Kiss Péter javára.

Az elnökhelyettesi posztért azonban biztosan harcba száll. Dr. Nemény András a szombathelyi szervezetből. Aki még emlékszik rá, tudhatja, ő volt Tóth ellenfele azon a bizonyos őszi elnökválasztáson. A két ember versengése tehát – igaz, egy szinttel lejjebb, az elnökhelyettesi posztért – újra megismétlődik.  Különbség még az is, hogy akkor 104 küldött választott, most pedig 66. Tehát 38 küldött, s az elméletileg mögöttük levő közel 400 tag eltűnt a múlt hétvégi újraregisztrálás során.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben