Tóth Csaba megszólalt – egy megerőszakolásról, egy okirathamisítási vádról és a vasi MSZP belső harcairól

Egy levél nyilvánosságra kerül
A csütörtöki Magyar Nemzetben látott napvilágot Tóth Csabának, a vasi szocialisták elnökének Hiller Istvánhoz írt levele. Ebben azzal vádolja dr. Ipkovich György polgármestert és Horváth Györgyöt, a városi szervezet elnökét, hogy pozíciójukat féltve, aknamunkába kezdtek ellene. Szerinte ez az oka a vasi pártszervezetben a kialakult botrányos helyzetnek.
Megemlíti benne azt is, hogy szerinte a belharc áldozata lett Szabó Bálint megyei Fibisz-elnök, akit megvertek és megerőszakoltak.

Mint Tóth a ma tartott sajtótájékoztatón elmondta, arról nem tud, hogyan került levele az újsághoz. Az írást karácsonykor küldte el Hillernek, majd most hétfőn az összes országos elnökségi tagnak.

A sajtótájékoztatót egyébként egy ígéret nyomán hívta össze a politikus. Azt ígérte ugyanis, mihelyst a rendőrségen megtudja, konkrétan mivel vádolják, a média elé áll.

A sajátját nem ő írta, másét viszont igen?
Az ügye ismertetésében segítésére volt ügyvédje, Bárándy Gergely is, a Bárándy ügyvéd-dinasztia legifjabb tagja.

Tóth Csabát azzal gyanúsítja a zalaegerszegi rendőrség, hogy 2003 nyarán részt vett tíz fiktív Vas megyei Fibisz-szervezett létrehozásában. Az alakuló jegyzőkönyvek hitelesítőjeként szerepel többek között Szabó Bálint, Tóth Csaba, Tancsics Péter, a kőszegi MSZP szervezet elnöke, megyei elnökségi tag, valamint Zuschlag János, a Fibisz egykori elnökhelyettese, volt országgyűlési képviselő aláírása is.

Tóth elmondta, valóban segédkezett Fibisz-szervezetek alapításban. A rendőrség bizonyítéka azonban mindössze néhány fénymásolt okirat, amit ő még sohasem látott. Ezek tehát hamisak.

Az írásszakértő szerint ezeken az okiratokon szerepel Tóth Csaba aláírása, amely azonban nem tőle származik. Az egyik iraton lévő Szabó Bálint szignó viszont Tóth Csaba keze nyomát viseli.

Tóthék rögtön megkérdőjelezték a szakértő munkáját, mivel az egy rendőr őrnagy, ezért független szakértő kirendelését kérték.
Elfogultság miatt azt is szeretnék, hogy ne a szombathelyi és a Vas megyei ügyészség lássa el a nyomozás felügyeletét.

Megvannak vagy eltűntek?
Arra a kérdésre, hogyha ezek hamis alapító okiratok, hol vannak az eredetiek, Tóth Csaba azt mondta, biztos az országos központban. Arra pedig, hogy mit loptak el akkor Szabó Bálit kocsijából, és miért nyilatkozott úgy Újhelyi István is, hogy az eredeti okiratokat odaadta Szabó Bálitnak, azt felelte, ez nem az ő ügye, nem kíván ezzel foglakozni.

Egy újságíró megkérdezte, nem túl nagy-e a hasonlóság abban, hogy milyen gyorsan alakultak új Fibisz, és ezzel szinte párhuzamosan új, nagylétszámú szocialista pártszervezetek a megyében. Tóth elmondta: ez azt tükrözi, hogy ők komolyan elkezdtek dolgozni. Arra pedig, hogy mi annak a sikernek a titka, hogy a 40 fős kőszegi pártszervezetet pár hét alatt 4-500 fősre duzzasztották, Tóth ismét a sok munkát említette.

Egy megerőszakolás története
Tóth Csaba külön kitért a Szabó Bálint elleni erőszakra, mint mondta: mindenki belegondolhat, szegény Szabó Bálintnak mit kellett átélnie, amikor a megerőszakolása most a kiszivárogtatott levele kapcsán nyilvánosságra került.
Az ügyről a Nyugat már október végén beszámolt Vasi romabalhék: Horváth Mihály állítja, nem fajtalankodott Szabó Bálinttal címmel. Mint annak idején megírtuk, Szabó Bálint feljelentést tett Horváth Mihály ellen, hogy az több társával együtt megverte, majd fajtalankodott vele. Feljelentésében Szabó részletesen beszámol arról, hogy ájult el a verés hatásra, majd hogy eszmélt fel arra, hogy erőszakot követnek el rajta . Itt olvashatja a rendőrségi határozatban az erőszak részletes leírását.
A rendőrség végül az ügyet bizonyítékok hiányában lezárta.

Miért történik mindez?
Tóth úgy véli, Vas megyében sem történt más, mint az országos vezetésben: lecserélték a vezérkart. De míg mindez országos szinten békében zajlott, addig Vasban botrányoktól kísérve. Pedig őt az őszi répcelaki tisztújító közgyűlésen nagy többséggel választották meg megyei elnöknek (A régiek kivonultak és óvnak, az újak taroltak: új elnöke van a vasi szocialistáknak).  Ezután ő is elvárná azt a megyei párttagoktól, amit Hiller István mondott: Támogass, vagy hallgass!

Mindenféle hírek kaptak szárnyra arról is, hogy Hiller István pártelnök megvonta a bizalmat Tóth Csabától. Tóth ezt ismét cáfolta. Mint mondta, Hiller egyelőre nem kereste, de a napokban majd találkozni fognak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben