Vasi romabalhék: Horváth Mihály állítja, nem fajtalankodott Szabó Bálinttal

A romák vezetője, Horváth Csaba bejelentette, az ellenük indított...

Október 25-én a roma kisebbségi önkormányzat szombathelyi irodájában Horváth Csaba, a vasi romák vezetője tartott sajtótájékoztatót. Az elnök egyrészt ismertette a roma tagtoborzási perként elhíresült bírósági ügy jelenlegi állását. Másrészt a rágalmazási perben szintén érintet sárvári roma, Horváth Mihály kapott szót, aki beszámolt a megyei FIBISZ-elnök, Szabó Bálint ellen indított feljelentéséről.

Tagtoborzási per újra és újra…
Mint már több ízben is beszámoltunk róla, a hat vasi roma vezetőt a jogtalan kizárásokról és kétes ügyekről elhíresült Szabó Bálint még egy tavaly december 22-én megtartott sajtótájékoztató miatt perelte be. (Akkor többen is állították, hogy Szabó Bálint Tóth Csabával, a szocialisták azóta megválasztott vasi alelnökével, pénzért romákat toborzott az MSZP-be.) A magánvádas eljárásban a Szombathelyi Városi Bíróság március 30-án ítéletet hirdetett: felmentették Horváth Csabát, valamint két társát.
Az ügy azonban itt nem ért véget, utalt rá a sajtótájékoztatón Horváth Csaba, ugyanis az ítélet ellen a magánvádló Szabó Bálint fellebbezett. Fellebbezését a bíróság első körben elutasított, aztán számukra érthetetlen módon később elfogadta. Így holnap, október 26-án délelőtt folytatódik a tagtoborzási per, jöhet a második forduló. Horváth Csaba még megemlítette, ezúttal Szabó Bálint ügyvédje dr. Bárándy György lesz.

Horváth Mihály állítja, nem fajtalankodott Szabóval
A sárvári roma, Horváth Mihály ellen még tavasszal „szemérem elleni erőszak bűntette” miatt indult nyomozás. Feljelentője a roma tagtoborzási per elindítója, Szabó Bálint volt. A fiatalember ugyanis az állította, hogy Horváth Mihály és társai a rágalmazási per második fordulója előtti este, március 15-én lakása előtt megverték, majd fajtalankodtak vele. Ezért nem tudott másnap megjelenni a bíróságon. A sértett a támadói között Horváth Mihályt is megnevezte, akit állítólag hangja alapján azonosított be.

Az ügyészség Horváth Mihályt augusztusban bizonyíték hiányában, „mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el”, megszüntette a nyomozást. A határozat ellen Horváth Mihály panasszal élt. Számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy nem ártatlansága miatt, csupán bizonyítékok hiányában mentették fel. Bár tíz tanúval is bizonyította, hogy a kérdéses este Türjén egy halottvirrasztáson vett részt. Kérte hát a nyomozás „olyként történő megváltoztatását, megszüntetését, hogy ő bűncselekményt nem követett el”. A panaszt az ügyészség, mivel nem tartotta megalapozottnak, visszautasította. Majd rágalmazás miatt feljelentést tett Szabó Bálint ellen, amit szintén visszautasítottak. Horváth Mihály a határozatokba nem nyugodott bele, ezért kereste meg a kisebbségi önkormányzatot, hogy segítsenek igazát bizonyítani.

Kapcsolódó anyagok:
Tagtoborzási per: hat vasi roma vezető és egy kizárt MSZP tag (1.rész)
MSZP - roma tagtoborzási per: mindenki fél mindenkitől II. (2. rész)
A tagtoborzási per: a vasi romák nem rágalmaztak (3. rész)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben