Újra győztek a romák: dr. Bárándy György, Szabó Bálint ügyvédje a Legfelsőbb Bírósághoz fordul

Az MSZP kontra roma tagtoborzási perben felmentették Horváth Csabáékat.
A tegnap a roma kisebbségi önkormányzat szombathelyi irodájában megtartott sajtótájékoztatón első kézből, magától a vádlottól, Horváth Csabától értesülhettünk arról, hogy a roma tagtoborzási perként elhíresült bírósági ügy még korántsem ért véget. Az elsőfokú ítélet ellen ugyanis a magánvádló, Szabó Bálint fellebbezett. A tárgyalásról mi sem hiányozhattunk. Annál is inkább, mivel a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Vas megyei Szervezetének elnökét nem más, mint a neves ügyvéd-dinasztia legidősebb tagja, dr. Bárándy György védte.

Pertörténelem…
Mielőtt a másodfokú tárgyalás részleteit ecsetelnénk, röviden újra ismételjük át, mi is történt az ügyben az elmúlt évben. Mint ismeretes, a hat vasi roma vezetőt a jogtalan kizárásokról és kétes tagtoborzási ügyekről elhíresült Szabó Bálint még egy tavaly december 22-én megtartott sajtótájékoztató miatt perelte be. A vád: nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás. Azon az ominózus sajtótájékoztatón ugyanis a romák közül többen is azt állították, hogy Szabó Bálint Tóth Csabával, a szocialisták azóta megválasztott vasi alelnökével, pénzért romákat toborozott az MSZP-be. Szabó szerint azonban ennek az állításnak ellentmond, hogy az idén január elején az MSZP vasi vezetői és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke egyaránt kijelentette, hogy nem léptettek be pénzért új tagokat. A magánvádas eljárásban a Szombathelyi Városi Bíróság március 30-án hirdetett ítéletet, amelyben felmentették a romákat. A bíró az indoklásban közölte, bár a perben számos, egymásnak is ellentmondó vallomást hallott, mégsem látta bizonyítottnak azt, hogy azon az ominózus sajtótájékoztatón Horváth Csaba és társai Szabó Bálintról valótlanságot állítottak, és így ezzel őt megrágalmazták volna.

A vádlottak padján a hat feljelentett romából hárman ültek
A roma tagtoborzási per negyedik felvonása ezúttal a városi helyett a Vas Megyei Bíróságon, patinásabb díszletek között, csinosabb folyosón és fessebb teremben zajlott. Szintén pozitív fejleményként értékeltük, hogy ezúttal alig negyedórás késéssel startoltunk. Se a vádlott, Horváth Csaba nem késett, se Szabó Bálint nem maradt el, akit ezúttal láthatólag senki nem fenyegetett meg, és senki nem követett el rajta erőszakot.
A vádlottak padján a hat feljelentett romából hárman ültek, a többieket ugyanis már az első fordulóban, a vád megalapozatlansága miatt felmentették. Jelen volt tehát Horváth Csaba, a vasi romák vezetője, a kőszegi Baranyai Mihály, valamint Horváth Mihály, az a sárvári roma, aki ellen Szabó Bálint még tavasszal "szemérem elleni erőszak bűntette" miatt indított nyomozást . Mindhármukat ezúttal is, mint az elsőfokú tárgyalásokon, dr. Tóth László védte.
Velük szembe a magánvádló, Szabó Bálint immár két védő társaságában foglalt helyet. Balján dr. Bárándy György, jobbján a régi ügyvéd, dr. Horváth Iván. A tárgyalást dr. Gombkötő Ottóné bíró vezette.

Bárándy szerint Szabó jogai súlyos csorbát szenvedtek
Elsőként dr. Bárándy György, Szabó Bálint védője kapott szót, aki jogi csűrcsavarokkal és paragrafusokkal átszőtt beszédében (ettől aztán a laikus számára a részletek nehezen voltak követhetők) az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére, és új eljárás lefolytatására kérte a bíróságot. Indokai közt megalapozatlanságot és eljárási szabálytalanságokat sorolt. Szerinte a magánvádló jogai súlyos csorbát szenvedtek azzal, hogy a bíró úgy hozott ítéletet, hogy az ügyben nem tudott megnyugtató módon ítéletet mondani. Szerinte pontosan fel kellett volna deríteni, hogy azon a december végi sajtótájékoztatón pontosan ki mit mondott. Valamint azt is, hogy Horváth Csaba miért is vonta vissza később nyilatkozatát. „Így az ügy a levegőben lóg” – fogalmazott, tehát nem megalapozott az ítélet.

A romák ügyvédje az ítélet helybenhagyását kérte
Dr. Tóth László, a vádlottak ügyvédje viszont az ítélet helybenhagyását kérte, mivel szerinte a korábbi vizsgálat szabályosan és körültekintően zajlott. Szerinte az eljárás során számtalan tanúvallomás alapján bizonyítást nyert, hogy a romák nem rágalmaztak, és nem állítottak valótlant. Ezt bizonyítja, mutatta fel az ügyvéd a papírokat, az a 15 MSZP-s belépési nyilatkozat is, amelyeket egytől-egyig tavaly decemberben, egyazon napon, Szombathely egyik hírhedt utcájában, a Győrffyben írtak alá a romák. Másrészt, utalt rá az ügyvéd, Szabó Bálint ellen, hasonló tagtoborzási akciók miatt az ügyészségen közvádas eljárás is folyik, amit nem a romák robbantottak ki.

Miután az ügyvédeken kívül más jelenlévő nem kívánt megszólalni, a bíróság ítélethozatalra vonult vissza. Végül dél tájban a bíróság kihirdette: helybenhagyja az elsőfokú ítéletet. Fellebbezésre lehetőség nincs. Dr. Bárándy György a sajtónak tett nyilatkozatában azonban kijelentette: szerinte mind az első- mind a másodfokú bíróság tévedett, így felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz.

Kapcsolódó anyagok:
Tagtoborzási per: hat vasi roma vezető és egy kizárt MSZP tag (1.rész)
MSZP - roma tagtoborzási per: mindenki fél mindenkitől II.(2. rész)
A tagtoborzási per: a vasi romák nem rágalmaztak(3. rész)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben