Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Leszámolás helyett elszámolás — hatályon kívül helyezték a vasi szocialistákat kizáró határozatot

Tóth Csaba megyei szocialista pártelnök szerint a velük való leszámolás eleve kudarcra volt ítélve.

Hogy az MSZP elnöke kétes módon hatalomra került, aztán a tagtoborzás-botrányáról is elhíresült Vas megyei szocialisták esetére is szívesen vonatkoztatná-e fenti szavait, azt nem tudjuk. (A megóvott megyei elnökválasztás ügyével egyébként még nem foglalkozott az országos etikai bizottság.) 

Azt viszont szerdai sajtótájékoztatójuk után már igen, hogy az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság az alapszabályra hivatkozva megsemmisítette a megyei bizottság határozatait, a kizárást tehát visszamenőleg is semmisnek nyilvánították. A kizárt Tóth Csaba, Táncsics Péter és Szabó Bálint ezúttal fellélegezhettek, mert végre „lehetővé vált egy nehéz időszak lezárása.”
(A Nyugat információi szerint egyébként az Országos Egyeztető és
Etikai Bizottság érdemben nem vizsgálta meg az ügyet. Az eljárást arra való hivatkozással semmisítette meg, hogy nem volt elnöke a megyei etikai bizottságnak – az elnök a Tóth Csabáék ellen folyó vizsgálat elején lemondott –, helyette az elnökhelyettes vitte tovább az ügyeket.)

Álláspontjuk szerint a döntés kapcsán olyan következtetések levonására nyílt lehetőségük, miszerint az egyéni érdekek és értékek mellett „jóval fontosabb a szocialisták nagy családját érintő megállapítás, mely szerint nem üldözendő, hanem elismerésre méltó minden olyan tevékenység, amely a Magyar Szocialista Pártot elit pártból tömegpárttá kívánja formálni.” Szerintük megerősítést nyert az a tény is, hogy „néhányan nem voltak nyitottak a párt mozgalmi szervezésének újszerű eszközei iránt.”

A visszavágás fegyverével azonban nem kívánnak élni, épp ellenkezőleg: még ebben a hónapban tisztázó megbeszélésre invitálják mindazokat, akik szerintük koncepciókat gyártva gátolták a Vas megyei baloldal újraszervezését. A kérdésre, hogy jelenleg létezik-e egyáltalán Megyei Etikai és Egyeztető Bizottság, Tóth Csaba elmondta: igen, mégpedig Táncsics István (a kizárt Táncsics Péter apja - a szerk.) elnöklésével. A továbbiakban azonban különösen ügyelni fognak arra, hogy belügyeiket ne tárják a széles nyilvánosság elé, inkább folytatják — az országos határozat nyomán teljes legitimitással — a Vas megyei baloldali közösségek létrehozását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Belháború a vasi MSZP-ben

Tovább az oldalra