Magánokirat-hamisítással gyanúsítják az MSZP vasi elnökét

Információink szerint újabb három gyanúsítottja van a feltételezetten fiktív Vas megyei Fibisz-szervezetek létrehozásának. Tóth Csaba, az MSZP vasi elnöke, Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő és Tancsics Pétert, a kőszegi pártszervezet elnöke.

A fiktív szervezetek alakítása körüli botrányok még 2003 nyarán robbantak ki, amikor a frissen alakult vasi ifjú szocialistáknak egyszeriben két elnöke is akadt. Mindketten (a régi tagok által támogatott Gaál Angelika, és az új szervezetekkel felturbózott Szabó Bálint) legitimnek tartották magukat. A kölcsönös vádaskodásokkal, kizárásokkal és feljelentgetésekkel tarkított háborúskodásból végül Szabó Bálint került ki győztesen. Annak is köszönhetően, hogy a megye kistelepülésein két nap alatt összesen tíz új alapszervezetet hoztak létre, így szavazattöbbséghez jutottak.

Információink szerint az alakuló jegyzőkönyvek hitelesítőjeként szerepel többek között Szabó Bálint, Tóth Csaba, a Vas megyei MSZP elnöke, Tancsics Péter, a kőszegi MSZP szervezet elnöke, megyei elnökségi tag, valamint Zuschlag János, a Fibisz egykori elnökhelyettese, volt országgyűlési képviselő aláírása is.

A fiktív szervezetalapítás gyanújával megindult eljárás során már tavaly augusztusban gyanúsítottként hallgatták ki Szabó Bálintot, az ifjúsági szervezet vasi vezetőjét. Már akkor felmerült, hogy lehetnek újabb gyanúsítottak is az ügyben – értelemszerűen a jegyzőkönyv többi aláírója.

Érdekességnek számít még az ügyben, hogy az eredeti jegyzőkönyveket a Fibisz országos irodájában őrizték, ahonnét Újhelyi István átadta azokat egy átvételi elismervény fejében Tóth Csabának. Tóth továbbadta a papírokat Szabó Bálintnak. Szabó kocsijából pedig fura mód, eltűntek az okiratok. Szabó szerint egy áruház parkolójában a kocsi ajtaját nyitva hagyta, és csak később vette észre, hogy eltűntek a dokumentumok.

Az ügyben közben elfogultságot jelentett be a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság, ezért a Zala megyeiek folytatták tovább a nyomozást. (Valószínűleg azért, mert közben megválasztották Tóthot a Vas megyei szocialisták elnökévé.) Bár a zalaiak az ügyben érdemi információt nem adtak, a Nyugat és az Index információja szerint is kedden gyanúsítottként hallgatják meg magánokirat-hamisításban való bűnsegédség miatt Tóth Csabát, az MSZP vasi elnökét, Zuschlag Jánost, volt szocialista országgyűlési képviselőt, és Tancsics Pétert, a kőszegi pártszervezet elnökét. (A rendőrség már a múlt héten is szerette volna kihallgatni őket, ám akkor kimentették magukat.)

Külön figyelmet érdemel az ügyben Tóth Csaba, a nemrég botrányos körülmények között Vas megyei pártelnöknek választott politikus személye. A párt életében üstökös gyorsaságú karriert befutott Tóthot  még tavaly kizárta a pártból a Vas megyei szocialisták etikai bizottsága. Az volt ellene a vád, hogy pénzért léptetett be roma tagokat a pártba. Az országos etikai bizottság aztán nem hagyta helyben a döntést, Tóthék pedig leváltották az őket kizáró etikai bizottságot.
De Tóth Csaba volt a főszereplője annak a Nyugaton megjelent oknyomozó írásnak is, amely arról szólt, hogyan szeretne jelentős befolyásra szert tenni egy gazdasági csoport – sokszor megkérdőjelezhető módszerekkel – az MSZP-ben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben