Két elnöke is van a fiatal baloldalnak Vasban - ki az igazi?

A MSZP és az ifjú szocialisták vasi szervezete sajtótájékoztatóján felmerült, hogy lehetséges az, hogy a FIBISZ sikereiről a múlt héten még Gaál Angelika, mint megyei elnök számolt be, most pedig Szabó Bálint tölti be a posztot és mondja el szintén a sikereket?

A MSZP és a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (FIBISZ) vasi szervezetei július 2-án közös sajtótájékoztatóra invitálták a médiát. A helyszín a párt Berzsenyi téri irodája, a téma a két szervezet közötti együttműködés. A közel fél órás találkozón a médiát Újhelyi István országgyűlési képviselő, az MSZP országos elnökségének tagja, a FIBISZ országos elnöke, Tóth Csaba, az MSZP Vas megyei Szervezetének elnökhelyettese, Szűcs Gábor, az MSZP Vas megyei Szövetségi Tanácsának elnöke, valamint Szabó Bálint, a FIBISZ Vas megyei Szövetségének elnöke fogadta.

Tizenkét új FIBISZ-szervezet Vasban
A sajtótájékoztatót a FIBISZ országos elnöke, Újhelyi István nyitotta, aki, mint elmondta, azért látogatott a megyébe, hogy a frissen alakult helyi szervezetekkel találkozhasson. Örömmel jelentette be, hogy a FIBISZ Vas megyében az utóbbi időszakban összesen tizenkét új szervezettel gazdagodott, és már közel 300 taggal büszkélkedhet. Az országos elnök eztán röviden beszámolt arról, hogy az Ifjúsági és Sportminiszter kezdeményezésére nemrégiben megrendezték a négy parlamenti párt ifjúsági szervezeteinek közös találkozóját. Ott közösen megegyeztek abban, hogy ősszel egy átfogó elemzést készíttetetnek a hazai ifjúság helyzetéről. Ez alapján a FIBISZ egy saját ifjúsági stratégia kidolgozására készül. Az elnök eztán pár szóban az ifjúság problémáiról is szót ejtett.

A FIBISZ helyi sikerei és tervei
Eztán a Szabó Bálint Vas megyei elnök vette át a szót, aki elmondta, a helyi csoportosulás jelen pillanatban 14 szervezettel működik. Ám tudomása van arról, hogy a közeljövőben Celldömölkön is alakul egy szervezet, és további 8-9 is szerveződik. Szerinte nem lehetetlen, hogy őszre akár az 500 fős létszámot is elérhetik. Bejelentette, a megyei szervezet is saját ifjúságkutatásra készül, amely alapján szeretnék kidolgozni helyi stratégiájukat. Mint az országos FIBISZ, így ők is a legáltalánosabb (lakáshelyzet, munkahelyteremtés) kérdésekre szeretnének megoldásokat találni, valamint az MSZP-vel egy hasznos, kooperatív együttműködésre készülnek. Eztán a sajtótájékoztató befejezéseként még Szücs Gábor ecsetelte pár szóban a FIBISZ és az MSZP közötti együttműködés szerencsés voltát és fontosságát.

Tehát ki is akkor az elnök?
Mivel a sajtótájékoztatón nem került szóba, rákérdeztünk arra, hogy lehetséges az, hogy szintén a FIBISZ sikereiről a múlt héten még Gaál Angelika, mint megyei elnök számolt be. Mivel akkor szó sem volt tervezett tisztújításról, mi történt, ki is az elnök? Szabó Bálint szerint: Ő. A körülményekről annyit közölt, nemrégiben Kőszegen a 14 tagszervezet delegáltjai új elnökséget választottak, amelynek ő lett az elnöke, Gaál Angelika pedig az alelnök.

Szabó Bálint neve egyébként ismerősen csenghet a vasi politikai életben jártasoknak, ezért arról is tudakozódtunk, hogy az új elnök mikor kötelezte el magát a baloldal mellett, hiszen az önkormányzati választásokon még független polgármesterjelöltként, ám Fidesz-támogatással indult a szocialisták polgármester jelöltje ellen Csepregen.

A fiatal baloldali elnök jobboldali támogatással képviselő
Emellett a csepregi közgyűlésbe Fidesz támogatású képviselőként került be, és lett a városfejlesztési bizottság elnöke. Valamint a megyei közgyűlés jogi bizottságának is a fidesz felkérésére lett tagja.
Szabó Bálint felvetésünkre elmondta, ez év tavaszáig semmilyen párt mellett nem kötelezte el magát. Csepregen a polgármesteri székért azért indult, mert elégedetlen volt az akkori, (és jelenlegi) szocialista polgármester működésével. Mivel akkor és ott nem számíthatott a baloldal támogatására, viszont változást szeretett volna, jobboldali hátszéllel indult el.

Kérdésünkre a fiatal politikus még elmondta, nem érzi törésnek, pálfordulásnak azt, hogy most a fiatal baloldal mellé tette le voksát. Elhatározását döntően az befolyásolta, hogy időközben megismerkedett Tóth Csabával, az MSZP Vas megyei Szervezetének elnökhelyettesével, és rajta keresztül rátalált arra az oldalra, ahol igazán otthon érezheti magát. A bizottsági delegálásról szólva elmondta, a megyei közgyűlésben sokan már akkor nem nézték jó szemmel ténykedését, amikor Markó Péter (függetlenként őt jelölte. Szerinte ez a feladat elsősorban szakértői, nem politikai munka, és mivel a jogi egyetem hallgatója, ezt vállalni tudja.

Gaál Angelika szerint továbbra is ő a FIBISZ megyei elnöke
A sajtótájékoztató után Gaál Angelikát, a FIBISZ múlt héten még legálisnak tartott elnökét telefonon kérdeztük meg arról, miért is váltották le...
Mint elmondta, a FIBISZ Vas megyei szervezete két hónapja alakult, 48 fővel, akkor őt választották meg elnökül. A szervezetet az országos elnökség június 10-én nyilvántartásba is vette. (Erről időközben a határozat is megérkezett.)
Szabó Bálint június 11-én egy találkozóra hívta őt Kőszegre, a beszélgetésen 12-en voltak jelen. Ott szembesült azzal, hogy Szabó Bálint a FIBISZ vasi szervezetének alakuló ülésére készül, új SZMSZ-ről és személyi kérdésekről kíván dönteni. Bár Gaál Angelika a jelenlévőket tájékoztatta arról, hogy alakulásról szó sem lehet, hiszen már egy napja bejegyezték őket, a jelenlévők, mivel ezt az akkori elnök papírral nem tudta igazolni, nem hitték el.
Megtartották hát az ülést, és új elnökséget választottak. A jegyzőkönyvben azonban már tisztújítás szerepelt, amit később Szabó Bálinték az országos FIBISZ központba be is jelentettek. Az adminisztráció pedig Gaál Angelika nevét Szabó Bálintra cserélte.
Gaál Angelika eztán az országos etikai bizottsághoz fordult, hiszen szerinte a kőszegi találkozó sem alakuló ülés, sem tisztújítás nem lehetett. Hiszen ehhez taggyűlést kellene összehívni, amit csak az elnökség tehet meg, és erről mindenkit legalább 15 nappal korábban értesíteni kell. Ez pedig nem történt meg. Az ügyben Gaál Angelika az etikai bizottság döntésére vár.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Belháború a vasi MSZP-ben