Media-néptánc-wave – még mindig az első benyomások

Egy csendesebb vasárnap délutánon és a Tánc világnapjának népzenei blokkján vagyunk túl. Eddig korrekt ízelőt kaphattunk egy eljövendő jobbféle szombathelyi fesztiválból. Délutáni összegzés a Fő téri programokról…

Vasárnap a Fő tér színpadi szegletében a MEDIAWAVE csak kisebb hullámokat kavart, csendesebb zenei vizeken hajóztunk: a Fő téren ízelítőt kaphattunk a kurd és a török autentikus népzenéből. Stevie Salas punk-funk-blues csapatának Thanks Jimi! – Ötven gitáros nyomta a Hey Joe-t 2010. May 02. 11:09 zseniális szombat esti mutatványa után nehezebb volt amúgy is a kápráztatás. Mindenesetre a délután, itt a Fő téren sokkal inkább a helyi néptáncosok ünnepéről, mintsem a fényírók fesztiváljáról szólt…

Mediawave 2010.05.02.
Mediawave 2010.05.02.
Horváth Balázs

A Tánc világnapját szeretik a szombathelyiek

Kora délután még általános lézengés volt tapasztalható a Fő tér környékén, simán találtunk szabad ülőhelyet a színpad előtti térségbe kihelyezett padokon. Ahogy múlt az idő, úgy telt a placc. A Tánc világnapi forgatagot szeretik a szombathelyiek, a siker is garantált (amúgy a „teltház” is, hiszen minden táncosnak akad legalább két rokona, aki kíváncsi a fellépésre).

A kezdő reneszánsz formáció, a Campanella Táncegyüttes kevésbé látványos nagyszínpadi produkcióval érkezett, jóllehet bájosak, fiatalok és lelkesek. A néptáncosok jobban felhevítették a közönséget. Egymás után mutatkoztak be a szombathelyi és környékbeli formációk, egytől-egyig élvezhető műsorokkal. Jó volt látni: a fiatalok és a gyerekek is lelkesen beleadtak apait-anyait. Kedvünkre valóan szórakoztattak: a Szombathelyi Néptáncműhely, a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttese, a Gencsapáti Hagyományörző Néptáncegyüttes, az Ungaresca Táncegyüttes és a dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csoportjai. A fellépőket a Boglya Népzenei Együttes kísérte.

Mediawave 2010.05.02.
Mediawave 2010.05.02.
Horváth Balázs

Autentikus dobosok a Fő téri májusfa árnyékában

A táncosok után jócskán kiürült a Fő tér, családiasabb lett a hangulat. A teraszokról azonban még sokan figyelték a török dobos, Tarik Aslan rövid színpadi produkcióját. Utánuk következtek a régi személyes kedvenceink, akiket még a 2004-es győri Medaiwave-en, egy káprázatos estén ismertünk meg: a Sarikamis. Akkor is pergett a nagydob, vibrált a levegő a zurna (töröksíp) körül, amire fiatalok tömege megbabonázva táncolt, követve a népviseletbe öltözött autentikus kurd zenészeket. A Fő téri ingyenes program csak egy ízelítőnyi időre szólt, a java a Zsinagógában, estidőben, Berecz András csuvas sördalai után folytatódik.

Mediawave 2010.05.02.
Mediawave 2010.05.02.
Horváth Balázs

Aztán a kora estében kicsit magunkra maradtunk, a kurd formáció a Zsinagóga felé elmenetelt, mi sörrel a kezünkben a teraszon rekedtünk. Fél hét tájban, program híján kiürült a Fő tér.

Közben kaptuk a híreket, hogy a Savaria moziban futó filmes programon is jó páran nézelődtek, a tegnapi animációs blokkokra többen voltak kíváncsiak, de a kísérleti játékfilmekre is összegyűltek húszan-harmican.

Kétkedések után az első Media-benyomások

Amúgy, magunk közt szólva, kezdetben kétkedve fogadtuk a dolgot, mármint azt, hogy Győrből tizenkilenc év után Szombathelyre telepítették át a Mediawave-et. Gondoltuk, egy húsz éves fát sem lehet csak úgy kiemelni és máshová átültetni. Persze a Mediawave nem egy fa: hanem egy autonóm szerveződés, lényegét pedig úgy tűnik nem székhelye, hanem szellemisége adja. – Ez az elmúlt napokból tényleg kiderült. - Persze idő kell ahhoz, hogy Szombathelyen is beérjen. Bulizni itt is sokan szeretnek, főként, ha ingyen (vagy majdnem ingyen) kapjuk az igényes zenei partikat. De a fényírók fesztiváljának igazi ízét még szokni kell, egyelőre kevesen értik, ez nem egy elő-Savaria Karnevál, itt a programok java intimebb közegben: mozitermekben és Zsinagóga-udvarokban zajlik, a néhány látványos nagyszínpadi koncert pedig csak hab a tortán… Mi drukkolunk érte, önös érdekből, legalább emiatt nem kell eztán elutaznunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Thanks Jimi! – Ötven gitáros nyomta a Hey Joe-t

A legfiatalabb ötéves, a legidősebb olyan hatvan körül jár. Jimi Hendrix balladájával emlékeztek a legendás gitáros halálának 40. évfordulójára. Blues nap a Médiwave fesztiválon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2010