Eddig: 1 799 863 / 3 000 000 Ft, 94 támogató. Még4nap.
Légy része az igazságnak!

Media-néptánc-wave – még mindig az első benyomások

Egy csendesebb vasárnap délutánon és a Tánc világnapjának népzenei blokkján vagyunk túl. Eddig korrekt ízelőt kaphattunk egy eljövendő jobbféle szombathelyi fesztiválból. Délutáni összegzés a Fő téri programokról…

Vasárnap a Fő tér színpadi szegletében a MEDIAWAVE csak kisebb hullámokat kavart, csendesebb zenei vizeken hajóztunk: a Fő téren ízelítőt kaphattunk a kurd és a török autentikus népzenéből. Stevie Salas punk-funk-blues csapatának Thanks Jimi! – Ötven gitáros nyomta a Hey Joe-t 2010. May 02. 11:09 zseniális szombat esti mutatványa után nehezebb volt amúgy is a kápráztatás. Mindenesetre a délután, itt a Fő téren sokkal inkább a helyi néptáncosok ünnepéről, mintsem a fényírók fesztiváljáról szólt…

Mediawave 2010.05.02.
Mediawave 2010.05.02.
Horváth Balázs

A Tánc világnapját szeretik a szombathelyiek

Kora délután még általános lézengés volt tapasztalható a Fő tér környékén, simán találtunk szabad ülőhelyet a színpad előtti térségbe kihelyezett padokon. Ahogy múlt az idő, úgy telt a placc. A Tánc világnapi forgatagot szeretik a szombathelyiek, a siker is garantált (amúgy a „teltház” is, hiszen minden táncosnak akad legalább két rokona, aki kíváncsi a fellépésre).

A kezdő reneszánsz formáció, a Campanella Táncegyüttes kevésbé látványos nagyszínpadi produkcióval érkezett, jóllehet bájosak, fiatalok és lelkesek. A néptáncosok jobban felhevítették a közönséget. Egymás után mutatkoztak be a szombathelyi és környékbeli formációk, egytől-egyig élvezhető műsorokkal. Jó volt látni: a fiatalok és a gyerekek is lelkesen beleadtak apait-anyait. Kedvünkre valóan szórakoztattak: a Szombathelyi Néptáncműhely, a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttese, a Gencsapáti Hagyományörző Néptáncegyüttes, az Ungaresca Táncegyüttes és a dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csoportjai. A fellépőket a Boglya Népzenei Együttes kísérte.

Mediawave 2010.05.02.
Mediawave 2010.05.02.
Horváth Balázs

Autentikus dobosok a Fő téri májusfa árnyékában

A táncosok után jócskán kiürült a Fő tér, családiasabb lett a hangulat. A teraszokról azonban még sokan figyelték a török dobos, Tarik Aslan rövid színpadi produkcióját. Utánuk következtek a régi személyes kedvenceink, akiket még a 2004-es győri Medaiwave-en, egy káprázatos estén ismertünk meg: a Sarikamis. Akkor is pergett a nagydob, vibrált a levegő a zurna (töröksíp) körül, amire fiatalok tömege megbabonázva táncolt, követve a népviseletbe öltözött autentikus kurd zenészeket. A Fő téri ingyenes program csak egy ízelítőnyi időre szólt, a java a Zsinagógában, estidőben, Berecz András csuvas sördalai után folytatódik.

Mediawave 2010.05.02.
Mediawave 2010.05.02.
Horváth Balázs

Aztán a kora estében kicsit magunkra maradtunk, a kurd formáció a Zsinagóga felé elmenetelt, mi sörrel a kezünkben a teraszon rekedtünk. Fél hét tájban, program híján kiürült a Fő tér.

Közben kaptuk a híreket, hogy a Savaria moziban futó filmes programon is jó páran nézelődtek, a tegnapi animációs blokkokra többen voltak kíváncsiak, de a kísérleti játékfilmekre is összegyűltek húszan-harmican.

Kétkedések után az első Media-benyomások

Amúgy, magunk közt szólva, kezdetben kétkedve fogadtuk a dolgot, mármint azt, hogy Győrből tizenkilenc év után Szombathelyre telepítették át a Mediawave-et. Gondoltuk, egy húsz éves fát sem lehet csak úgy kiemelni és máshová átültetni. Persze a Mediawave nem egy fa: hanem egy autonóm szerveződés, lényegét pedig úgy tűnik nem székhelye, hanem szellemisége adja. – Ez az elmúlt napokból tényleg kiderült. - Persze idő kell ahhoz, hogy Szombathelyen is beérjen. Bulizni itt is sokan szeretnek, főként, ha ingyen (vagy majdnem ingyen) kapjuk az igényes zenei partikat. De a fényírók fesztiváljának igazi ízét még szokni kell, egyelőre kevesen értik, ez nem egy elő-Savaria Karnevál, itt a programok java intimebb közegben: mozitermekben és Zsinagóga-udvarokban zajlik, a néhány látványos nagyszínpadi koncert pedig csak hab a tortán… Mi drukkolunk érte, önös érdekből, legalább emiatt nem kell eztán elutaznunk.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Thanks Jimi! – Ötven gitáros nyomta a Hey Joe-t

A legfiatalabb ötéves, a legidősebb olyan hatvan körül jár. Jimi Hendrix balladájával emlékeztek a legendás gitáros halálának 40. évfordulójára. Blues nap a Médiwave fesztiválon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2010