49 reformjavaslatot fogadott el az Európa jövője konferencia

A konferencia plenáris ülése befejezte munkáját, amelynek eredményét támogatták a parlamenti képviselők. A Parlament az Unió reformjának elindítását szeretné.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Az Európa jövője konferencia átírhatja az uniós szerződéseket 2022. May 02. 14:40 , az Európa jövője konferencia plenáris ülése befejezte munkáját, amelynek eredményét támogatták a parlamenti képviselők. A Parlament az Unió reformjának elindítását szeretné.

 • A konferencia plenáris ülése 49 ambíciózus reformjavaslatot fogadott el 300-nál is több intézkedés formájában
 • A parlamenti delegáció nagy többséggel a javaslatok támogatása mellett foglalt állást
 • A képviselők az állampolgári kérésnek megfelelően hivatalosan is kezdeményezni fogják az uniós szerződések módosítását
 • Az állampolgárok a javaslatok túlnyomó részéről kedvezően vélekednek, és gyors lépéseket várnak az intézményektől
 • A konferencia utolsó, április 29-30-i plenáris ülésén az Európai Parlament strasbourgi üléstermében megegyezés sz ületett a végső javaslatok tervezetéről. Az ülésen kilenc témában 49 javaslattervezetet fogadtak el, és meghatároztak több mint 300 intézkedést, amellyel ezek a javaslatok megvalósíthatók. A javaslattervezetek az európai polgári vitacsoportokban született 178 ajánláson, a nemzeti vitacsoportok gondolatain, és a többnyelvű digitális platformon felvetett 16 274 ötlethez érkezett 43 734 hozzászóláson alapulnak.

  A parlamenti döntés

  A Parlament delegációja pénteken a konferencia plenáris ülésén született javaslattervezetek támogatásáról döntött. A képviselők kiemelték: a Parlament biztosította, hogy a folyamat irányítása végig az állampolgárok kezében maradjon, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a konferencia sikerrel zárulhasson.

  futureu.europa.eu

  A parlamenti képviselőcsoportok nagy többsége (az EPP, az S&D, a Renew Europe, a Zöldek/EFA és a Baloldal) egyetértett abban, hogy a javaslattervezetek elkészülte nagy politikai siker. Az ID és ECR képviselői csoportok viszont úgy vélték, hogy a tervezet nem tükrözi az Unió közvéleményét, és kijelentették: a képviselőcsoportok nem támogatják azt.

  Konszenzus a plenárison, a képviselők készen állnak a szerződésmódosítás felvetésére

  A pénteki ülésen először a munkacsoportok elnökei és az állampolgárok szóvivői bemutatták a javaslattervezeteket, megjegyezve, hogy azok között az állampolgári ajánlásokon alapuló, több fontos reform is megtalálható.

  Ezután a négy intézmény (Parlament, Tanács, Bizottság és nemzeti parlamentek) képviselői jóváhagyták a tervezetet. Guy Verhofstadt, a konferencia társelnöke a parlamenti delegáció nevében bejelentette, hogy a képviselőcsoportok az Európai Unióról szóló szerződések módosítását indítványozó állásfoglalás-tervezetet terjesztenek be a május 2-5-i plenáris ülés elé. Verhofstadt kijelentette: a konferencia ráébresztette, hogy a képviseleti demokrácia mellett az azt kiegészítő, polgári részvételen alapuló mechanizmusok is mennyire fontosak. A képviselőknek határozottan ki kell állniuk amellett, hogy a konferencia javaslataiból megszülessenek az Unió számára szükséges reformok, tette hozzá.

  Az európaiak lépéseket várnak

  Szombaton az európai állampolgárok vették át a szót és fejtették ki határozottan támogató véleményüket a végső javaslatokról és az azokhoz vezető folyamatról. Hangsúlyozták: elvárják, hogy az Unió intézményei és a tagállamok folytassák a munkát, és e történelmi pillanat után ne okozzanak csalódást a polgároknak. A felszólalók beszámoltak arról, hogy hogyan alakultak ötleteik a konferencia vitái során, milyen szerepet játszott ebben a folyamatban Oroszország ukrajnai háborúja, és hogy a javaslatok összeállítása során mennyire fontos volt kiállni elképzeléseik mellett.

  A következő lépések

  A vezető testület három társelnöke Európa-napon (május 9-én), a Parlament strasbourgi üléstermében mutatja be végső jelentését az uniós intézmények elnökeinek.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője