49 reformjavaslatot fogadott el az Európa jövője konferencia

A konferencia plenáris ülése befejezte munkáját, amelynek eredményét támogatták a parlamenti képviselők. A Parlament az Unió reformjának elindítását szeretné.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Az Európa jövője konferencia átírhatja az uniós szerződéseket 2022. May 02. 14:40 , az Európa jövője konferencia plenáris ülése befejezte munkáját, amelynek eredményét támogatták a parlamenti képviselők. A Parlament az Unió reformjának elindítását szeretné.

 • A konferencia plenáris ülése 49 ambíciózus reformjavaslatot fogadott el 300-nál is több intézkedés formájában
 • A parlamenti delegáció nagy többséggel a javaslatok támogatása mellett foglalt állást
 • A képviselők az állampolgári kérésnek megfelelően hivatalosan is kezdeményezni fogják az uniós szerződések módosítását
 • Az állampolgárok a javaslatok túlnyomó részéről kedvezően vélekednek, és gyors lépéseket várnak az intézményektől
 • A konferencia utolsó, április 29-30-i plenáris ülésén az Európai Parlament strasbourgi üléstermében megegyezés sz ületett a végső javaslatok tervezetéről. Az ülésen kilenc témában 49 javaslattervezetet fogadtak el, és meghatároztak több mint 300 intézkedést, amellyel ezek a javaslatok megvalósíthatók. A javaslattervezetek az európai polgári vitacsoportokban született 178 ajánláson, a nemzeti vitacsoportok gondolatain, és a többnyelvű digitális platformon felvetett 16 274 ötlethez érkezett 43 734 hozzászóláson alapulnak.

  A parlamenti döntés

  A Parlament delegációja pénteken a konferencia plenáris ülésén született javaslattervezetek támogatásáról döntött. A képviselők kiemelték: a Parlament biztosította, hogy a folyamat irányítása végig az állampolgárok kezében maradjon, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a konferencia sikerrel zárulhasson.

  futureu.europa.eu

  A parlamenti képviselőcsoportok nagy többsége (az EPP, az S&D, a Renew Europe, a Zöldek/EFA és a Baloldal) egyetértett abban, hogy a javaslattervezetek elkészülte nagy politikai siker. Az ID és ECR képviselői csoportok viszont úgy vélték, hogy a tervezet nem tükrözi az Unió közvéleményét, és kijelentették: a képviselőcsoportok nem támogatják azt.

  Konszenzus a plenárison, a képviselők készen állnak a szerződésmódosítás felvetésére

  A pénteki ülésen először a munkacsoportok elnökei és az állampolgárok szóvivői bemutatták a javaslattervezeteket, megjegyezve, hogy azok között az állampolgári ajánlásokon alapuló, több fontos reform is megtalálható.

  Ezután a négy intézmény (Parlament, Tanács, Bizottság és nemzeti parlamentek) képviselői jóváhagyták a tervezetet. Guy Verhofstadt, a konferencia társelnöke a parlamenti delegáció nevében bejelentette, hogy a képviselőcsoportok az Európai Unióról szóló szerződések módosítását indítványozó állásfoglalás-tervezetet terjesztenek be a május 2-5-i plenáris ülés elé. Verhofstadt kijelentette: a konferencia ráébresztette, hogy a képviseleti demokrácia mellett az azt kiegészítő, polgári részvételen alapuló mechanizmusok is mennyire fontosak. A képviselőknek határozottan ki kell állniuk amellett, hogy a konferencia javaslataiból megszülessenek az Unió számára szükséges reformok, tette hozzá.

  Az európaiak lépéseket várnak

  Szombaton az európai állampolgárok vették át a szót és fejtették ki határozottan támogató véleményüket a végső javaslatokról és az azokhoz vezető folyamatról. Hangsúlyozták: elvárják, hogy az Unió intézményei és a tagállamok folytassák a munkát, és e történelmi pillanat után ne okozzanak csalódást a polgároknak. A felszólalók beszámoltak arról, hogy hogyan alakultak ötleteik a konferencia vitái során, milyen szerepet játszott ebben a folyamatban Oroszország ukrajnai háborúja, és hogy a javaslatok összeállítása során mennyire fontos volt kiállni elképzeléseik mellett.

  A következő lépések

  A vezető testület három társelnöke Európa-napon (május 9-én), a Parlament strasbourgi üléstermében mutatja be végső jelentését az uniós intézmények elnökeinek.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője