Európa jövője: A polgárok ajánlásaiból végleges javaslatok születtek

Lapunk tudósítója a helyszínen van.

Április 29-30-án Strasbourgban utoljára ülésezik az Európa jövőjéről szóló konferencia plenáris ülése. Két ülést követően, amelyeken a kilenc munkacsoport által benyújtott javaslattervezeteket vitatták meg, a konferencia plenáris ülése konszenzusos alapon fogja előterjeszteni a végleges javaslatokat.

A részt vevő polgárok szintén kifejezik álláspontjukat e javaslatokkal kapcsolatban.

utureu.europa.eu
Ezzel az utolsó plenáris üléssel az egyéves folyamat a május 9-én Strasbourgban tartandó záróüléshez közeledik, amikor a konferencia végrehajtó bizottsága átadja a konferencia zárójelentését az uniós intézmények elnökeinek.

Lapunk tudósítója a helyszínen van, így majd részletesen visszatérünk az eseményre.

A konferencia plenáris ülése

A konferencia plenáris ülése megvitatja a nemzeti és az európai polgári vitacsoportok ajánlásait, valamint a többnyelvű digitális platformon közzétett ötleteket, témák szerint csoportosítva. A vita nyitott, nincs előre meghatározott kimenetele. Miután ismertették a javaslatokat, és megvitatták azokat a polgárokkal, a plenáris ülés konszenzusos alapon a vezető testület elé terjeszti javaslatait. Ez utóbbi a plenáris üléssel teljes együttműködésben és teljes átláthatóság mellett jelentést készít.

A konferencia plenáris ülése az Európai Parlament 108 képviselőjéből, a Tanács 54 képviselőjéből, az Európai Bizottság 3 képviselőjéből, a nemzeti parlamentek 108 egyenrangú tagjából és 108 polgárból áll. Ez utóbbiak közül 80 az európai polgári vitacsoportokból kerül ki, 27 a nemzeti polgári vitacsoportokból vagy a konferencia keretében szervezett rendezvények résztvevői közül (tagállamonként egy-egy), egyikük pedig az Európai Ifjúsági Fórum elnöke. Ezenkívül a Régiók Bizottsága és a Gazdasági és Szociális Bizottság 18–18 képviselője, a regionális önkormányzatok és a helyi önkormányzatok 6–6 választott képviselője, a szociális partnerek 12 képviselője és a civil társadalom 8 képviselője is részt vesz a plenáris ülésen.

Az EU nemzetközi szerepéről szóló vitákra az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is hivatalos. Az ülésre a legfontosabb érdekelt felek képviselői is meghívást kaphatnak.

A konferencia plenáris üléseinek elnöki tisztségét a vezető testület három társelnöke tölti be, és az üléseknek az Európai Parlament strasbourgi épülete ad helyet.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője