Európa jövője: A polgárok ajánlásaiból végleges javaslatok születtek

Lapunk tudósítója a helyszínen van.

Április 29-30-án Strasbourgban utoljára ülésezik az Európa jövőjéről szóló konferencia plenáris ülése. Két ülést követően, amelyeken a kilenc munkacsoport által benyújtott javaslattervezeteket vitatták meg, a konferencia plenáris ülése konszenzusos alapon fogja előterjeszteni a végleges javaslatokat .

A részt vevő polgárok szintén kifejezik álláspontjukat e javaslatokkal kapcsolatban.

utureu.europa.eu
Ezzel az utolsó plenáris üléssel az egyéves folyamat a május 9-én Strasbourgban tartandó záróüléshez közeledik, amikor a konferencia végrehajtó bizottsága átadja a konferencia zárójelentését az uniós intézmények elnökeinek.

Lapunk tudósítója a helyszínen van, így majd részletesen visszatérünk az eseményre.

A konferencia plenáris ülése

A konferencia plenáris ülése megvitatja a nemzeti és az európai polgári vitacsoportok ajánlásait, valamint a többnyelvű digitális platformon közzétett ötleteket, témák szerint csoportosítva. A vita nyitott, nincs előre meghatározott kimenetele. Miután ismertették a javaslatokat, és megvitatták azokat a polgárokkal, a plenáris ülés konszenzusos alapon a vezető testület elé terjeszti javaslatait. Ez utóbbi a plenáris üléssel teljes együttműködésben és teljes átláthatóság mellett jelentést készít.

A konferencia plenáris ülése az Európai Parlament 108 képviselőjéből, a Tanács 54 képviselőjéből, az Európai Bizottság 3 képviselőjéből, a nemzeti parlamentek 108 egyenrangú tagjából és 108 polgárból áll. Ez utóbbiak közül 80 az európai polgári vitacsoportokból kerül ki, 27 a nemzeti polgári vitacsoportokból vagy a konferencia keretében szervezett rendezvények résztvevői közül (tagállamonként egy-egy), egyikük pedig az Európai Ifjúsági Fórum elnöke. Ezenkívül a Régiók Bizottsága és a Gazdasági és Szociális Bizottság 18–18 képviselője, a regionális önkormányzatok és a helyi önkormányzatok 6–6 választott képviselője, a szociális partnerek 12 képviselője és a civil társadalom 8 képviselője is részt vesz a plenáris ülésen.

Az EU nemzetközi szerepéről szóló vitákra az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is hivatalos. Az ülésre a legfontosabb érdekelt felek képviselői is meghívást kaphatnak.

A konferencia plenáris üléseinek elnöki tisztségét a vezető testület három társelnöke tölti be, és az üléseknek az Európai Parlament strasbourgi épülete ad helyet.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője