Gittegylet segít védeni az EU külső határait?

Ha az ember egy kicsit jobban utánanéz, feltűnik, hogy az EU külső határainak védelmét segítő Frontex közel sem a legjobb hírű szervezet, sőt.

2015-ben óriási menekültválsággal találta szembe magát az Európai Unió. Azonnal kulcskérdéssé vált a határvédelem, ennek folyamatába kapcsolódott be a krízist közvetlenül, a saját határaikon kezelni igyekvő tagállamok megsegítésére a 2004-ben létrehozott, azóta pedig a kihívások gyarapodása miatt újabb és újabb jogosítványokkal felruházott Frontex.

A varsói székhelyű Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget azonban számos kritika éri, bizonyos értelemben ez a legvitatottabb EU-s ügynökség. Elsősorban a hatékonyságát „divat” megkérdőjelezni – így tett tavaly az Európai Számvevőszék –, de a közelmúltban már emberi jogi visszaélések is felmerültek a háza táján. Ha pedig ez nem volna elég, átláthatósági aggályok, sőt lehetséges vesztegetési ügyek is tarkítják a Frontex történetét.

Utóbbiakba keveredett bele Fabrice Leggeri, a Frontex ügyvezető igazgatója, amikor kiderült: az olcsóbb lehetőségek ellenére 8500 euróért egy magángépen repült Brüsszelbe egy megbeszélésre.

Fabrice Leggeri, a Frontex ügyvezető igazgatója.
Frontex

Ezen kívül sok száz, a Földközi-tengeren rekedt menekült halálával is összefüggésbe hozták az ügynökséget, mikor a legfrissebb információk szerint a Frontex kötelékében szolgálatot teljesítő határőrök szemet hunytak többek között a görög hatóságok embertelen bánásmódja felett a mediterrán ország partjainál zajló visszatoloncolásoknál, de állítólag sok esetben maguk a visszatoloncolások is jogellenesek voltak.

A nemzetközi sajtó „pushback”-nek nevezi a menekültek mindenfajta ellenőrzés nélküli, sok esetben csoportos visszakényszerítését az EU-s határon túlra, amely gyakorlat szembe megy az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Érdekes adalék, hogy az ügynökség pont azért vonult ki Kivonulnak az EU-s határőrök Magyarországról 2021. January 28. 10:28 Magyarországról 2021 elején, mert szerintük a magyar hatóságok hasonló eljárással, jogellenesen toloncoltak vissza menekülteket Szerbiába, amihez nem kívántak asszisztálni. A múlt hónapban pedig arról döntött Határőröket küld az EU a keleti tagállamokba 2022. March 14. 15:08 a Frontex, hogy Magyarországot leszámítva az orosz-ukrán háború miatti menekülthullámok kezelését segítendő minden Ukrajnával határos EU-tagállamba kontingenseket fog küldeni.

Frontexes határőrök 2016-ban egy menekültekkel teli lélekvesztő mellett Leszbosznál.
Frontex

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) márciusban fejezte be egy éven át folytatott vizsgálatát, melyben a Frontexszel összefüggésbe hozható visszaéléseket igyekeztek felderíteni. Az eredmények egyelőre nem nyilvánosak, viszont a botrányt robbantó német lap, a Spiegel görögországi ügyekkel foglalkozó újságírója szerint valószínű, hogy a beszámoló „kényes” tartalmú, mert eddig kizárólag a Frontex vezetősége és egyes EP-képviselők láthatták – zárt ajtók mögött.

A Frontexet övező vitás kérdéseket az Európa jövőjéről szóló konferencián is érzékelik: az egyik vitacsoportban született egy javaslat, amely szerint ugyan szükséges, hogy az „ Európai Unió terjessze ki jogszabályait, hogy több hatáskörrel és nagyobb függetlenséggel ruházza fel a Frontexet”, mert így látják csak lehetőségét, hogy „ minden tagállamban be tudjanak avatkozni, és így biztosítsák az EU valamennyi külső határának védelmét”, ám hozzáteszik: „ Ugyanakkor az EU-nak meg kell szerveznie a Frontex szervezetére vonatkozó folyamatellenőrzéseket, mivel a visszaélések elkerülése érdekében teljes átláthatóságot kell teremteni a Frontex működésében.

Nem véletlenül érzékenyek a polgárok (és a döntéshozók) a Frontex ügyeire: morális aggályokon túl lényeges szempont, hogy igen sokba kerül a fenntartása az európai adófizetőknek. Az EU-s ügynökségek közül ez bír a legnagyobb költségvetéssel, a juttatások növekedése pedig látványos: míg 2015-ben még „csak” 143 millió euróból dolgoztak, 2022-re a tervezett büdzsé már 757 millió euróról szól, és 2027-ig tervben van a bevethető személyi állomány 10000 fősre duzzasztása, ezzel együtt a forráskeret évi átlagának 900 millió euróra növelése is.

Egy ilyen gyorsan gyarapodó intézmény esetében központi kérdés, hogy a a pénzmennyiség gyarapodásával párhuzamosan hangsúly kerüljön a költések ellenőrizhetőségét, az átláthatóságot, az emberi jogok figyelembevételét és a hatékonyságot garantáló mechanizmusok kiépítésére. Ám ezek egyes vélemények szerint vagy nem léteznek vagy nincsenek megfelelő állapotban.

Az Európai Számvevőszék korábban hivatkozott kritikája mellett a másik ilyen vélemény éppen az Európai Parlamenté: a testület a Frontex már említett 2022-es költségvetéséből idén év elején befagyasztott 90 millió eurót. A képviselők egyetértettek a Költségvetési Ellenőrző Bizottság javaslatával, hogy az összeg kifizetését addig ne teljesítsék, amíg a Frontex nem garantálja működésének átláthatóságát és az emberi jogok betartatását.

A költségvetés és a határőrök számának növekedése persze önmagában nem kellene, hogy problémát jelentsen, éppen ellenkezőleg. És bár vannak szélsőséges elképzelések, amelyek egyenesen a Frontex megszüntetését látják megoldásként, ez nem általános. Az EU irányvonala sem ez, természetesen meg akarják tartani a közös határvédelem koncepcióját – a hibák kijavítása mellett.

Karcos véleményről árulkodó graffiti egy német városban a közös határvédelmi ügynökségről.
Alexander Hauk

Más kérdés, hogy ezt a folyamatot mihamarabb végig kellene zongorázni, mert amíg 8500 eurós luxusrepülős útról és 94000 eurós díszvacsoráról érkeznek hírek, könnyen támadhat az a benyomása az állampolgároknak, hogy a kérdés fontossága ellenére a határvédelem nem egy komoly és felelősségteljes szervezetre, hanem egy drágán fenntartott inkompetens gittegyletre van bízva, ami ha zavargásokhoz nem is, de az EU-val szembeni bizalmatlanságra hívó hangok népszerűsödéséhez elég lehet.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője