Régebben 20 évig ment el egy mosógép, most ötig – Közben betiltjuk a szívószálat

De van esély arra, hogy valami változzon az Európai Unióban. Az utca emberét kérdeztük.

„100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” írtam meg „100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem! 2021. February 17. 11:36 még bő egy évvel ezelőtt élményeimet itt a Nyugaton.

A téma az az ellentmondás volt, ami környezetvédelem állítólagos fontossága és a műszaki készülékek rövid élettartama és javíthatatlanságuk között feszül az Európai Unióban.

Mert szép-szép, hogy nem használunk többé műanyag szívószálat, de eközben kihajigáljuk a néhány éves, apró hibás műszaki cikkeket, mert azok vagy javíthatatlanok, vagy nem éri meg őket javítani.

Mind szemét. A szombathelyi MediaMarkt gyűjtőkonténere.
Józing Antal

De ez most változhat.

A múlt hét végén zárult Strasbourgban az Európa jövője konferencia , ahol a plenáris ülésen 49 javaslattervezetet fogadtak el, és meghatároztak több mint 300 intézkedést, amellyel ezek a javaslatok megvalósíthatók.

Ezek között van például az a környezetvédelemmel, a fenntartható fogyasztással kapcsolatos javaslat is, amelyek kapcsán ezt olvashatjuk az ülés után kiadott, magyarul is olvasható 55 oldalas dokumentumban :

„Intézkedések bevezetése a korai vagy időnek előtti (és a tervezett) elavulás kezelésére, hosszabb garanciák biztosítása, a javításhoz való jog előmozdítása és kompatibilis pótalkatrészek rendelkezésre állásának és hozzáférhetőségének biztosítása.”

Azaz végre van esély arra, hogy az Unió végre rámozdul arra, hogy a gyártók hosszabb időre tervezzék a termékek élettartamát, azok javíthatók legyenek, illetve ehhez pótalkatrészek is legyenek.

Mi ennek kapcsán megkérdeztük a szombathelyieket, és nem volt nehéz megbizonyosodni arról, hogy valós problémáról van szól, és mindenki örülne, ha e téren változás történne.

Az Európa jövője konferenciáról itt olvashat bővebben .

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem!

Ebbe a problémába például mellszélességgel beállhatnának a kedves képviselőink.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője