Régebben 20 évig ment el egy mosógép, most ötig – Közben betiltjuk a szívószálat

De van esély arra, hogy valami változzon az Európai Unióban. Az utca emberét kérdeztük.

„100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom”írtam meg „100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem! 2021. February 17. 11:36 még bő egy évvel ezelőtt élményeimet itt a Nyugaton.

A téma az az ellentmondás volt, ami környezetvédelem állítólagos fontossága és a műszaki készülékek rövid élettartama és javíthatatlanságuk között feszül az Európai Unióban.

Mert szép-szép, hogy nem használunk többé műanyag szívószálat, de eközben kihajigáljuk a néhány éves, apró hibás műszaki cikkeket, mert azok vagy javíthatatlanok, vagy nem éri meg őket javítani.

Mind szemét. A szombathelyi MediaMarkt gyűjtőkonténere.
Józing Antal

De ez most változhat.

A múlt hét végén zárult Strasbourgban az Európa jövője konferencia, ahol a plenáris ülésen 49 javaslattervezetet fogadtak el, és meghatároztak több mint 300 intézkedést, amellyel ezek a javaslatok megvalósíthatók.

Ezek között van például az a környezetvédelemmel, a fenntartható fogyasztással kapcsolatos javaslat is, amelyek kapcsán ezt olvashatjuk az ülés után kiadott, magyarul is olvasható 55 oldalas dokumentumban:

„Intézkedések bevezetése a korai vagy időnek előtti (és a tervezett) elavulás kezelésére, hosszabb garanciák biztosítása, a javításhoz való jog előmozdítása és kompatibilis pótalkatrészek rendelkezésre állásának és hozzáférhetőségének biztosítása.”

Azaz végre van esély arra, hogy az Unió végre rámozdul arra, hogy a gyártók hosszabb időre tervezzék a termékek élettartamát, azok javíthatók legyenek, illetve ehhez pótalkatrészek is legyenek.

Mi ennek kapcsán megkérdeztük a szombathelyieket, és nem volt nehéz megbizonyosodni arról, hogy valós problémáról van szól, és mindenki örülne, ha e téren változás történne.

Az Európa jövője konferenciáról itt olvashat bővebben.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem!

Ebbe a problémába például mellszélességgel beállhatnának a kedves képviselőink.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője