Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Kezdenek kirajzolódni az Európa jövőjéről szóló konferencia csomópontjai

Az EP-képviselők szerint a konferencia példa nélkül álló vállalkozás a demokrácia és a nyitottság terén.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia á prilis 8–9-i plenáris ülésének Hétvégén ismét plenáris ülést tart az Európa jövője konferencia 2022. April 04. 20:32 résztvevői konkrét javaslatokat vitattak meg.

A téma szerint csoportosított, konszolidált javaslattervezeteket a kilenc munkacsoport elnöke és szóvivője terjesztette a konferencia plenáris ülése elé. A javaslatok főként az európai polgári vitacsoportok, továbbá a nemzeti vitacsoportok ajánlásain alapultak, a többnyelvű digitális platformon benyújtott ötletekből is merítve. A javaslatokat a plenáris ülés valamennyi tagja megvitatta.

Az EP-képviselők szerint a konferencia példa nélkül álló vállalkozás a demokrácia és a nyitottság terén. A képviselők méltatták az európai polgárok munkáját, amivel a hozzájárultak a folyamathoz. Ígéretet tettek: az Európai Parlament gondoskodik arról, hogy a polgárok javaslatait komolyan vegyék.

Számos képviselő egyetértett a polgároknak azzal a felvetésével, amely szerint a szerződések módosítására lenne szükség, és szorgalmazták egy konvenció összehívását a témában.

Több képviselő javaslata szerint

erősíteni kellene az Európai Parlament hatásköreit, hogy a polgárok ilyen módon jobban részt vehessenek az uniós döntéshozatalban.

Kiemelték különösen:

 • A Parlamentnek költségvetési kezdeményezési jogkört kellene kapnia,
 • vizsgálóbizottságok felállításának lehetőségét a végrehajtó hatalmi ág ellenőrzésére,
 • teljes hatáskört a kül- és biztonságpolitika terén.
 • Az európai és a demokratikus értékek, az európai történelem és az EU működésének oktatását az iskolákban.
 • Erősebb egészségügyi rendszert ellátási minimummal.
 • Egyenlő hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz minden európai polgár számára, lakhelytől függetlenül.
 • A zöld átmenetnek erős szociális dimenzióval kell megvalósulnia.
 • Hangsúlyozták a kulturális és nyelvi sokszínűség fontosságát és hogy
 • fontos ösztönözni a nyelvtanulást.
 • A következő lépések

  A konferencia utolsó plenáris ülését a tervek szerint április 29–30-án rendezik meg Strasbourgban. Az ülésen a plenáris ülés tagjai várhatóan konszenzusos alapon fognak megállapodni a javaslatokról. Ezeket a konferencia vezető testülete belefoglalja a konferencia zárójelentésébe, amelyet a konferencia május 9-én, Strasbourgban megtartandó záróünnepségén adnak majd át az uniós intézmények elnökeinek.

  Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője