Kezdenek kirajzolódni az Európa jövőjéről szóló konferencia csomópontjai

Az EP-képviselők szerint a konferencia példa nélkül álló vállalkozás a demokrácia és a nyitottság terén.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia á prilis 8–9-i plenáris ülésének Hétvégén ismét plenáris ülést tart az Európa jövője konferencia 2022. April 04. 20:32 résztvevői konkrét javaslatokat vitattak meg.

A téma szerint csoportosított, konszolidált javaslattervezeteket a kilenc munkacsoport elnöke és szóvivője terjesztette a konferencia plenáris ülése elé. A javaslatok főként az európai polgári vitacsoportok, továbbá a nemzeti vitacsoportok ajánlásain alapultak, a többnyelvű digitális platformon benyújtott ötletekből is merítve. A javaslatokat a plenáris ülés valamennyi tagja megvitatta.

Az EP-képviselők szerint a konferencia példa nélkül álló vállalkozás a demokrácia és a nyitottság terén. A képviselők méltatták az európai polgárok munkáját, amivel a hozzájárultak a folyamathoz. Ígéretet tettek: az Európai Parlament gondoskodik arról, hogy a polgárok javaslatait komolyan vegyék.

Számos képviselő egyetértett a polgároknak azzal a felvetésével, amely szerint a szerződések módosítására lenne szükség, és szorgalmazták egy konvenció összehívását a témában.

Több képviselő javaslata szerint

erősíteni kellene az Európai Parlament hatásköreit, hogy a polgárok ilyen módon jobban részt vehessenek az uniós döntéshozatalban.

Kiemelték különösen:

 • A Parlamentnek költségvetési kezdeményezési jogkört kellene kapnia,
 • vizsgálóbizottságok felállításának lehetőségét a végrehajtó hatalmi ág ellenőrzésére,
 • teljes hatáskört a kül- és biztonságpolitika terén.
 • Az európai és a demokratikus értékek, az európai történelem és az EU működésének oktatását az iskolákban.
 • Erősebb egészségügyi rendszert ellátási minimummal.
 • Egyenlő hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz minden európai polgár számára, lakhelytől függetlenül.
 • A zöld átmenetnek erős szociális dimenzióval kell megvalósulnia.
 • Hangsúlyozták a kulturális és nyelvi sokszínűség fontosságát és hogy
 • fontos ösztönözni a nyelvtanulást.
 • A következő lépések

  A konferencia utolsó plenáris ülését a tervek szerint április 29–30-án rendezik meg Strasbourgban. Az ülésen a plenáris ülés tagjai várhatóan konszenzusos alapon fognak megállapodni a javaslatokról. Ezeket a konferencia vezető testülete belefoglalja a konferencia zárójelentésébe, amelyet a konferencia május 9-én, Strasbourgban megtartandó záróünnepségén adnak majd át az uniós intézmények elnökeinek.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője