Így néz ki most az átalakítás alatt álló egykori balatonberényi gyermeküdülő

Úgy tűnik, a főépület megmarad, de sok mindent lebontottak. Olvasónk készített fotókat az épületről.

Tegnap este jártam Balatonberényben a gyermeküdülőnél, kíváncsi voltam, hogy áll-e még belőle valami). A főépület még áll, és a jelek szerint talán nem is bontják le - írta levelében olvasónk, Czimbuli Zsolt. Készített néhány képet is, ezeket galériánkban megnézheti.

A balatonberényi gyermeküdülő
Czimbuli Zsolt

Legutóbb tavaly december közepén írtunk Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt, lakásokat építenek a helyére 2021. December 14. 10:50 az egykori gyermeküdülőről, akkor Czeglédy Csaba városi képviselő posztolt ki néhány képet arról, hogy munkagépek jelentek meg az épületnél, és elkezdték a bontást. Az ott dolgozó munkások úgy tudták, lakásokat alakítanak ki az épületből.

Olvasónk most készített fotói ezt alá is támasztják, a főépület megmaradt, és most felújításra vár. A területet némileg rendezték a bontás után, a melléképületek eltűntek, az egyik képen látszik, hogy hatalmas földkupacok állnak az épület előtt.

A balatonberényi gyermeküdülő
Czimbuli Zsolt

A volt gyermeküdülőt tavaly májusban vette meg Új tulajdonosa van a balatonberényi gyermeküdülőnek 2021. May 27. 14:14 a debreceni Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap, amelynek kezelője az off-shore hátterű Divinius Befektetési ZRt. A 16 ezer négyzetméteres ingatlanért 527 millió 760 ezer forintot fizettek, ami azt jelenti, hogy a kikiáltási áron szerezték meg.

Maga az árverés 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. May 11. 15:45 egyébként érdekes körülmények között zajlott, hiszen a meghirdetés után két nappal lehetett megnézni az ingatlant, erre a pályázóknak összesen fél órát adtak. Egy helyszíni beszámoló szerint a NER emberei köröztek A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött 2021. May 14. 18:17 a volt gyermeküdülő felett, akik sofőrös Audival érkeztek, a kötelező regisztrációt is kihagyták és gyorsan távoztak.

A balatonberényi gyermeküdülő
Czimbuli Zsolt

Az e-árverés egy hétig tartott, hat napon át senki sem jelentkezett, majd az utolsó nap este egyetlen ajánlat futott be, majd a licitet 15 perc múlva lezárták. Azt, hogy ki vette meg az ingatlant, a földhivatali bejegyzésből tudtuk meg. Offshore cég vette meg a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. September 03. 11:02

Államosították, pár évig használták, aztán eladták

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A balatonberényi gyermeküdülő
Czimbuli Zsolt

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 nyaraltak ott gyerekek, akiket az alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

A volt berényi üdülőt egyébként háromszor próbálta megszerezni Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat 2021. June 21. 07:18 a szombathelyi önkormányzat, hiába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem