Cseh Katalin: Most dől el, hogy a jövőben lesz-e értelme az Európai Uniónak

Strasbourgban készítettünk interjút a Momentum európai parlamenti képviselőjével.

December közepén ismét Strasbourgban jártunk, ám a szigorú járványügyi intézkedések miatt nem volt könnyű dolgunk a tudósítással, hiszen az épület kis túlzással kongott az ürességtől. Emellett a hétvégére tervezett Európa jövőjéről szóló konferencia következő panele is elmaradt.

Ennek ellenére a politikusok jártak-keltek az épületben, hiszen a kinn tartózkodásunk ideje alatt volt az Európa Parlament plenáris ülése és a Szaharov-díj átadása is.

Azt tudni kell, hogy a Konferencia Európa Jövőjéről nevezetű uniós projekt, amelynek a célja az EU megreformálása és a jövő céljainak a meghatározása, nem csak civilekből vagy civil szervezetekből áll.

Az Európai Parlament képviselői is aktív résztvevői a konferenciának
Horváth Zsolt

Ugyanúgy részesei a konferenciának az Európai Parlament képviselői is. Persze nem mind, hiszen az Európai Parlamentnek összesen 705 képviselője van, de van egy delegációja, aminek három magyar politikus is a tagja: Gál Kinga (Fidesz), Dobrev Klára (DK) és Cseh Katalin (Momentum).

Megragadva az alkalmat felkerestük az előbb említett képviselőket, hogy megtudjuk, ők hogyan képzelik el Európa jövőjét. Legelőször a Parlament egy hangulatos kávézójában azzal a Cseh Katalinnal beszélgettünk, akinek a pártcsaládja megálmodta az Európa Konferenciát.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője
Malatinszky Dávid

Milyen feladatokkal jár az, ha valaki EP-képviselőként vesz részt a konferencia munkájában?

A legfontosabb az, hogy a képviselő egy csatorna legyen az emberek és a döntéshozók között. A képviselői delegáció minden tagja a saját „választókerületében”, tehát a saját országában szervez konzultációkat és gyűjti be az emberek véleményét. Emellett tematikus egyeztetéseken is részt veszünk, én a jogállamiság és a demokrácia kérdésével foglalkozó egyeztető csoport tagja vagyok.

Cseh Katalint arról kérdeztük, hogy milyen formában segíti a konferencia munkáját.
Malatinszky Dávid

Kerestek már meg civilek, vagy esetleg te őket, hogy egy-egy kérdést megvitassatok Európa jövőjét illetően?

Mindkettő megtörtént, a civilek mellett kerestek meg környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek, szociális szervezetek, de emellett történtek állampolgári egyeztetések is.

Magyarországon négy helyen szerveztünk ilyen eseményt: Debrecenben, Szentendrén, Szegeden és Budapesten és nagyon bízom benne, hogy még több helyen lesz lehetőségünk meghallgatni az embereket.

Reformokra van szükség, mert minden magyar ember érdeke egy egységes és erős Európa, amit, ha kell, radikális lépésekkel, akár az EU alapszerződés módosításával kell elérni.

Szerinted mennyire fognak érvényesülni a civilek észrevételei az európai döntéshozatalban?

Ez a politikusok és az európai intézmények nagy felelőssége. Hatalmas hiba lenne az Unió részéről, hogy ha csak meghallgatnák az embereket, de nem tennének semmit azért, hogy ezeket a hangokat bevonják a döntéshozatalba is.

Európának meg kell újulnia, hiszen ki kell mondani: jelenleg nem tudja azt a támogatást és biztonságot megadni az emberek számára, amelyek válaszolnának a jövő kihívásaira.

Gondolok például arra, hogy egyre égetőbb szükség van egy egységes európai külpolitikára, de vannak olyan területek, ahol az egyhangú döntéshozatal helyett, egyszerű többséggel kellene döntéseket hozni, hiszen ez alapjaiban tenné hatékonyabbá az Európai Unió működését.

Szerinte az egyhangú döntéshozatal az Unió gyenge pontja
Malatinszky Dávid

Lesznek-e a problémák megfogalmazásán túl a megoldásra való törekvések is?

A képviselői delegáció elszánt azzal kapcsolatban, hogy a konferenciának Európa megújulását kell szolgálnia. A képviselői delegáció vezetője az a Guy Verhofstadt, aki egész életében Európa reformjáért küzdött. Szerintem minden képviselő azért dolgozik, hogy legyenek érdemi döntések, és aki ez ellen dolgozik, az Európa ellen dolgozik.

Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, európa parlamenti képviselő, a konferencia egyik védnöke

Személy szerint mit tartasz a legfontosabb ügynek, amelyben az EU-nak sürgősen lépnie kell?

Ha egy valamit ki kellene emelnem, akkor az egyhangúság eltörlése lenne. Az idegen érdekeket szolgáló politikai vétók foglyává vált az Európai Unió.

Nem mellesleg, ha azt akarjuk, hogy versenyképesek legyünk a jövő gazdaságában, hogy hatékonyan tudjunk reagálni a jövő politikai kihívásaira, akkor gyorsan kell cselekednünk.

Másrészt, ha eltörölnénk az egyhangú döntéshozatalt, akkor egyik tagországnak sem érné meg idegen hatalmak trójai falovává válni, hiszen elveszítené a jelentőségét ez a fajta érdekérvényesítés.

Miért tartotta fontosnak az Európai Unió, hogy bevonja a civileket a döntéshozatalba, ha erre ott vannak a választott képviselők?

Amikor a 2019-es EP választások után, mindenki a Parlamenten belüli pozíciókon osztozkodott, akkor a mi pártcsaládunk megálmodta ezt a konferenciát, amelyhez a végsőkig ragaszkodott. Ennek az volt az oka, hogy úgy érezzük, Európa bajban van: lassú, gyenge és súlytalanná válik a világ nagyhatalmai között.

Olyan reformokra készülünk, amely sokkal szélesebb konzultációt igényelnek. Az ilyen horderejű döntések előtt be kell vonnunk a tárgyalásokba a civil szervezeteket és a civileket, hogy közvetlenül osszák meg a véleményüket.

Cseh Katalin szerint széles körű konzultációra lesz szükség
Malatinszky Dávid

Te mint képviselő mit teszel azért, hogy a népszerűsítsétek a konferenciát a magyar lakosság körében?

Mindenképp szeretnénk még rendezvényeket tartani, amelyek népszerűsítik a konferenciát Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt nem egyszerű előre tervezni, de szerencsére a program honlapján ott van a digitális platform, ahol az emberek bármilyen témában bátran hozzászólhatnak Európa nagy kérdéseihez.

Emellett még a közösségi médiában igyekszünk felhívni az emberek figyelmét a konferenciára. Magyarországon nagyon egydimenziós Európa kép alakult ki, amely annyiból áll, hogy a kormány háborút vív Brüsszel ellen.

Hiszem azt, hogy többek vagyunk ennél és hogy mi, magyarok sem a pálya széléről akarunk bekiabálni, hanem alakítói szeretnénk lenni Európa jövőjének, ezért kell népszerűsítenünk a konferenciát.

Milyennek képzeled el Európa jövőjét?

Európa válaszút előtt áll. A mostani döntések azt is meg fogják határozni, hogy a jövőben lesz-e egyáltalán értelme az Európai Uniónak. Úgy gondolom, hogy minden magyar érdeke egy erős és egységes Európa, hiszen ötszázmillióan mégiscsak erősebbek vagyunk, mint tízmillióan.

Fontos lesz a jövőben ez a fajta együttműködés, amely nem elvesz, hanem hozzátesz a közösség értékeihez. Az intézményi reformok közül már kiemeltem az egyhangúság eltörlését, de emellett fontosnak tartom, hogy közvetlenül válasszuk meg az Európai Bizottság elnökét, és szükséges, hogy törvényhozási joggal ruházzuk fel ruházzuk fel az Európai Parlamentet.

Az egyre fenyegetőbb kihívások közül a klímaváltozást emelném ki, amelyben szintén ott van a gazdasági potenciál. Ha képesek leszünk gyorsan és hatékonyan fellépni, azzal a világ éllovasai lehetünk a megújuló energiára való átállás terén.

Konferencia Európa Jövőjéről: pillanatkép a szeptemberi panelről
Horváth Zsolt

Úgy gondolod, hogy vannak olyan döntések, amelyeket európai szinten és nem tagállami szinten kell meghozni?

Azt kell megvizsgálni, hogy hol van a legjobb helyen egy döntés. Úgy gondolom, hogy van számos olyan ügy, amelyet nem tagállami szinten kell kezelni, hanem le kell vinni a városok szintjére. Például egy helyi közösség jobban tud dönteni arról, hogy mire kellene költeni az uniós forrásokat, hiszen mégiscsak jobban ismerik a saját lakhelyüket.

Vannak azonban olyan területek, amelyeket jobb uniós szinten kezelni, gondoljunk csak a pandémiára: a vírus nem áll meg a határokon, ami azt bizonyította, hogy sokkal szorosabb együttműködésre van szükség az egészségügy területén.

Egy olyan országnak, mint Magyarország egy erősebb Európa lehetőség, hiszen egy erősebb Európában nekünk, magyaroknak is erősebb lesz a hangunk és sokkal előbb tudunk érvényesülni, mintha egyedül sodródnánk a geopolitika történéseivel.

A következő cikkünkben ismét egy európai parlamenti képviselővel beszélgetünk
Horváth Zsolt

Természetesen mindhárom politikust kerestem, amíg Strasbourgban voltam. Cseh Katalin mellett még Dobrev Klárát sikerült szóra bírnom, akivel a beszélgetésünket a következő cikkünkben fogjuk bemutatni. Gál Kinga nem volt ott a múlt heti panelen, így az ő esetében még alkalmat kell keresnem az interjúra.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője