Egyre több fiatal dohányzik és egyre kevesebb az esély, hogy leszokjanak

Magyarországon a megkérdezettek 28 százaléka vallotta magát aktív dohányosnak.

Annak ellenére, hogy hosszabb távon csökken a dohányosok száma, uniós összevetésben még így is sokan cigarettáznak Magyarországon. A fiatalok körében rendkívül magas a dohányosok száma, és az eddigi tapasztalatok után nagyon úgy tűnik, hogy akik rászoktak, nem is fogják letenni a cigit.

Az Európai Bizottság egy korábbi felmérése szerint Magyarországon a megkérdezettek 28 százaléka vallotta magát aktív dohányosnak, ami a régióban jónak számít, azonban uniós szinten rossz arány. Ezzel szemben a svédeknél 7 százalék volt a dohányosok aránya, miközben Görögországban több mint negyven százalék.

Dohányzás Szombathelyen.
Bonyhádi Zoltán

A dohányzás szempontjából is elég egyértelműen kirajzolódik a Kelet-Nyugat törésvonal: a kelet európai országokban sokkal többen dohányoznak.

A magyarok esetében főleg a hagyományos termékek fogynak, azonban a sodort cigaretta viszi a prímet, messze ezt használták legtöbben. A cigit helyettesítő, különféle alternatív megoldásokat egészen kevesen használnak Magyarországon. Nem túl felkapottak itthon a modernebb megoldások sem, például az elektromos cigi.

Annak ellenére, hogy az előző néhány évben nem volt sok változás a dohányosok arányában, a tíz éves időtávot tekintve 8-10 százalékpontos csökkenést figyelhetünk meg. Ez uniós szinten nem olyan rossz szám, azonban vannak ennél jobb eredményeket felmutató országok is.

Az aktív dohányosok száma Európában.
Eurobarometer

Ami igazán nagy probléma, az a leszokás kérdése. Magyarországon rendkívül sok és egyre több fiatal dohányzik. Ha az összes dohányost nézzük, akkor a magyarok a 18,2 éves átlagéletkorral nem tartoznak a korán kezdők közé, de ha a csak a fiatalokat vizsgáljuk, akkor már nem ilyen kedvező a kép: teljes EU-ban a 15-24 év közöttieknek csak az ötöde vallotta magát aktív dohányosnak, nálunk több mint a harmaduk.

Ezek a számok arról árulkodnak, hogy Magyarországon sokkal kevésbé sikeresek azok a prevenciós programok, amelyeket a dohányzás visszaszorítására tartanak.

A teljes uniós felmérésben a megkérdezettek 22 százaléka mondta azt, hogy korábban ugyan dohányzott, de már abbahagyta, nálunk ez a szám 11 százalék volt.

Azok aránya, akik leszoktak a dohányzásról.
Eurobarometer

Az Európa Jövőjéről szóló konferencián is foglalkoznak a kérdéssel

Az Európai Unió és az Európa Jövőjét firtató konferencia számára fontos az egészséges életmód és az egészséges életmódra való nevelés kérdése. A testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett rendkívül fontos a dohányzás visszaszorítása. A konferencián az alábbi javaslatok születtek az utóbbi céllal kapcsolatban:

 • Javasoljuk, hogy az EU adjon ki ajánlást valamennyi tagállam számára az alkohol- és dohányreklámok betiltásával vagy korlátozásával kapcsolatos bevált gyakorlatokról, bármely médiában és minden korcsoport számára, de különös tekintettel a fiatal közönségre.
 • Az EU-nak biztosítania kell azon jogszabályok végrehajtását, amelyek korlátozzák e termékek kiskorúak számára történő értékesítését. Valamennyi tagállamnak végre kell hajtania a közterületen, különösen az oktatási létesítményekben történő dohányzásra vonatkozó, szankciókat is tartalmazó jogszabályokat, és létre kell hoznia a dohányzásra kijelölt területeket.
 • Javasoljuk az Európai Bizottság „Egészséges életmód mindenkinek” elnevezésű, az egészséges életmódról szóló nyilvános kampányának fokozását és a társadalmi aktivitás előnyeinek konkrét példákkal és holisztikus megközelítés alkalmazásával történő bemutatását.
 • A tájékoztató kampányokat jól strukturált célcsoportok szerint kell kialakítani, és minden egyes célcsoport számára megfelelő kommunikációs eszközöket kell választani. Fontos továbbá, hogy a pozitív magatartás előmozdítása érdekében jutalmazást és ösztönzőket is alkalmazzunk. A kampányokba véleményformálókat, közismert vagy nagy tekintélynek örvendő személyiségeket is be kell vonni.

 • Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője