A szombathelyi egyetemnél is elkezdtek kupakot gyűjteni

A szombathelyi Dominikért és Lackóért fogott össze az ELTE SEK.

A Savaria Egyetemi Központ C–épületi bejáratához is kikerült egy kupakgyűjtő szív, hogy ezzel segítsék két szombathelyi, gyógyíthatatlan izomsorvadással, fokozatos leépüléssel járó betegségben szenvedő tizennyolc éves fiú, Dominik és Lackó kezelését – írta Facebook-oldalán az egyetem.

Kleinhappel Miklós

Dominik és Lackó neve olvasóinknak is ismerősen csenghet, hiszen többször is írtunk róluk. Nagy Falco-drukkerek ugyanis, így egy jótékonysági akciót is hirdetett nekik a csapat 2019 decemberében, Jótékonysági akciót hirdet a Falco 2019. December 10. 14:19 2021 nyarán pedig egy nagyon beteg kislány, az egyházasrádóci Kornélia szülei „adták át nekik a helyet” egy jótékonysági licitcsoportban. Amikor egy nagyon beteg kislány segít két nagyon beteg szombathelyi kisfiún 2021. July 11. 11:30

A két szombathelyi fiú DMD típusú izomsorvadásban szenved és nagyon sürgeti őket az idő: ha nem kapják meg időben a megfelelő gyógyszert, akkor lebénul a légzőizmuk. Sajnos sokat romlott az állapotuk az elmúlt években, most a Raxone-féle Idebenone nevű /150 mg-os/ gyógyszerre van szükségük, amely OGYEI-engedéllyel rendelkezik, de állami támogatást sajnos nem kapott.

Dominik és Lackó.
Savaria Fórum/Nagy Jácint

Ez a gyógyszer elsődlegesen a szív és légzőizmok állapotának romlását akadályozza meg, illetve javítja az izmok működését. Ezáltal pedig jobb életminőséget biztosít a DMD-betegek számára. A fiúknak másfél évnyi adagra van szükségük ahhoz, hogy a gyógyulás útjára léphessenek, ez pedig 55 millió forintba kerül.

Az egyetemné már másfél hónapja lehet kupakot gyűjteni Lackónak és Dominiknak, és már majdnem meg is telt a szív. Remélik, hogy ha híre megy, a jövőben még gyakrabban lehet majd üríteni. Egyébként bármilyen színű, formájú és nagyságú kupak bedobható, legyen szó ásványvizek vagy üdítőitalok zárósapkájáról, tejszínhab spray-k, tüsfürdők, gyógyszerek vagy dezodorok kupakjairól – a lényeg, hogy műanyagból készültek legyenek.

Lenkai Nóra és Gőcziné Király Ida, Dominik édesanyja.
Kleinhappel Miklós

Az ötlet Székely Klárától, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék egyetemi adjunktusától származik. Mint mondja, a közgazdászhallgatókat arra tanítják, hogy ne csak a pénzzel, hanem a természettel is jól gazdálkodjanak. Ha a zöld gondolkodás segítéssel párosul, annak az egyén és a közösség is hasznát látja.

Lenkai Nóra rektori biztos elmondta, hogy a Savaria Egyetemi Központ ezúttal a városban élőket, dolgozókat, tanulókat, valamint a campuson megfordulókat kéri, hogy támogassanak egy jó ügyet, járuljanak hozzá, hogy a fiúk megkaphassák azt a kezelést, amely révén javulhat az életminőségük.

Lapunk egyébként korábban részletesen is foglalkozott a kupakgyűjtési lázzal, ami egy igazán nemes gesztus és több szempontból is jól hangzik. De mennyit is ér valójában egy kupak? Hogy lesz a kupakokból pénz? És egyáltalán látott-e már bármelyik rászoruló család pénzt a kupakokból? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ találni, és levonni belőle a következtetéseket. A teljes cikket itt Van értelme a kupakgyűjtési láznak? 2021. June 02. 18:48 lehet elolvasni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Van értelme a kupakgyűjtési láznak?

Mennyit ér egy kupak? Mennyi fér egy szívbe? Hogy lesz a kupakokból pénz? – Válaszolunk minden kupakgyűjtéssel kapcsolatos kérdésre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát