Európa egyik súlyos népbetegsége: az elhízás

A magyarok kétharmada küzd súlyfelesleggel, és az uniós átlag sem túl rózsás.

A felnőtt magyar lakosság kétharmada küzd súlyfelesleggel: ezen belül 30 százaléka minősül elhízottnak és másik 30 százaléka pedig túlsúlyosnak.

Annak ellenére, hogy Magyarország az Európai Unió (EU) negyedik leginkább elhízottabb nemzete, a többi európai ország sem áll sokkal jobban az testsúlyfelesleget tekintve. Az EU lakosságának 51,3 százaléka komoly súlyfelesleggel küld.

Magyarországon az elhízás járványszerű terjedése nem csak a felnőtteket érinti, hanem a gyereket is. A három év feletti gyerekek között a túlsúlyosak aránya az életkorukkal együtt tovább növekszik.

A világ országa az elhízást tekintve.
MTI

Leginkább a magyar férfiak esetében különösen aggasztó a helyzet: 65,3 százalékuk túlsúlyos, szemben az 58,4 százalékos EU-átlaggal. Az ilyen arányú túlsúly már megnöveli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatát is.

A felmérés eredménye szerint Magyarországon az elhízottak csoportjába tartozik a teljes lakosság 23,9 százaléka, nemekre lebontva minden ötödik nő (19,9 százalék) és minden negyedik férfi (25,1 százalék).

Az EU-ban ráadásul a magyar nők a hetedik helyen állnak a túlsúlyosság nemzeti rangsorában: a túlsúlyos magyar nők aránya 52,1 százalék.

Újabb javaslatok születtek az Európa Jövőjéről szóló Konferencián

Mind az Európai Unió, mind pedig az Európa Jövőjéről szóló konferencia számára fontos az egészséges életmód és az egészséges életmódra való nevelés. Ennek érdekében több javaslatot is beterjesztett a plenáris ülés számára:

 • Javasoljuk, hogy az egészségügy és az egészségügyi ellátás kerüljön az EU és az uniós tagállamok közötti megosztott hatáskörök közé.

 • Javasoljuk, hogy az Európai Unió a mentális egészséggel kapcsolatos valamennyi kezdeményezésével – nevezetesen a bevált gyakorlatokat bemutató közegészségügyi portállal – kapcsolatban fejlesszen ki jobb kommunikációs rendszert a tagállamokban, valamennyi polgár számára.

 • Javasoljuk, hogy uniós kezdeményezésként minden tagállamban ugyanazon a héten kerüljön sor egészségügyi hétre, amely a mentális egészséggel kapcsolatos minden egészségügyi kérdéssel foglalkozik.

 • Javasoljuk, hogy az Európai Unió fejlessze tovább és hangolja össze a már meglévő egészségügyi kutatási és innovációs programokat, ahogyan az a jelenlegi Horizont Európa program keretében történik.

 • A konferencia végeredményéről a közös elnökség számára jelentést nyújtanak majd be. Ezután a Parlament, a Tanács és a Bizottság megvizsgálja, hogy saját hatáskörében és az uniós szerződésekkel összhangban ki-ki milyen lépéseket tehet a jelentésben foglaltak hatékony megvalósításáért. Addig is a digitális platformon keresztül Ön is elmondhatja a véleményét Európa Jövőjéről.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője