Itt a legújabb felmérés a szombathelyi politikai erőviszonyokról - Czeglédy verné Hendét, ha ketten indulnának

A Publicus a múlt héten kérdezte az itt lakókat, hogy kire készülnek szavazni április 3-án. Kemény márciusnak nézünk elébe.

Február 15. és 19. között több mint ezer főt kérdezett meg telefon a Vas megyei egyes számú választókerületében a Publicus Intézet.

A kutatóintézet a jelenlegi pártpreferenciákra volt kíváncsi, emellett megnézte, hogyan áll az országgyűlési képviselőjelöltek népszerűsége.

A felmérés alapján levonhatjuk azt a következtetést, amit annyira szeretnek a politikai elemzők és a meteorológusok:

Ez is lehet, meg az is lehet.

A pártpreferenciákat tekintve egy hangyabajusszal jobban áll az ellenzék.

A megkérdezettek 43 százaléka az összefogásra, 42 százaléka a Fideszre szavazna. A Mi Hazánk és a Kutyapárt szinte mérhetetlen, és a bizonytalanok aránya is már csak 14 százalék. Közöttük valamennyire nagyobb a tartaléka az ellenzéknek.

Publicus Intézet

Tisztán látszik, hogy a fiatalok körében az ellenzék, az idősebbek számára a kormánypártok a népszerűbbek.

Ha csak ketten lennének

Ahogy gyűlnek az aláírások Szombathelyen már négy országgyűlési képviselőjelölt adta le az ajánlásokat 2022. February 23. 07:00 , annál kisebb esély mutatkozik arra, hogy ebben a választókerületben csak két nagy választási tömb állít jelöltet.

Publicus Intézet

Ha így lenne, az a Publicus szerint Czeglédy Csabának kedvezne, mivel egy ilyen forgatókönyv esetén a szavazatok 44 százalékát kapná meg, míg Hende Csaba ennél kettővel kevesebbet.

De nagyobb az esélye, hogy nem ketten lesznek

A Publicus arra is rákérdezett, hogy mi történik, ha nem kettő, hanem négy jelölt közül lehet választani, a fent említett két néven felül felmérték Vadon István (Mi Hazánk) és Nagy Dávid (Kutyapárt) támogatottságát.

Publicus Intézet

Ebben az esetben Czeglédy és Hende fej-fej mellett végzett (42-42%), Vadon 3, Nagy Dávid 4 százalékot kapna.

Mindez azt jelenti, a két kispárt lehet a mérleg serpenyője, és érdemben befolyásolhatják a végeredményt.

És még ezen kívül is van jócskán bizonytalanság a rendszerben. A Publicus ugyanis nem számolt azzal, hogy mások is versenyben maradhatnak. Éppen ma reggeli cikkünkben Szombathelyen már négy országgyűlési képviselőjelölt adta le az ajánlásokat 2022. February 23. 07:00 írtuk, hogy állítólag a Gődény György-féle Normális Élet Pártja jelöltjei is leadták ajánlásaikat Vas megye össze körzetében, illetve Szombathelyen a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is gyűjti az ajánlásokat.

A Publicus feltett egy ilyen kérdést is. Azt még nem tudni, hogy ennek lesz-e jelentősége a kampányban.
Publicus Intézet

Ha mindehhez hozzászámoljuk, hogy a Publicus azt írja, hogy a kutatás eredményeként kapott adatbázis a választókerület népességére nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív, a teljes mintában pedig a mintavételi hiba +/- 3,1 százalékpont, akkor elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag semmi nem dőlt el Szombathelyen és a választókerülethez tartozó 11 más településen.

Nem nehéz megjósolni, hogy a kampányban egyelőre csak az előjáték zajlik, és hogy kemény márciusnak nézünk elébe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022