15,5 milliárddal, egy szombathelyi stadionnyi pénzzel lett drágább az M86-os gyorsforgalmi a tervezettnél

Több évtizedet vártak rá, míg elkészült. A késésért mindenki mást okol, az átadásra csak az éppen hatalmon lévőket hívták meg, és jóval többe került, mint tervezték, mert nem építhette meg akárki. Egy történet, ami jól példázza, mi zajlik ma Magyarországon útépítés címén.

2016. október 26-án végre átadták az M86-os gyorsforgalmi út Áder János: Az M86-os felavatásával beteljesült egy európai álom 2016. October 25. 19:09 utolsó, még hiányzó szakaszát is. Hosszú, évtizedes előkészítés, elindult, majd leállt építkezés után készült el a Szombathelyt Csornával, és így Győrrel, valamint az M1-es autópályán keresztül Budapesttel összekötő út. Az utat rendszeresen használók még ma is egyfajta ámulattal autóznak rajta, mert már kezdték elveszteni a reményt, hogy valaha gyorsan és biztonságosan juthatnak el egy megyeszékhelyről Budapestig.

A történet jó példa arra, hogyan zajlik ma Magyarországon egy nagyberuházás.

Az építés története dióhéjban

 • A Szombathelyen és Vas megyében élők gyakorlatilag a rendszerváltás óta vártak arra, hogy a

  halálútnak

  nevezett 86-os helyett normális minőségű és szélességű úton jussanak el Győrig.
 • Az M86-os előkészítése 2007-ben kezdődött, amikor az országgyűlés módosította a gyorsforgalmi utakról szóló törvényt
 • Az első két szakasz építése 2010 előtt indult, és gyakorlatilag be is fejeződött a Vegyépszer Zrt. vezette konzorcium kivitelezésével
 • A harmadik, Vát és Szombathely közti szakaszra, 2009-ben írták alá a kivitelezési szerződést a Vegyépszerrel 3,97 milliárd forintért, de a munkát a 2010-es választások után leállították
 • Két és fél év után a Közgép Zrt. folytatta, az első szerződésben szereplő összeg duplájáért. A szerződésben már 7 milliárd forint szerepelt
 • A csornai elkerülőre 17,9 milliárdért írtak ki pályázatot, a Közgép 29,9 milliárdért nyerte el a munkát
 • Az M86-os 15,5 milliárddal lett drágább azzal, hogy új, kormányközeli kivitelezőre bízták a munkát és a tervezetthez képest közel három évvel később készült el az út
 • Cikkünkben bemutatjuk a közel tíz éves történet fontosabb részleteit.

  Igazi halálút volt

  A 86-os a Nyugat-Dunántúl egyik legfontosabb főútja, északi része Szombathelyt köti össze Csornával, délre Szombathelytől Körmenden át a letenyei határátkelőig tart. A Vas megyeiek számára azért is fontos, mert ezen érik el Győrnél az M1-es autópályát, majd Budapestet.

  A felújítás előtt közel három órás autózással kellett számolni Szombathely és Budapest között, ennek felét a Szombathely és az M1-es közti, mintegy száz kilométer megtétele tette ki. Az M86-os gyorsforgalmi út ezt az időt közel egy órával rövidíti, csökkenti a balesetveszélyt és megszünteti az állandó terhelést az út menti településeken. Hegyfalu, Szeleste, Vát, Répcelak, Szilsárkány, Vasegerszeg és a többi település életét gyakorlatilag az ott átmenő irdatlan kamionforgalom lehetetlenítette el Pokolian csendes reggel, üres utak - így örülnek az M86-osnak Vasegerszegen 2016. October 27. 11:52 .

  A régi 86-os főút
  Bonyhádi Zoltán

  A régi 86-os főút gyorsforgalmivá és négysávossá fejlesztése már a 2000-es évek elején felmerült. Az út az észak-déli korridor része, annak az útvonalnak, ami az északi iparterületeket és az Északi-tengeri kikötőket összeköti az Adriával.

  A főúton hazánk schengeni csatlakozását követően, és az ausztriai autópályák fizetőssé válása után nőtt meg a teherforgalom, az észak-déli áruszállítás fő útvonala lett. A mérések szerint naponta kétezer kamion haladt végig az úton, és így az útba eső településeken is. Ahogy múlt az idő, ezen települések egyre több tiltakozó megmozdulást Útdíjat a teljes 86-osra! – A forgalom ellen tiltakoztak Hegyfaluban 2007. November 19. 21:35 tartottak, hátha végre odafigyelnek erre a lehetetlen helyzetre.

  Demonstráció a kamionfogalom ellen még 2008-ban, Hegyfaluban

  A régi 86-oson nagyon sok baleset történt Az igazi halálút: a 86-os 2012. June 04. 11:02 , köztük tragikus kimenetelűek is. A teherautók miatt az útburkolat elhasználódott, folyamatos javítgatásokat igényelt, de egy idő után világossá vált, hogy nem ez a megoldás.

  Azonban a Vas megyei politikai lobbi rendre erőtlennek mutatkozott az útépítésért folyó harcban, ahogy egy országgyűlési képviselő fogalmazott, nincs mit tenni, ha a Duna másik oldaláról sokkal több képviselő ül a Parlamentben, előbb építenek oda utakat, mint a Dunántúlra.

  Hogy az ország vezetése pedig mennyire nem volt tisztában a helyzettel, azt jól példázza, hogy a "nagy emberek", ha autóval kellett jönniük Szombathelyre, rendszerint őszintén megdöbbentek: ide ilyen nehéz eljutni? Nem is gondolták volna.

  Az én sikerem, a ti kudarcotok

  Az út utolsó szakaszának 2016-os átadásakor a kormány nagy sikereként értékelték a gyorsforgalmi út felújítását, és magyar szokás szerint az ünnepségre nem hívták meg az építkezést előkészítő és elkezdő baloldali politikusokat. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője ott is, és egyéb megszólalásaiban is rendre a 2010-ig hatalomban lévő balliberális kormányt és Ipkovich Györgyöt, a 86-os út volt kormánybiztosát, volt szombathelyi MSZP-s polgármestert teszi felelőssé azért, hogy az út csak ilyen hosszú idő alatt készült el.

  Az M86-ost szakaszokban építették meg
  Google Maps

  A kezdetek: 2007-től indult a tervezés és az előkészítés

  Tény, hogy a baloldali politikusok 2010-re ígérték az út teljes felújítását, s ahogy már említettük, még kormánybíztost is kapott a projekt. Az építkezés azonban csúszott. Ipkovich György szerint azért, mert Ipkovich György: Újra elő kell venni a vát-porpáci repülőtér terveit 2016. September 24. 09:09 , ahhoz, hogy bármilyen munka elindulhasson, először a gyorsforgalmi utakról szóló törvényt kellett módosítani, majd abba bele kellett illeszteni ezt az utat is. Ez 2007-ben történt meg - utána indulhatott az előkészítés.

  A tervek készítése, az új, a településeket elkerülő nyomvonal kijelölése, a területek kisajátítása, a környezetvédelmi engedélyek beszerzése közel két évig tartott - ahogyan Ipkovich megjegyezte, egy útépítésnél az előkészítés hosszabb ideig tart, mint maga az útépítés. Arról is szóltak a hírek, hogy mindez gyorsabban történhetett volna, ha az országban csak nem egy tervező iroda végezhette volna az ilyen típusú munkákat.

  Nagy hiba: a kormányváltás előtt írták ki a közbeszerzési pályázatot

  Az utat több szakaszban újították fel, az elsőt, a Szombathelyhez közeli, négy kilométer hosszú váti elkerülőt 2009. júniusában adták át Átadták a 86-os váti elkerülőjét 2009. June 10. 16:38 , a szakasz bruttó 3,2 milliárd forintba került, és a Vegyépszer által vezetett konzorcium építette meg. A költségek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar állam finanszírozta, ez az arány az út teljes befejezéséig megmaradt .

  A váti elkerülő átadóján Ipkovich György, Szombathely akkori polgármestere megtalicskáztatott egy újságírót
  Mészáros Zsolt

  Néhány nappal később elkezdődött az ehhez a szakaszhoz kapcsolódó szelestei elkerülő építése. Ezt azonban már a 2010-ben országgyűlési, majd Szombathelyen önkormányzati választást is nyerő Fidesz politikusai adták át 2010. decemberében Kamionmentes karácsony Szelestén - Átadták az elkerülőt a 86-oson 2010. December 15. 19:40 . A 3,7 km-es szakasz bruttó 3,7 milliárdba került, itt is a Vegyépszer vezette konzorcium volt a kivitelező.

  Miközben a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszokon még mindig az előkészítés zajlott, a Vas megyei Vát és Szombathely közti szakaszra 2009. márciusában kiírták a közbeszerzési pályázatot, és 2009. július 28-án alá is írták a kivitelezési pályázatot . A nyertes a NVE Szombathely 86 Konzorcium, a megbízás értéke 3 milliárd 972 millió forint volt.

  A gyom lepte út - évekre leállt minden

  Az NVE Szombathely 86 Konzorcium vezetője szintén a Vegyépszer Zrt. volt, az útépítést el is kezdték, de októberben leállt a munka Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze 2010. October 25. 16:28 . Ipkovich György az országgyűlésben kérdezett rá az okokra, Fónagy János államtitkár azt mondta, a kivitelezőnek elfogyott a pénze.

  Ez így utólag kérdéses kijelentés, hiszen a közbeszerzési eljárás lefolytatásának és a kivitelezési szerződés aláírásának feltétele volt, hogy a rendelkezésre álljanak a szükséges tervek, engedélyek és a pénzügyi fedezet is.

  Később, az út teljes hosszának átadásakor Áder János: Az M86-os felavatásával beteljesült egy európai álom 2016. October 25. 19:09 Hende Csaba már azt mondta, hogy azért nem tudták folytatni az építkezést, mert nem voltak tervek, engedélyek, és pénz sem. Aminek szintén ellentmond, hogy 2009-ben elindult a munka Vát és Szombathely között.

  Savaria Stonehenge
  Zergi Borbála

  A munkának látható jelei is voltak, hiszen elkezdtek egy közúti felüljárót is, aminek oszlopai a munka leállása után közel két és fél évig meredtek az ég felé, a helyiek el is nevezték Savaria Stonehenge-nek "Savaria Stonehenge" - Csoda a 86-os út mentén (Frissítve) 2011. May 05. 13:56 Az út már ledózerolt nyomvonalát pedig belepte a gaz és az útra várókat ismét elfogta a reménytelenség érzése.

  A Vegyépszer újraéledt

  A Vegyépszer Zrt. egyébként valóban csődközelbe került 2011-12-ben Milliárdos károkat okoz a Vegyépszer csődje 2011. June 08. 11:37 , a cég székhelyét egy időre Szentgyörgyvölgybe helyezte át. Azóta viszont újraéledt, egy cégosztódás után ma már ismét a piacon van a Vegyépszer Zrt.

  Majdnem a duplájába került

  Bő két és fél évig állt az építkezés a 86-os főúton. Az út volt kormánybiztosa, Ipkovich szerint az útra szánt pénzt a kormány, más, számukra fontosabb beruházásra használta fel, és az is fontos volt számukra, hogy a saját körükbe tartozó vállalkozót találjanak a munka folytatására.

  Így autózhatunk ma. Az M86-os egy gyorsított videón

  2012. májusában a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) kiadott egy közleményt Folytatódik a 86-os építése 2012. May 03. 13:52 , ebből kiderül, hogy új közbeszerzési pályázatot írtak ki, ezt a Magyar Aszfalt Kft., a konzorcium tagja a Közgép Zrt. nyerte el, a munka augusztusban kezdődik. Ami érdekes, hogy a Simicska Lajoshoz köthető Közgép vezette konzorcium 7 milliárd forintért vállalta a munkát, ezt a Közbeszerzési Értesítő is megerősítette .

  A hivatalos tájékoztatás szerint egyébként összesen három pályázat érkezett, és a legalacsonyabb árajánlatot a Közgép és a Magyar Aszfalt tette.

  Tehát két és fél év alatt annyi történt, hogy a korábbi kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Vegyépszert lecserélték az akkor még Orbán Viktorral jó barátságban lévő Simicska Lajos cégére, a Közgép Zrt-re, ráadásul több mint 3 milliárd forinttal több pénzért építették meg ezt a szakaszt, mint amennyiért korábban a Vegyépszer elvállalta. (Vagyis úgy változtak a cégek, ahogy az éppen aktuális baráti kapcsolatok.)

  Megnéztük, az infláció 2010-ben 4,9 százalék, 2011-ben 3,9 százalék, 2012-ben 5,7 százalék volt, tehát a csúszás ideje alatt összesen 14,5 százalék. Így a két és fél év alatt az útszakasz árának 3,972 milliárdról csak 4,55 milliárdra kellett volna nőnie, de 7 milliárdra nőtt .

  Az is fontos, hogy ha nem lett volna ez a két és féléves leállás, akkor 2013-2014-re akár teljes hosszon is elkészülhetett volna az M86-os.

  Drága volt a csornai elkerülő

  Közben az út északi részén is megindult a munka, elsőként a csornai elkerülővel, ami az M86-ost összeköti az M85-össel, vagyis a Csornától Győr, illetve az M1-es autópálya felé vezető úttal. 2013. júniusának végén hozta nyilvánosságra a NIF Zrt., hogy a közbeszerzési pályázatot a Magyar Aszfalt Kft. és a Közgép Zrt. már említett konzorciuma nyerte A Magyar Aszfalt és a Közgép építi a Csornai elkerülőt 2013. June 26. 11:44 , ráadásul jó drágán.

  Így örültek a vasegerszegiek a gyorsforgalmi útnak
  Varga Rita Facebook

  A csornai elkerülő költségeit a NIF bruttó 17,5 milliárd forintra becsülte, ekkora összegre írták ki a közbeszerzési pályázatot. A Közgép vezette konzorcium aztán bruttó 29,9 milliárdért nyerte el a munkát. Vagyis, 12,4 milliárd forinttal drágábban.

  Az M86-os következő szakaszát, a Szeleste és Hegyfalu közti részt a CE M86 I. Konzorcium , vagyis a francia érdekeltségű Colas Zrt. és az EuroAszfalt Kft. építette meg, bruttó 16 milliárd forintért, ekkora összegről szólt a pályázati kiírás is.

  Feleszméltek a pályázatokat kiírók is?

  Az utolsó, még hiányzó, leghosszabb szakaszra, a Hegyfalu és Csorna közti részre szintén 2013-ban írták ki a közbeszerzési pályázatot, bruttó 66 milliárd forint értékben, itt visszatért a Közgép, a STRABAG-gal közösen nyerték el a pályázatot , az eredeti áron.

  M86-os, a kamionok útja
  Garai Antal Atom

  Úgy tűnik, a két utolsó szakaszra már a közbeszerzési kiírás is olyan összeget tartalmazott, ami megfelelt a Közgépnek is, megismételjük, ezeket a pályázatokat már 2013-ban írták ki. Míg a jelentősen túlárazottnak tűnő munkákat ennél korábban pályáztatták meg, a Szombathely-Vát szakaszt például először a 2010-es kormányváltás előtt.

  A Hegyfalu és Csorna közti szakasz átadásával gyakorlatilag elkészült az M86-os gyorsforgalmi, amit először 2010-re, majd 2014-re, aztán 2015-re ígértek meg az éppen kormányon lévő politikusok. Az adatok alapján, ha nincs 2010-től a két és féléves leállás, 2014 elejére elkészülhetett volna az út.

  Egy egész stadionnyi pénz

  És ha a kormány nem állította volna le a munkát 2010-ben, nem került volna 15,5 milliárddal többe az út, mint amennyit előre szántak rá. Ennek az összegnek a nagy része az Európai Uniót terhelte, a költségek 85 százalékát az EU adta, 15 százalékát a magyar állam.

  Így utólag, az út mellett élők örülhetnek, hogy a tavaly tavaszi G-nap, vagyis Orbán Viktor és Simicska Lajos látványos összeveszése után a Közgép folytathatta az M86-os építését. Mert könnyen úgy is járhattak volna, mint az M4-es autópálya, amit szintén a Közgép és a Strabag épített. Az autópálya építése tavaly tavasszal, a nagy összeveszés után több mint egy évre leállt Így néz ki az Orbán-Simicska háború emlékműve, a félbehagyott M4-es 2016. February 05. 15:49 .

  Érdemes megjegyezni, hogy az M86-os átadása is csúszott, azért, mert nehezen találtak olyan kormánytagot A Közgép zászlói miatt lesz nehéz átadni a Szombathelytől Győrig tartó gyorsforgalmi utat? 2016. October 04. 18:47 , aki szívesen állt volna a Közgép zászlókkal díszített dobogóra az avatáson. Végül Áder János köztársasági elnök vágta át a szalagot Áder János: Az M86-os felavatásával beteljesült egy európai álom 2016. October 25. 19:09 , Áder csornai származású, és köztársasági elnökként nem számít pártpolitikusnak.

  Egyébként ez a 15,5 milliárd forint éppen annyi, amennyiből Szombathelyen az új Haladás-stadion épül. Vagyis, egy stadionnyi pénzzel lett drágább az M86-os a Fidesz kormányra kerülése után. Ami jól mutatja, hogyan is zajlanak ezek a nagyberuházások az országban.

  A tervezett és a valódi költségek

  Szakaszonként a költségek és a drágulás
  Nyugat.hu

  A cikk a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogatásával készült.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet