Ide nekünk az oroszlánt! - filmes verseny a Mediawave-en

A nagyok mellett a bátor amatőrök is bemutatkoztak - elstartolt egy remények szerint később terebélyesedő, filmkészítésre ösztönző kezdeményezés.

MyRiport tehetségkutató filmes verseny - eredményhirdetés

A Mediawave Fesztivál és a Nyugat-magyarországi Egyetem kommunikáció szakos hallgatói az idei rendezvény előtt közös kisfilm pályázatot írtak ki, melynek hivatalos eredményhirdetését június 5-én (vasárnap) tartották a Savaria Mozi kamaratermében. Amelynek széksorait lapunk tudósítója mellett elsősorban a szervezők és a versenyen részvevő lelkes alkotók, valamint az ő családtagjaik, barátaik és üzletfeleik töltötték meg.

A pályázat azért rendhagyó a fesztivál történetében, mivel a profinak számító alkotók, a független filmkészítők és a filmet szervezett keretek között tanuló művészeti egyetemisták mellett végre a szinte teljesen amatőr filmesek is megmutathatták tudásukat. A MyRiport fő célcsoportjai a középiskolás és egyetemista diákok voltak. Az alkotások létrejöttéhez már elegendő volt egy-egy mozgókép rögzítésére jobb minőségben képes mobiltelefon vagy fényképezőgép is. A siker elsősorban a kreatív alapötleten és merész hangvételen múlott.

Foglalja össze 25 szóban!

A mozgóképes nagyipari gyártás fellegvárában, Hollywoodban elterjedt híres-hírhedt szlogent kissé átértelmezve az amatőr-verseny első évében terjedelmileg nem túl nagy, lényegileg viszont nem kis feladat elé állították a képfelvevőt kezelő vállalkozókat a verseny kiagyalói. A beküldött munkákat bármilyen műfajban és témában el lehetett készíteni, csupán a terjedelemre kellett figyelni: fél percnél hosszabban, maximum egy percben kellett valamivel lekötni és megragadni a nagyérdemű és az értékelő zsűri érdeklődését, figyelmét.

Aki ezt egyszerű mutatványnak hiszi, az csinálja a versenyzők után! Vagy kérdezze meg ugyanerről a stand-up komédiásokat és kabaréfellépőket, esetleg a rögtönzésben utazó színészeket, vagy mondjuk a pedagógusokat az iskolákban... A tematikai-műfaji szabadság megengedése az első évben bájos, jobbára naiv próbálkozásokat és egy-két mélyebb gondolat felskiccelését vagy műfaji paródiákat, farce-okat eredményezett. Az alkalmazott technikában az animáció mindent vitt.

Akiknek most a legjobban sikerült

Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója örömmel nyugtázta a sok nevezést és a beérkező filmeket. Mint beszédében elmondta, a fesztiválnak rendkívül fontos a filmesek utánpótlása, és a jövőben is számít a fiatalok lelkesedésére. Vele összhangban jegyezem meg: nyilván számítani lehet a megvalósítandó feladat kereteinek pontosítására, szűkítésére...

A mintegy harminc pályamű közül öt alkotást díjazott a zsűri. Az első helyezést Horák János a Somewhere in Japan című filmje kapta, amely két szamurájnak egy csinos gésáért való vetélkedése képregény-paródia jellegű feldolgozása (ahol Godzilla a nevető harmadik: kár, hogy alkotói döntés alapján a nőt nem kapja meg...). Jutalma pedig egy videó készítésére is alkalmas telefon lett. A második Finta Alexandra, a nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem hallgatója lett. Alkotásának címe: Partenogenézis (azaz: szűznemzés), ez egy origami technikát is bevető tárgy-animáció. Ő idén részt vehet a fesztivál alapítványa által Kisharsányban szervezett nyári alkotótáborban. A fesztiválbelépőt nyerő harmadik a szent-györgyis Móritz Zsófia a Figyelj másokra! című tárgy-animációjával (ami értelmezésem szerint a közlekedés-nevelési oktatófilmek paródiája igyekszik lenni).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2010