Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi Fideszt továbbra is Hende Csaba irányítja, Balázsy Péter magára maradt

Ha rajtuk múlt volna, most Puskás Tivadar lenne a polgármester-jelöltjük.

Tegnap húzós napja volt a szombathelyi fideszeseknek, hiszen hivatalosan is megerősítették Balázsy Pétert a polgármester-jelölti pozícióban, amit maga Kósa Lajos, a párt országos önkormányzati kampányfőnöke szentesített.

Ráadásul döntöttek a képviselő-jelöltjeikről Minden jelenlegi képviselőjét újraindítja ősszel a szombathelyi Fidesz, de van néhány meglepetés is 2019. July 17. 20:55 és a pártlista befutónak számító helyeiről. Információink szerint nem ment ez egyszerűen, de hogy megértsük, kicsit előbbről kell kezdenünk.

Egyszer csak megjelent Kósa Lajos

Az év elején komoly castingba, válogatásba kezdett a szombathelyi Fidesz, hogy megtalálja azt a polgármester-jelöltjét, aki legyőzi Nemény Andrást. Februárban olyan hírek érkeztek, hogy Illés Károly alpolgármester lesz a befutó Valószínűleg Illés Károly lesz a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje 2019. February 19. 12:58 , állítólag már a Fidesz belső vezetőképzőjét is elkezdte. Áprilisban aztán egy közvélemény-kutatás eredménye miatt állítólag menesztették Mégsem Illés Károly lesz a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje? 2019. April 16. 11:42 a jelöltségtől.

Puskás Tivadar, Balázsy Péter és Kósa Lajos
Forrás: Facebook / Balázsy Péter

Elég korán szóba került Balázsy Péter, a megyei önkormányzat jegyzője, állítólag Hende Csaba országgyűlési képviselő, választókerületi elnök utasította el őt elsőre. Attól félve, hogy még őt is túlnőheti és nem tudja megfelelően irányítani.

Így a Fidesz visszatért Puskás Tivadarhoz, az említett közvélemény-kutatás szerint ő lett volna a legnépszerűbb jelölt. Viszont a február elején kirobbant balhé, majd ezt követően az ellenzéki többség kialakulása Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen 2019. February 28. 08:42 a közgyűlésben rendesen megtépázta a renoméját.

Átnyúltak a helyi fideszesek feje fölött

Ennek ellenére a Fidesz kitartott Puskás mellett, egészen a szombathelyi szervezet június 21-i küldöttgyűléséig. Információink szerint arra készültek, hogy Puskást nevezik meg polgármester-jelöltnek. Az ülésen aztán megjelent Kósa Lajos, a Fidesz országos önkormányzati kampányfőnöke, és röviden közölte, hogy nem Puskás, hanem Balázsy lesz a jelölt.

A Fideszben működő utasításos rendszer miatt a szombathelyi küldöttek nem tehettek mást, megszavazták Balázsyt jelöltnek, de ezzel el is kezdődött egy küzdelem.

Hende bekeményített,továbbra is ő irányít
Nagy Jácint

Hende Csaba ugyanis jogosan érezhette úgy, hogy átnyúltak a feje fölött, és az ő akarata ellenére döntöttek egy olyan jelöltről, akit ő korábban elutasított. Balázsy pedig azt remélhette, hogy a saját embereinek egy részét beviheti a közgyűlésbe, ami egyúttal fiatalítást és a régi képviselők egy részének cseréjét jelentette volna.

Politikai szempontból regnáló polgármester lecserélése azt üzeni, hogy pártja nem volt vele elégedett, és ez kihat a választókerületi elnökre, vagyis Hende Csabára is. Ráadásul, ha a képviselők egy részét is lecserélik, az gyakorlatilag egy kudarc beismerése lenne, és ezt sem a Fidesz, sem Hende nem engedheti meg magának.

Valószínűleg ez volt a fő oka annak, hogy nem jöttek be Balázsy számításai, nem sikerült bevinnie saját embereit, és hogy - Koczka Tiboron és Puskás Tivadaron kívül - minden jelenlegi képviselőjét újraindítja a Fidesz.

Ez azt is jelenti, hogy Hende Csaba irányítása és befolyása továbbra is megkérdőjelezhetetlen, és hogy folytatódik a jelenlegi, konfrontációkra alapuló, a párt országos politikájának megfelelő helyi politizálás.

Az új jelöltek sem annyira újak

A jelenlegi nyolc képviselő mellett hat új jelöltet indít a Fidesz. Viszont ők sem annyira újak, nagy részük már korábban is indult.

Közéjük tartozik az 1. választókerület jelöltje, Horváth Gábor. Ő már 2010-ben is indult a választásokon, akkor Jobbik-jelöltként, eredménytelenül. 2014-ben ismét elindult, mégpedig független jelöltként, Koczka Tibor választókerületében, tehát a Fidesz jelöltje ellen. Most a Fidesz jelöltje.

Az 5. választókerületben Melega Miklóst indítják. Őt is ismerjük, tavaly ősszel a derkovitsi időközi választáson, még az augusztus 20-i városi ünnepségen is ő mondott beszédet A szombathelyi Fidesz a saját képviselőjelöltjét dobja a mélyvízbe augusztus 20-án 2018. August 14. 13:29 a kampány hevében. Melega aztán kikapott László Győzőtől László Győző: A hatalmat nem önmagáért kell támadni, hanem azokért a rossz döntésekért, amiket meghoz 2018. October 09. 18:16 , az egységes ellenzék jelöltjétől, ennek ellenére most ismét képviselő-jelölt lesz, és ismét ugyanabban a körzetben. Ahol most a függetlenként induló, de az ellenzéki szövetség által támogatott Czeglédy Csaba lesz az ellenfele.

A 13. választókerületben Horváth Csaba indul a Fidesz színeiben. Ő korábban volt már képviselő, 2014-ben nem szerzett mandátumot, de jelenleg is külsős bizottsági tag pártja delegáltjaként.

Az először induló jelöltek

Ők azok, akik eddig nem voltak jelen a városi politikában. A 3-as választókerületben induló Büki Zoltánról annyit tudunk, hogy pedagógus, a 4-es körzet jelöltje, Janzsó Zoltán ingatlanügyekkel foglalkozik.

Némi meglepetés Polgár Lívia jelölése a 9. választókerületben, a Joskar-Olán. Ő ugyanis a polgármesteri hivatalban dolgozik, a polgármesteri kabinet vezetője. Nem olyan gyakori, hogy egy hivatali dolgozó politikai pályára lépjen, igaz, Balázsy Péter is jegyzőként indul polgármester-jelöltként.

Tehát a jelöltállításnál Hende Csaba akarat érvényesült ismét, Balázsy pedig leckét kapott arról, hogy hiába ő a polgármester-jelölt, nem teheti azt, amit szeretne. Meglátjuk, mi sül ki ebből.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019