A szombathelyi Fideszt továbbra is Hende Csaba irányítja, Balázsy Péter magára maradt

Ha rajtuk múlt volna, most Puskás Tivadar lenne a polgármester-jelöltjük.

Tegnap húzós napja volt a szombathelyi fideszeseknek, hiszen hivatalosan is megerősítették Balázsy Pétert a polgármester-jelölti pozícióban, amit maga Kósa Lajos, a párt országos önkormányzati kampányfőnöke szentesített.

Ráadásul döntöttek a képviselő-jelöltjeikről Minden jelenlegi képviselőjét újraindítja ősszel a szombathelyi Fidesz, de van néhány meglepetés is 2019. July 17. 20:55 és a pártlista befutónak számító helyeiről. Információink szerint nem ment ez egyszerűen, de hogy megértsük, kicsit előbbről kell kezdenünk.

Egyszer csak megjelent Kósa Lajos

Az év elején komoly castingba, válogatásba kezdett a szombathelyi Fidesz, hogy megtalálja azt a polgármester-jelöltjét, aki legyőzi Nemény Andrást. Februárban olyan hírek érkeztek, hogy Illés Károly alpolgármester lesz a befutó Valószínűleg Illés Károly lesz a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje 2019. February 19. 12:58 , állítólag már a Fidesz belső vezetőképzőjét is elkezdte. Áprilisban aztán egy közvélemény-kutatás eredménye miatt állítólag menesztették Mégsem Illés Károly lesz a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje? 2019. April 16. 11:42 a jelöltségtől.

Puskás Tivadar, Balázsy Péter és Kósa Lajos
Forrás: Facebook / Balázsy Péter

Elég korán szóba került Balázsy Péter, a megyei önkormányzat jegyzője, állítólag Hende Csaba országgyűlési képviselő, választókerületi elnök utasította el őt elsőre. Attól félve, hogy még őt is túlnőheti és nem tudja megfelelően irányítani.

Így a Fidesz visszatért Puskás Tivadarhoz, az említett közvélemény-kutatás szerint ő lett volna a legnépszerűbb jelölt. Viszont a február elején kirobbant balhé, majd ezt követően az ellenzéki többség kialakulása Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen 2019. February 28. 08:42 a közgyűlésben rendesen megtépázta a renoméját.

Átnyúltak a helyi fideszesek feje fölött

Ennek ellenére a Fidesz kitartott Puskás mellett, egészen a szombathelyi szervezet június 21-i küldöttgyűléséig. Információink szerint arra készültek, hogy Puskást nevezik meg polgármester-jelöltnek. Az ülésen aztán megjelent Kósa Lajos, a Fidesz országos önkormányzati kampányfőnöke, és röviden közölte, hogy nem Puskás, hanem Balázsy lesz a jelölt.

A Fideszben működő utasításos rendszer miatt a szombathelyi küldöttek nem tehettek mást, megszavazták Balázsyt jelöltnek, de ezzel el is kezdődött egy küzdelem.

Hende bekeményített,továbbra is ő irányít
Nagy Jácint

Hende Csaba ugyanis jogosan érezhette úgy, hogy átnyúltak a feje fölött, és az ő akarata ellenére döntöttek egy olyan jelöltről, akit ő korábban elutasított. Balázsy pedig azt remélhette, hogy a saját embereinek egy részét beviheti a közgyűlésbe, ami egyúttal fiatalítást és a régi képviselők egy részének cseréjét jelentette volna.

Politikai szempontból regnáló polgármester lecserélése azt üzeni, hogy pártja nem volt vele elégedett, és ez kihat a választókerületi elnökre, vagyis Hende Csabára is. Ráadásul, ha a képviselők egy részét is lecserélik, az gyakorlatilag egy kudarc beismerése lenne, és ezt sem a Fidesz, sem Hende nem engedheti meg magának.

Valószínűleg ez volt a fő oka annak, hogy nem jöttek be Balázsy számításai, nem sikerült bevinnie saját embereit, és hogy - Koczka Tiboron és Puskás Tivadaron kívül - minden jelenlegi képviselőjét újraindítja a Fidesz.

Ez azt is jelenti, hogy Hende Csaba irányítása és befolyása továbbra is megkérdőjelezhetetlen, és hogy folytatódik a jelenlegi, konfrontációkra alapuló, a párt országos politikájának megfelelő helyi politizálás.

Az új jelöltek sem annyira újak

A jelenlegi nyolc képviselő mellett hat új jelöltet indít a Fidesz. Viszont ők sem annyira újak, nagy részük már korábban is indult.

Közéjük tartozik az 1. választókerület jelöltje, Horváth Gábor. Ő már 2010-ben is indult a választásokon, akkor Jobbik-jelöltként, eredménytelenül. 2014-ben ismét elindult, mégpedig független jelöltként, Koczka Tibor választókerületében, tehát a Fidesz jelöltje ellen. Most a Fidesz jelöltje.

Az 5. választókerületben Melega Miklóst indítják. Őt is ismerjük, tavaly ősszel a derkovitsi időközi választáson, még az augusztus 20-i városi ünnepségen is ő mondott beszédet A szombathelyi Fidesz a saját képviselőjelöltjét dobja a mélyvízbe augusztus 20-án 2018. August 14. 13:29 a kampány hevében. Melega aztán kikapott László Győzőtől László Győző: A hatalmat nem önmagáért kell támadni, hanem azokért a rossz döntésekért, amiket meghoz 2018. October 09. 18:16 , az egységes ellenzék jelöltjétől, ennek ellenére most ismét képviselő-jelölt lesz, és ismét ugyanabban a körzetben. Ahol most a függetlenként induló, de az ellenzéki szövetség által támogatott Czeglédy Csaba lesz az ellenfele.

A 13. választókerületben Horváth Csaba indul a Fidesz színeiben. Ő korábban volt már képviselő, 2014-ben nem szerzett mandátumot, de jelenleg is külsős bizottsági tag pártja delegáltjaként.

Az először induló jelöltek

Ők azok, akik eddig nem voltak jelen a városi politikában. A 3-as választókerületben induló Büki Zoltánról annyit tudunk, hogy pedagógus, a 4-es körzet jelöltje, Janzsó Zoltán ingatlanügyekkel foglalkozik.

Némi meglepetés Polgár Lívia jelölése a 9. választókerületben, a Joskar-Olán. Ő ugyanis a polgármesteri hivatalban dolgozik, a polgármesteri kabinet vezetője. Nem olyan gyakori, hogy egy hivatali dolgozó politikai pályára lépjen, igaz, Balázsy Péter is jegyzőként indul polgármester-jelöltként.

Tehát a jelöltállításnál Hende Csaba akarat érvényesült ismét, Balázsy pedig leckét kapott arról, hogy hiába ő a polgármester-jelölt, nem teheti azt, amit szeretne. Meglátjuk, mi sül ki ebből.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019