Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Orbán Viktor titokzatos látogatása Szombathelyen

Felfokozott várakozás a miniszterelnökre, aztán olyan száz rajongó, ötperces beszéd, és Orbán jobbra el.

Napok óta ment a találgatás, vajon mikor is érkezik Szombathelyre a miniszterelnök. Meg is írtuk Orbán Viktor Szombathelyre jön sétálni? 2014. October 09. 10:09 , de hivatalos infót nem kaptunk, hiába is kértünk. Készenlétben álltunk hát dél kürül, mikor láttuk, hogy a városháza környékén több parkolót is lezártak. Ám hiába telefonálgattunk, ismét semmit sem sikerült megtudni.

Szivárogtatnak, titkolóznak

Aztán délután egy órakor jött egy telefon, hogy rendőrségi felvezetéssel egy kisebb konvoj kanyarodott a városháza hátsó, zárt parkolójába. A helyszínen némi készülődés, civilruhás TEK-esek, gyülekeznek az öltönyös fideszesek, köztük több képviselőjelölt.

Orbán Viktor Szombathelyen
Gyülekeznek
Bonyhádi Zoltán

Hosszú ideig nem történik semmi, csak sorban érkeznek a TEK-es kisbuszok a zárt parkolókba, gyanakodó tekintetek követik kis csapatunkat. A városháza sajtósa annyit mond, hírzárlat, és megy is tovább.

Orbán Viktor Szombathelyen
Nagy az izgalom
Bonyhádi Zoltán

Azon morfondírozunk, minek is ez az egész. Szivárogtatnak, aztán titkolóznak, készülődnek, fontoskodnak, de semmi konkrétum. De aztán, ha nem is a hivatalos helyekről, de csak meg tudunk valamit. Orbán Viktor délután három órakor megérkezett a hátsó bejáraton. Ezzel a csinos kollegina is választ kapott korábbi kérdésére, miszerint elől vagy hátul hatol-e be a miniszterelnök.

Orbán az ablakban

A téren egyre több lesz a várakozó ember, többségében nyugdíjas, a fiatalabbak vagy őket kísérik, vagy képviselőjelöltek. Egy bennfentes megsúgja, háromszáz szimpatizánsukat rendelték a térre, és előttük beszél majd a miniszterelnök.

Közben fontoskodó emberek járkálnak fel és alá, a TEK-esek a levegőben keringő ökörnyállal szórakoznak, a rendőrök láthatóan unják magukat, kis csapatunk egyre elcsigázottabb.

Orbán Viktor Szombathelyen
Viktorra várva
Bonyhádi Zoltán

Úgy tudtuk, hogy lesz egy kis séta a Fő téren, némi magamutogatás, fotósunk szorgalmasan dörzsölte is a gép lencséjét. De hiába. Már az is nagy esemény, hogy Orbán Viktor egy pillanatra megjelenik a polgármesteri iroda ablakában, a kis létszámú szurkolótáboron ekkor moraj fut végig.

Puszi a hölgyeknek

Horváth Csaba képviselő és képviselőjelölt érkezik sietve, láthatóan elkésett. Na, egy bizottsági hellyel kevesebb – mondja egy rosszmájú kolléga. Aztán csak várunk és várunk. Egészen negyed ötig, amikor végre csoda történik.

Orbán Viktor Szombathelyen
Jönnek
Bonyhádi Zoltán

Kinyílik az ajtó, jön Orbán, mögötte a láthatóan megilletődött Puskás Tivadar, és sorban a képviselőjelöltek. Orbán nem törődik a TEK-esekkel, egy idősebbekből álló csoporthoz lép, kézfogások, puszi a hölgyeknek, néhány szó, aztán vissza a lépcsőre.

Orbán Viktor Szombathelyen
Rajongó szemek
Bonyhádi Zoltán

Alig három lépcsőfokkal alatta ott állnak az emberek, elől a rajongó nyugdíjas nők, akik még a fotósokat is megelőzik, hiába, jó a kondíció. Aztán Orbán megvárja, amíg megéljenezik, és mikrofon nélkül mond gyors beszédet.

Orbán sorsát már eldöntötték

Azzal kezd, hogy a vasárnapi választás nem sorsfordító, hiszen az ő sorsát már tavasszal eldöntötték. De fontos, azért is, mert ha most is nyer a Fidesz, akkor további megerősítést kap, hogy jó irányba tartanak. Figyelmeztet, hogy nem lesz kampánycsend, így mindenki győzzön meg minél több embert, hogy menjen el szavazni és voksoljon a Fidesz jelöltjeire.

Orbán Viktor Szombathelyen
Orbán és Puskás
Bonyhádi Zoltán

Sikerekről beszél, és arról, hogy a polgármester minden megállapodásukat betartotta. Megemlíti a kórház felújítását Átadták az új belgyógyászati tömböt. Ja, használni még hónapokig nem lehet 2014. October 09. 17:22 , a 86-os főút építését, ahol korábban azért nem lehetett közlekedni, mert olyan rossz volt, most azért nem, mert építkeznek, de ez utóbbi elmúlik. És nemsokára nyugatra is építik a folytatást, rákapcsolódva az osztrák autópályákra.

Orbán Viktor Szombathelyen
Kézfogás
Bonyhádi Zoltán

Beszél a gépészmérnökképzésről, ami azért jó, mert Szombathelyen lassan hiány lesz a képzett szakemberekből, és ez akadályozhatja az ipartelepítést. Kijelenti, Puskás Tivadar másfél milliárdot vett ki az állam zsebéből erre a célra. (Erről alul keretesben bővebben írunk.)

Egyetlen érdemi kérdés, Orbánt ki kell segíteni

Aztán azt mondja, nem a feladata, hogy beszéljen a baloldalról, de muszáj. A baloldal olyan mértékben szét van esve, hogy nem szabad rájuk bízni egy város vezetését, mer az hazardírozás lenne. Mond néhány biztató szót még, Puskás Tivadart dicséri, aki becsületes, tiszteletreméltó ember, és jó városvezető.

Orbán Viktor Szombathelyen
Ennyien voltak
Bonyhádi Zoltán

Többen is szeretnének mondani valamit, de a TEK-esek már tisztítják a területet, Orbán azzal védekezik, hogy mennie kell dolgozni. Egy férfi azért megkérdezi, miért nincs a Fidesznek lakásfelújítási programja, Orbán csak áll, Puskás siet a segítségére, azt mondja a férfinak, menjen be majd az első fogadóórájára.

Valaki megkérdezi, miért nem méltatja Hende Csabát. Tényleg, Hende hátrébb van, most próbál előrenyomakodni, de Orbán csak annyit mond: nem ezért vagyunk itt.

Orbán Viktor Szombathelyen
Hajrá Szombathely!
Bonyhádi Zoltán

Hiába a tolakodás, Orbánt kimentik a városháza elől, mire a sarokra érünk, már el is húzott vele a páncélozott kisbusz, a rendőrök a kordonokat szedik szét. Tíz perc sem volt, és ezért álltunk a téren három órát. Ja, meg azért, mert senki sem volt hajlandó semmilyen információt kiadni a programról. Zseniális.

Az egyetem 1,5 milliárdja

Nem csak Orbán Viktor, vasárnap Hende Csaba is azt mondta, hogy a kormánytól most kapott 1,5 milliárd forint ad pénzügyi alapot a szombathelyi gépészmérnökképzés elindítására. Ez valóban így van, de ide csak az összeg kisebb része jön.

Felhívtuk Faragó Sándort, A Nyugat-magyarországi Egyetem rektorát, aki azt mondta, az 1,5 milliárd több célt szolgál. Egyharmada adósságrendezésre megy, egyharmada valóban fejlesztésekre, egyharmada pedig egyéb egyetemi programokra. A szombathelyi gépészmérnökképzés éves szinten százmilliós nagyságrendű támogatást kap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2014

Tovább az oldalra