Szombathelyi idill: ilyen békésen túrnak és szaladgálnak a vaddisznók a Szent István parknál

Lassan már meg sem kell lepődni, ha vaddisznóba botlik az ember a városban.

„Reggel munkába menet találkoztam egy elég nagy vaddisznókondával. Készítettem videót is róla. A Szent István parkban lakmároztak 05:15 körüli időben” – mesélte olvasónk csütörtökön, aki a videót is megosztotta velünk.

Első ránézésre pedig akár idilli kép is lehetne ez, békésen lakmározik a család, a kis malacok futkároznak, játszanak. De egy városban ez mégiscsak inkább ijesztő látvány.

„Értek én mindent, hogy elvettük tőlük az erdőket, de azért kissé túlzásnak – és veszélyesnek – tartom a nem kis létszámú vaddisznó családot a Bartók Béla körúton az uszodánál” írta nemrég Népes vaddisznókonda kóborolt a szombathelyi uszodánál May 31. 11:09 Czeglédy Csaba városi képviselő is, aki mintegy tucatnyi vaddisznóról posztolt videót.

Lassan ugyanis mindennapos lesz, hogy vaddisznóba botlanak az emberek Szombathelyen, tapasztalataikat pedig gyakran lapunkkal is megosztják. Egy éve a Csónakázótónál Vaddisznó riogat a szombathelyi Csónakázótó környékén 2022. May 10. 07:30 találkoztak vaddisznóval, április elején a Nárai úton Állati! Vaddisznót láttak csütörtökön Szombathelyen April 06. 14:48 láttak egyet, április végén az oladi Gyöngyvirág utcában Megszállják a vaddisznók Szombathelyt? April 25. 11:27 három példányt, májusban szintén Oladon, előbb a Márton Áron utca és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében Videón az oladi vaddisznók May 03. 15:02 kaptak lencsevégre pár példányt, napok múlva pedig egy autó előtt nyargalt át egy konda, Újabb videón a Szombathelyen (Oladon) rohangáló vaddisznók May 06. 06:56 illetve írtunk az oladi dombon kitúrt nyomaikról A vaddisznók köztünk élnek April 30. 19:13 is.

Körülbelül egy hónapja pedig arról írtunk, Lőttek a Szombathelyen tanyázó vaddisznóknak May 12. 18:27 hogy az önkormányzat tavaly ősszel elrendelte a városban élő vaddisznók kilövését. A vaddisznók megjelenésével kapcsolatosan a törvényi szabályozás nem ad hatáskört sem az önkormányzatnak, sem a közterület-felügyeletnek, így jobb híján az önkormányzat megbízott egy vadászt, aki két ütemben eddig összesen 15, belterületen élő vaddisznót lőtt ki.

2022. szeptember 30-tól december 31-ig 7, 2023. február 13-tól március 31-ig pedig 8 példányt ölt meg. A vadász becslése szerint az érintett belterületen továbbra is több mint 30 vaddisznó él, így újabb megbízást kötnek: a május-júniusi időszakban további 8 példány kilövése van tervben.

Az eddigi kilövések 2,4 millió forintjába kerültek az önkormányzatnak. 2023-ban pedig 4,1 millió forintot tett félre a feladat elvégzésére. De hogy ez elég lesz-e a probléma orvoslására, azt sokan megkérdőjelezik...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem