Szombathelyi idill: ilyen békésen túrnak és szaladgálnak a vaddisznók a Szent István parknál

Lassan már meg sem kell lepődni, ha vaddisznóba botlik az ember a városban.

„Reggel munkába menet találkoztam egy elég nagy vaddisznókondával. Készítettem videót is róla. A Szent István parkban lakmároztak 05:15 körüli időben” – mesélte olvasónk csütörtökön, aki a videót is megosztotta velünk.

Első ránézésre pedig akár idilli kép is lehetne ez, békésen lakmározik a család, a kis malacok futkároznak, játszanak. De egy városban ez mégiscsak inkább ijesztő látvány.

„Értek én mindent, hogy elvettük tőlük az erdőket, de azért kissé túlzásnak – és veszélyesnek – tartom a nem kis létszámú vaddisznó családot a Bartók Béla körúton az uszodánál”írta nemrég Népes vaddisznókonda kóborolt a szombathelyi uszodánál 2023. May 31. 11:09 Czeglédy Csaba városi képviselő is, aki mintegy tucatnyi vaddisznóról posztolt videót.

Lassan ugyanis mindennapos lesz, hogy vaddisznóba botlanak az emberek Szombathelyen, tapasztalataikat pedig gyakran lapunkkal is megosztják. Egy éve a Csónakázótónál Vaddisznó riogat a szombathelyi Csónakázótó környékén 2022. May 10. 07:30 találkoztak vaddisznóval, április elején a Nárai úton Állati! Vaddisznót láttak csütörtökön Szombathelyen 2023. April 06. 14:48 láttak egyet, április végén az oladi Gyöngyvirág utcában Megszállják a vaddisznók Szombathelyt? 2023. April 25. 11:27 három példányt, májusban szintén Oladon, előbb a Márton Áron utca és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében Videón az oladi vaddisznók 2023. May 03. 15:02 kaptak lencsevégre pár példányt, napok múlva pedig egy autó előtt nyargalt át egy konda, Újabb videón a Szombathelyen (Oladon) rohangáló vaddisznók 2023. May 06. 06:56 illetve írtunk az oladi dombon kitúrt nyomaikról A vaddisznók köztünk élnek 2023. April 30. 19:13 is.

Körülbelül egy hónapja pedig arról írtunk, Lőttek a Szombathelyen tanyázó vaddisznóknak 2023. May 12. 18:27 hogy az önkormányzat tavaly ősszel elrendelte a városban élő vaddisznók kilövését. A vaddisznók megjelenésével kapcsolatosan a törvényi szabályozás nem ad hatáskört sem az önkormányzatnak, sem a közterület-felügyeletnek, így jobb híján az önkormányzat megbízott egy vadászt, aki két ütemben eddig összesen 15, belterületen élő vaddisznót lőtt ki.

2022. szeptember 30-tól december 31-ig 7, 2023. február 13-tól március 31-ig pedig 8 példányt ölt meg. A vadász becslése szerint az érintett belterületen továbbra is több mint 30 vaddisznó él, így újabb megbízást kötnek: a május-júniusi időszakban további 8 példány kilövése van tervben.

Az eddigi kilövések 2,4 millió forintjába kerültek az önkormányzatnak. 2023-ban pedig 4,1 millió forintot tett félre a feladat elvégzésére. De hogy ez elég lesz-e a probléma orvoslására, azt sokan megkérdőjelezik...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem