A konyhától az igazgatói irodáig - Papíron szép a női egyenjogúság, de a valóság még az EU-ban is más

Civilek most éppen erről vitatkoznak Strasbourgban. Kíváncsiak vagyunk az önök véleményére.

Ezekben a hónapokban zajlik Strasbourgban és egyéb helyszíneken a Konferencia Európa jövőjéről, amelynek lényege, hogy európai polgárok vitatkoznak azokról a kérdésekről, amelyek meghatározzák a kontinens jövőjét.

Arról, hogy miként működik ez a konferencia, egy korábbi cikkünkben beszámoltunk Elindult uniós sorozatunk, most Ön is hangot adhat a véleményének 2021. December 08. 15:34 , és a közeljövőben néhány témát külön is körbejárunk. Az egyik ilyen téma a nők egyenjogúsága, amely az emberi jogok csoportjához tartozik.

A konferencián részt vevő nők beszélgetnek Európa jövőjéről
Conference on Future of Europe/ Website

Mennyire valósul meg a nemek közötti egyenlőség Európában?

Az egyik legrégebbről gyökerező probléma a nemek közötti egyenlőség kérdése. Jogi értelemben vitathatatlan, hogy ez megvalósul Európában, azonban a gyakorlatban ez már nem mondható-ki ennyire egyértelműen.

A legnagyobb különbségek a nők és férfiak között főként a családdal eltöltött időben, a döntéshozó pozícióban, az oktatásban és a munkaerőpiacon mutatkoznak meg, és ezzel együtt a fizetések tekintetében is jelentős különbségek mutatkoznak. Az European Institute for Gender Equality, (EIGE) felmérése alapján.

A nemek közötti egyenlőségre való törekvés hosszú utat járt be a történelem során. Nagyon sok tekintetben vizsgálhatjuk az egyenlőséget. A nemek közötti egyenlőséggel az úgynevezett genderelmélet foglalkozik tudományos szinten.

A “gender” kifejezés „társadalmi nemet” jelent, azaz azt, ami miatt a társadalom különbözőképpen tekint a nőkre és a férfiakra, a nőiességre és a férfiasságra. Ez az egyenlőtlenség tehát nem a (biológiai) nemi különbségeknek köszönhető, hanem a társadalmon belül létező felfogásoknak, amelyeknek nem minden estben van a testünkhöz. (“A nőnek a konyhában van a helye…”)

Fontos, hogy a nők is hallassák a hangjukat, a konferencián erre bőven van is lehetőség
Conference on Future of Europe/ Website

Az emberi tevékenységek és intézmények egész területeit ruházzuk fel genderjellemzőkkel, függetlenül attól, hogy valójában férfiak vagy nők végzik őket. A munkamegosztás így „természetes” jelleget ölt.

Jellemző, hogy a „férfi” tevékenységeket tekintjük értékeseknek, ezért jobban megfizetik őket és magasabb a társadalmi megbecsülésük. Jó példa erre a gazdaság, ahol azt látjuk, hogy a férfiasként azonosított munka magasabb státusnak örvend, pénzügyileg és társadalmilag is.

A bruttó bérek összehasonlítása egy 2018-as táblázat alapján
Nyugat.hu

Johanna Kantola a gender tudományok professzora Strasbourgban a szeptemberi jogállamiság panelen azt hangsúlyozta, hogy a genderkérdés át van politizálódva Európában, holott ennek - mint minden tudománynak - politikamentesnek kellene lennie, ráadásul ez egy olyan téma, amely óriási hatással van a gazdaságra is.

Mit tett eddig az Európai Unió a nemek közti egyenlőség megvalósítása érdekében?

Az Uniónak az az álláspontja, hogy minden európai polgárt egyenlő jogok és esélyek illetnek meg. Mondhatni, hogy ez az alaptézis, amelyet mindenki elfogadott a konferencián is. A megvalósítás első állomása az volt, hogy azonosították, melyek azok a területek, ahol az európai közösségnek tennie kell azért, hogy a gyakorlatban is biztosítsa az egyenlő jogokat és az egyenlő esélyeket.

Az Európai Unió nem most szembesül először a problémával, hiszen eddig is igyekezett azon dolgozni, hogy felszámolja a nemek közötti szakadékokat.

 • Egyenlő bánásmódot biztosító jogszabályokat hozott
 • A nemek közötti egyenlőséget általános érvényű szemponttá tette, és a nemi dimenziót az összes többi szakpolitikába beépítette
 • Célzott intézkedéseket vezetett be a nők érvényesüléséért
 • Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, kiemelten fontosnak tartja a nemek közötti egyenjogúság kérdését
  Wikipédia Commons

  Mi az Európa jövőjéről szóló konferencia eddigi álláspontja?

  Egyenlőtlenségek azonban továbbra is fennállnak: még mindig több nő dolgozik az alacsonyabban fizetett ágazatokban, és továbbra is alulreprezentáltak a döntéshozói pozíciókban.

 • Az Európa jövőjéről szóló konferencián az európai polgárok is fogalmaztak meg célokat a nemek közötti egyenlőség megvalósítása érdekében:

 • Egyenlő lehetőség és feltételek a nők és férfiak előtt mind a tanulmányokat, mind pedig a gazdasági szempontokat tekintve.

 • Minél előbb el kell érni, hogy megvalósuljon az egyensúly a férfiak és nők között, és elérjük a nemek közötti egyenlőséget. Ehhez az kell, hogy bele kell vonni ezt a kérdést az EU irányelvei közé

 • Mit szeretne elérni az Európai Unió?

  Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egy egyenlőségközpontú Unió megteremtését tűzte ki célul. Az Európa jövője konferencia honlapján folyamatosak az online diskurzusok a témát illetően, a jövőre folytatódó plenáris üléseken fogják a vitacsoportok az ajánlásaikat bemutatni.

  A nők aránya, az Európa Parlamentben
  Nyugat.hu

  A nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolására tett ajánlások, valószínűsíthetően összhangba fognak-kerülni az Európai Unió esélyegyenlőségi stratégiájával, amelynek a célja az, hogy Európa 2025-ig jelentős előrelépést tegyen a nemek közötti egyenlőség megvalósulása felé.

  A stratégiai szerepvállalás öt kiemelt célja:

 • Növelni a nők munkaerőpiaci részvételének arányát, valamint a nők és a férfiak gazdasági függetlenségét
 • Csökkenteni a különbséget a nők és férfiak bére, keresete és nyugdíja között, ezáltal elősegítve a nőket sújtó szegénység visszaszorítását
 • Elősegíteni, hogy a nők és férfiak egyenlő mértékben vegyenek részt a döntéshozatalban
 • Visszaszorítani a nemi alapú erőszakot, valamint gondoskodni az áldozatok védelméről és támogatásáról
 • Világszerte előrelépést elérni a nemek közötti egyenlőség megteremtése és a nők jogainak a biztosítása terén
 • Nagyon sok sztereotípiát hallunk az életünk során: “a nőknek a konyhában van a helye”, vagy hogy “a nőknek az anyaság a legfontosabb feladatuk”, a “férfinak pedig a családfenntartás.” Ezekről mindenki gondol valamit, és valószínűleg nagyon mást.

  Egy nőnek tényleg a gyermeknevelés a feladata?
  Wikipédia Commons

  Ha van véleménye a nemek közötti egyenlőséget célzó intézkedésekről, akkor ne tartsa magában. Emellett továbbra is várjuk a szavazataikat azzal kapcsolatban, hogy melyik az a téma, amelyet a legfontosabbnak tart az EU-jövőjét illetően.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Elindult uniós sorozatunk, most Ön is hangot adhat a véleményének

  Európa-szerte konferenciasorozat zajlik az EU jövőjéről, ami a mi jövőnk is.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője