Elindult uniós sorozatunk, most Ön is hangot adhat a véleményének

Európa-szerte konferenciasorozat zajlik az EU jövőjéről, ami a mi jövőnk is.

Mi az a Konferencia Európa jövőjéről?

Az Európai Unió három döntéshozó szerve, az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság elkötelezték magukat amellett, hogy meghallgassák az európai polgárokat és a hatáskörük keretein belül megvalósítsák azt, ahogy az európai emberek elképzelik az EU jövőjét.

A vitacsoportok a plenáris üléseken vitatják meg az álláspontjukat
Horváth Zsolt

Ennek érdekében konferenciákat szerveztek, amelyek eredményeit az európai közösség állampolgárai közvetlenül az Európa Parlament székhelyén, Strasbourgban is bemutatják. Szeptemberben mi is ott voltunk 200 civil vitatkozott Strasbourgban, ráadásul a Nyugat is ott volt 2021. September 28. 19:10 az egyik ilyen konferencián, amiről már írásban beszámoltunk.

Miről szól a konferenciasorozat?

A konferenciasorozat már május óta tart, de az események szeptember óta pörögtek fel, hiszen ekkor kezdték meg a valódi munkát az európai polgári vitacsoportok „Az ember nem demokratának születik, hanem megtanul azzá válni” 2021. October 19. 07:26 . Ezek a legfontosabb témák, amelyekről a cikk végén Önök is szavazhatnak.

 • Az Európai Unió intézményi reformja
 • Az Európai Unió döntéshozatalának a folyamata
 • Szorosabb integráció a tagországok között
 • Európai értékek és az európai identitás építése
 • Egyenlőség és esélyegyenlőség megteremtése az uniós országokban
 • A demokrácia és a jogállam védelme
 • Sajtószabadság
 • Harc a dezinformációk ellen
 • A személyes biztonság és személyes adatok védelme
 • Környezetvédelem és éghajlatváltozás
 • Migráció
 • Egészségügy
 • Erősebb gazdaság és társadalmi igazságosság
 • EU a világban
 • Oktatás, kultúra, ifjúság és sport
 • Milyen elemekből épül fel a konferencia?

  1. A konferenciasorozat egyik eleme a digitális platform , amely lényegében magát az ötletelést takarja. Ez lehetőséget biztosít a polgárok számára arra, hogy megosszák ötleteiket és témákat vessenek fel az interneten, amelyeket a szervezők összegyűjtenek és figyelemmel kísérnek.

  2. A programhoz rendezvények is tartoznak. Ezeken az Európa-szerte párhuzamosan zajló eseményeken a résztvevők, online és személyes formában is megoszthatják a véleményüket arról, hogy hogyan képzelik el Európa jövőjét.

  Az ágrajz megmutatja, hogyan épül fel az Európa jövőjéről szóló konferencia
  Horváth Zsolt

  3. A polgári vitacsoportok feladata az, hogy különböző témákat vitassanak meg, majd miután megszületett a konszenzus, azt előterjesszék a plenáris ülés számára. A vitacsoportok földrajzi származás, nem, életkor, társadalmi-gazdasági háttér és/vagy képzettségi szint tekintetében leképezik az EU-t.

  A vitatkozók négy csoportra vannak osztva a témák alapján:

 • Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság, munkahelyek/oktatás ifjúság, kultúra, sport/digitális átalakulás
 • Európai demokrácia/értékek, jogok, jogállamiság, biztonság
 • Éghajlatváltozás, környezet/egészség
 • Az EU a világban/migráció
 • Plenáris ülések

  A konferencia plenáris ülésein biztosítanak lehetőséget arra, hogy a vitacsoportok témák szerinti ajánlásait megvitassák. A plenáris ülésének résztvevői az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság képviselői, a nemzeti parlamentek képviselői és maguk a polgárok, akiket a vitacsoportok tagjai közül választanak ki. Jelen van még a Régiók Bizottsága, a Gazdasági és Szociális Bizottság és az EU külügyi és nemzetbiztonsági főképviselője is.

  Az Európai Unió elkötelezett abban, hogy minél több állampolgárt vonjanak be a döntéshozatalba
  Horváth Zsolt

  Az EU jövője a tét

  A konferenciasorozat, ahogy címe is elárulja, az Európai Unió jövőjéről szól. Egyrészt megnevezi a problémákat, másrészt igyekszik ezekre megoldásokat találni.

  Mi most arra kérjük olvasóinkat, hogy éljenek a lehetőséggel, és lapunkon keresztül kapcsolódjanak be a vitába.

  Az unió jövője a mi jövőnk is.

  Első körben arra kérjük olvasóinkat, hogy segítsen beazonosítani a legfontosabb vitaterületeket.

  Aztán innen folytatjuk!

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  „Az ember nem demokratának születik, hanem megtanul azzá válni”

  Ott voltunk Strasbourgban, hogy megnézzük milyen célok előtt áll az Európai Unió.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője