Megkerestük a magyar civilt, aki részt vett az Európa jövőjéről szóló konferencián

Folytatódik élménybeszámolónk Strasbourgból.
Előzmény :

 • 200 civil vitatkozott Strasbourgban, ráadásul a Nyugat is ott volt"]200 civil vitatkozott Strasbourgban, ráadásul a Nyugat is ott volt 200 civil vitatkozott Strasbourgban, ráadásul a Nyugat is ott volt 2021. September 28. 19:10
 • Strasbourgi szállásomról reggel elindultam, hogy átvegyem az akkreditációs kártyámat, majd lőttem pár képet a reggeli fényekben pompázó épületről. Tudtam, hogy sok feladat vár még rám.

  Legelőször is az, hogy bejussak. Mert azt tudni kell, hogy az Európa Parlamentbe való belépéshez ugyanolyan csekkolókapukon lehet bejutni, mint a reptereken. Mindent átnéznek, a táskákat a mappákat, sőt, ha van laptop, azt még külön tálcába kell tenni a szalagon.

  Ezt követően találkoztam egy bolgár és egy magyar kollégával, hogy végigjárjuk épületet, igyunk egy kávét, amit parlament büféjében viszonylag olcsón lehet kapni, és megbeszéljük, milyen kontaktokkal tudok beszélni aznap.

  Az Európa Parlament a reggeli órákban
  Horváth Zsolt

  Két interjúalany volt a láthatáron: Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, jelenlegi EP képviselő, és egy magyar résztvevő. Ebben a cikkben az utóbbival foglalkozom.

  Bevallom, nem volt egyszerű megtalálni az egyetlen olyan honfitársunkat, aki hajlandó volt nyilatkozni, mert a parlament épülete hatalmas, tele mindenféle rejtett ajtókkal meg mágneses kapukkal, amik eléggé nehezítik a közlekedést, de végül is sikerrel jártam.

  Azt tudni kell, hogy öt magyar kapott meghívást arra, hogy civil résztvevőként csatlakozzon a rendezvényhez, de ettől függetlenül több magyarral is találkoztam, hiszen többen is dolgoznak az Európa Parlamentnek.

  Szigeti Ilka egy huszonkét éves magyar egyetemista, aki egy ismerősén keresztül értesült az eseményről, így került be azok közé a meghívottak közé, akik az európai civileket képviselték. Az előző cikkünkben 200 civil vitatkozott Strasbourgban, ráadásul a Nyugat is ott volt 2021. September 28. 19:10 már beszámoltunk arról, hogy mi is ez a konferencia, és hogy mi alapján választották ki a résztvevőket. Most nézzük meg, mit mondott a magyar résztvevő a folyamatokról, amikkel elvileg új irányba állítják Európát.

  Szigeti Ilka szerint senkinek nem szabadna félelemben élnie a saját országában.
  Horváth Zsolt

  Elmondása szerint bármennyire is politikai kérdések merültek fel, ezek megmaradtak a szakpolitikai kérdések szintjén, nem voltak aktuálpolitikai utalások. (Bár azért azt megjegyezném, hogy Orbán Viktor és Magyarország is szóba került a plenáris ülésen.)

  Attól függetlenül, hogy a jogállamiság volt a panel fő témája, felmerült az éghajlatváltozás, az európaiság kérdése, az egyenlőség, a nők szerepe és a kisebbségek témája is.

  A munkacsoportokban elengedhetetlen az angol nyelv ismerete, attól függetlenül, hogy a fordítókészülékek rendelkezésre álltak a plenáris üléseken. Ezek a bizottságok változatos összetételűek voltak, hiszen a magyar lány csoportjában volt litván, spanyol lakos is.

  Hozzátette, hogy a kulturális és a gazdasági különbségek érződnek a különböző európai régiók és országok között, ami abban látszik, hogy egy kelet-európai résztvevő teljesen más problémákkal néz szembe, mint egy nyugat-európai.

  Azt mondta, hogy a bizottsági munka során is érződött, hogy nekünk, keleten, teljesen más problémával kell megküzdenünk, mint egy nyugati állampolgárnak. Míg az utóbbinál a zöldpolitika már javában központi téma, amire a civil kollégák rendszeresen tettek javaslatokat, addig számunkra az egyik legfontosabb az, hogy az Unió védje meg a saját állampolgárait.

  A magyar lány szerint az EU egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy bármely ország a saját állampolgárát félelemben tartsa, és erre javasolni kell egy olyan rendelkezést, ami az Unió kizárólagos jogköre és nem tudja megfúrni semmilyen hazai jogszabály a nemzeti szuverenitása címszava alatt.

  A jövő a te kezedben van
  Horváth Zsolt

  Szerinte ehhez az kell, hogy a szervezet képes legyen olyan döntéseket hozni, ami biztosítja a jogállami kereteket és fel tudjon lépni azok ellen a hangok és rendszerek ellen, amik az elnyomásra buzdítanak mert egy embernek sem szabad félnie a saját országában.

  Arra a kérdésünkre, hogy véleménye szerint mi a célja a konferenciának, azt mondta, hogy az Európai Unió hatékonyabbá tétele és alakítása, olyan célok kijelölése 2050-ig amelyek reálisan megvalósíthatóak.

  A képen látható, milyen logika mentén épült fel a konferencia
  Horváth Zsolt

  A rendezvénysorozat első panele pénteken kezdődött, ahol az európai értékek és a jogállamiság volt a központi téma. Ez vasárnap ért véget, ahol kiválasztották azokat a nagyköveteket, akik tolmácsolják az uniós állampolgárok javaslatait a döntéshozók számára.

  A következő panelek a jövő hétvégéken következnek az éghajlatváltozással, a környezettel és egészséggel.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  200 civil vitatkozott Strasbourgban, ráadásul a Nyugat is ott volt

  Elmentünk megnézni az utóbbi évek legnagyobb Európai Uniós konferenciáját és jó híreink vannak, mutatjuk mi történt.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője