Dobrev Klára: Lépésről lépésre közelebb kell kerülnünk az Európai Egyesült Államok világához

Strasbourgban beszélgettünk a DK EP-képviselőjével.
Dobrev Klára két és fél évig töltötte be az Európai Parlament alelnöki posztját. Tegnap közösségi oldalán jelentette be, nem áll szándékában újra jelöltetni magát a ciklus második felére.

Tudni kell, hogy az Európai Unió választott tisztségviselői a parlamenti ciklus felénél cserélődnek, legalábbis újraválasztják őket, kivétel ez alól az Európai Bizottság elnöke, akit öt évre választ az Európai Parlament.

Dobrev Facebook-bejegyzéséből megtudjuk, hogy az elmúlt két és fél év élete legmozgalmasabb időszaka volt. Annak ellenére, hogy újabb alelnöki posztért már nem indul, képviselőként továbbra is dolgozni fog az Európai Parlamentben.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, az Európa jövőjéről szóló konferencia nem csak a polgári vitacsoportokból és a digitális platformból áll, hanem ugyanúgy részt vesznek a munkában az Európai Parlament képviselői is. Persze nem mind, hiszen 705 politikus azért sok lenne egy civilekre fókuszáló konferencián, de van egy delegáció, amelynek három magyar politikus is a tagja, Cseh Katalin Cseh Katalin: Most dől el, hogy a jövőben lesz-e értelme az Európai Uniónak January 02. 19:21 , Gál Kinga és Dobrev Klára.

Nem volt egyszerű megtalálni a képviselő asszony irodáját az Európai Parlament épületében.
Horváth Zsolt

Tavaly decemberben Strasbourgban kérdeztük a DK politikusát a delegációban végzett munkájáról, valamint arról, hogy milyen Európát képzel el a következő évtizedekben.

Milyen feladatokkal jár az, ha valaki EP-képviselőként vesz részt a konferencia munkájában?

Legfontosabb feladatunk az uniós intézmények átalakítása úgy, hogy egy átlag európai állampolgárnak a lehető legjobb legyen. Az elmúlt hetven év a tanú arra, hogy nagyon sok olyan terület van, ahol közösen sokkal hatékonyabban tudtunk fellépni. Az Európai Unió egy folyamat, amely kezdődött egy közös gazdaság és pénzügyi politika megteremtésével, majd folytatódott a közös európai határok kialakításával Schengen által.

Az elmúlt időszakban rájöttünk, hogyha tisztességes béreket, nyugdíjakat és egészségügyi ellátást szeretnénk adni az embereknek, akkor elengedhetetlen az egységre való törekvés. Most újabb változások előtt állunk, hiszen sok olyan kihívással kell szembenéznünk, amelyek ismételten összefogást és egységet igényelnek.

Gondoljunk csak a koronavírusra, egyre égetőbb szükség van egy közös egészségügyi politika megteremtésére. Legelső lépésben meg kell hallgatnunk az embereket, hogy ők mit szeretnének, az ő életükben mi az, ami fontos. Munkacsoportokban folytatunk egyeztetéseket civil szervezetekkel és átlag állampolgárokkal. Úgy is mondhatnám, első feladatunk az, hogy figyeljünk és hallgassunk.

A következő lépés lesz az, hogy ezeket a javaslatokat összegezzük, és a felmerült problémákra megoldási módszereket dolgozzunk ki, amelyeket végül az Unió intézményei elfogadnak.

Dobrev Klára a strasbourgi irodájában.
Horváth Zsolt

Ön szerint mennyire fognak érvényesülni a civilek észrevételei az európai döntéshozatalban?

Ha megnézi a konferencia honlapját, akkor láthatja, hogy rengeteg hozzászólás érkezik be és már most több olyan javaslat van, amelyet bevettünk a megvalósítani kívánt programok közé. Példaként tudom említeni a klímaváltozással kapcsolatos javaslatokat.

Az Európai Unió kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a közeljövőben elérjük a nettó zéró kibocsátást, azonban kiderült, hogy az állampolgárok többet akarnak.

A konferencia még véget sem ért, és már itt van az asztalunkon egy javaslat, amely arra próbál választ adni, hogy miként tudjuk felgyorsítani az átmenetet úgy, hogy sokkal klímabarátabb környeztet tudjunk teremteni. A gyárak, a mezőgazdaság és mindennapi életünk klímasemlegessé tételéhez rengeteg pénzre van szükség, ám a megvalósításhoz már most rendelkezünk a helyreállításai alaphoz hasonló méretű csomaggal, hogy fedezzük a költségeket.

Ugyanez vonatkozik a szociális kérdésekre, hiszen a 2008-ban kirobbanó gazdasági válság óta a megélhetés kérdése folyamatosan napirenden van. A jövőben el kell érnünk, hogy az emberek tisztességes béreket kapjanak, hogy a multik is ugyanúgy adózzanak, mint a kis és középvállalkozók, továbbá, hogy az idősek tisztességes nyugdíjakat kapjanak.

A konferencia legelső lépése: meghallgatni a civileket.
Mészáros D. Zsolt

Személy szerint mit tart a legfontosabb ügynek, amelyben az EU-nak sürgősen lépnie kell?

Az igazságosságot emelném ki. Nem fogunk tudni küzdeni a klímaváltozás, a diszkrimináció ellen és Európa sem lesz versenyképes akkor, ha hagyjuk, hogy ilyen mértékben kettészakadjanak a társadalmaink.

Magyarországon ez egészen drámai folyamat volt az elmúlt 10 évben, de Európa több országában is látjuk, hogy a mostani berendezkedés egyszerűen nem teszi lehetővé azt, hogy ha valaki tisztességgel tanul, tisztességgel dolgozik, akkor többre vigye, mint mondjuk a szülei vagy a környezete.

Szerintem, amíg nem számoljuk fel a társadalmi szakadékokat, amíg vannak olyan családok, akiknek azon kell gondolkodni, hogy hónap végén miből fizetik majd ki a számláikat, addig hiába tűzünk ki nagy célokat magunk elé. Ezért küzdök az európai minimálbérért és egy szociális Európáért.

Dobrev Klára korábban Szombathelyen, az előválasztási kampány során beszélt a szociális kérdésekről.
Mészáros D. Zsolt

Miért tartotta fontosnak az Európai Unió, hogy bevonja a civileket a döntéshozatalba, ha erre ott vannak a választott képviselők?

Szerintem szerte a világban változnak a demokrácia szabályai, annyi biztos, hogy a képviseleti demokrácia megkerülhetetlen, és egyébként is fantasztikus dolognak tartom. Úgy gondolom, hogy a modern technikai vívmányok lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy minél több véleményt tudjuk meghallgatni, hogy minél több érvet tudjunk becsatornázni a döntéshozatalba.

A XX. század nagy részében ez sokkal bonyolultabb lett volna, hiszen nem voltak meg azok a technikai feltételek, amelyekkel ma rendelkezünk. Lehet, hogy a legtöbb állampolgárnak nincsen jogi vagy közgazdasági végzettsége, de abban biztos vagyok, hogy ők sokkal jobban tudják, miként zajlanak a mindennapjaik, és ezért kell becsatornázni az ő hangjukat is a döntéshozatalba.

Úgy gondolom, ebben európai szinten most példát fogunk mutatni, és nagyon remélem, hogy a jövőben a demokráciának ez a fajta érvényesítése a tagállami szinteken is meg fog valósulni.

Európa Parlament képek
A modern technikai eszközök lehetővé tették, hogy még több embert vonjanak be az európai döntéshozatalba
Horváth Zsolt

Milyennek képzeli el Európa jövőjét?

Én egy föderalista vagyok. Úgy gondolom, hogy lépésről lépésre közelebb kell kerülnünk az Európai Egyesült Államok világához. Nagyon sok olyan döntés van, amelyet európai szinten hatékonyabban lehet meghozni.

Nagyon sok mindenről bebizonyosodott, hogy nem szolgálja az emberek érdekeit, például az adóverseny vagy a bérek versenye, hiszen ennek a következménye az, hogy egyes országokban, köztük Magyarországon, az emberek olcsó és kiszolgáltatott munkaerővé válnak.

Szerintem az, hogy a multik nem adóznak, lehetetlenné teszi azt, hogy Magyarország kilábaljon a versenyképességi hátrányból, valamint tönkreteszi az ország előtt álló lehetőségeket. Úgy gondolom, hogy az elmúlt egy évben rengeteget haladtunk előre, gondoljunk csak arra, hogy a helyreállítási alap, a közösen felvett hitel kockázata, a közös minimálbér-szabályozás már egy hatalmas lépés az Európai Egyesült Államok felé.

Nemzetállamok vagy Európai Egyesült Államok?
Demokratikus Koalíció/weblap

Emmanuel Macron francia elnöknek, az Európai Unió új soros elnökének célja szintén egy erős és egységes Európa, de ugyanez elmondható Németország új kancellárjáról Olaf Scholzról is. Én úgy gondolom, hogy meg fogom még élni azt, hogy lesz Európai Egyesült Államok, és minden erőmmel azon dolgozom, hogy Magyarország ebből nehogy kimaradjon.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője