„A jövő más lesz, mint amit néhány héttel ezelőtt elképzeltünk”

Az Európa jövője konferencián már ott voltak az ukrán polgárok és parlamenti képviselők is.

Lapunk az elmúlt hónapokban többször is foglalkozott a tavaly májusban indult Európa jövője konferenciával, amely az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság együttműködése nyomán jött létre, és lehetőséget kínál az európai polgároknak arra, hogy megvitassák az Európa előtt álló kihívásokat és kiemelt feladatokat. Részletek itt Elindult uniós sorozatunk, most Ön is hangot adhat a véleményének 2021. December 08. 15:34 olvashat róla.

A múlt hét második felében ukrán polgárok és parlamenti képviselők közreműködésével immár második alkalommal szenteltek egy teljes plenáris ülést az Európa jövője konferencia polgári vitacsoportjai által megfogalmazott ajánlásoknak.

europarl.europa.eu

A konferencia plenáris ülésének résztvevői számba vették „az EU szerepe a világban/migráció” és „az erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság, munkahelyek/oktatás, ifjúság, kultúra, sport/digitális átalakulás” európai polgári vitacsoportok által megfogalmazott 88 ajánlást, valamint a nemzeti polgári vitacsoportok kapcsolódó ajánlásait.

Putyin Ukrajna elleni inváziója és az arra adott uniós reakció kiemelt helyen szerepelt a hétvégén lezajlott vitákban.

Az ukrajnai háborús területeket elhagyó menekültek képviselői, az ukrán Verhovna Rada parlamenti képviselői és a PromoUkraina egyesület képviselői egyaránt felszólaltak, hogy megosszák nézeteiket az „EU szerepe a világban” című beszélgetés során. Az ülésen a nyugat-balkáni országok képviselői is részt vettek.

europarl.europa.eu

Guy Verhofstadt (Európai Parlament) a következőket nyilatkozta: „Az ukrajnai drámai események sokkhullámokat váltottak ki az Európai Unióban, és ez a plenáris ülés vitái során nagyon is kézzelfogható volt. A konferencia következtetéseiben ennek tükröződnie kell. Egyértelmű, hogy a jövő más lesz, mint amit néhány héttel ezelőtt elképzeltünk. Ezért magának Európának is változnia kell ahhoz, hogy szembenézzen ezzel az újonnan kirajzolódó jövővel és a kialakulóban lévő új világrenddel.”

Clément Beaune (a Tanács francia elnöksége) kijelentette: „Az európai polgárok által megfogalmazott összes ajánlást megkaptuk. A konferencia plenáris ülésének mostantól arra kell törekednie, hogy ezeket konkrét javaslatokba ültesse át. A kontinensünkön kibontakozó drámai események fényében elengedhetetlen az Európai Unió reformja és megerősítése.”

Dubravka Šuica (az Európai Bizottság alelnöke) elmondta: „Miközben mi most egy olyan eseményen veszünk részt, amely közelebb visz bennünket a polgárokhoz, Putyin katonai fellépést indít az európai törekvéseiket kifejezésre juttató ukrán állampolgárok ellen. Ez támadás az európai értékek és életmód ellen. Az európaiság azt jelenti, hogy az emberek egy olyan egyedülálló projekt részesei, amely mindenki számára lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kamatoztassa a benne rejlő képességeket és gyakorolhassa jogait. Ezért e szörnyű körülmények között a mostani konferencia fontosabb, mint valaha, és minden eddiginél nagyobb szükség van rá.”

A következő lépések

Március 25–26-án a konferencia plenáris ülése ajánlásokat fog kidolgozni, amelyek a nemzeti és az európai polgári vitacsoportok ajánlásain, a többnyelvű digitális platformtól származó elképzeléseken, valamint a konferencia plenáris ülése és munkacsoportjai keretében folytatott eszmecseréken fognak alapulni, témák szerint csoportosítva.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője