Kéri László: Magyar Péter 2026-ban le is válthatja Orbán Viktort

A politológus szerint a Fidesz a nyolcvanas évek végi MSZMP hanyatlásának jeleit mutatja.

A Fidesz már csak az ellenfeleit tudja démonizálni, Magyar Péter azonban sorra áll elő azokkal az ötletekkel, amelyekkel senki más - mondta Kéri László politológus a szeretlekmagyarorszag.hu-nak adott interjújában.

Kéri László arról is beszélt, hogy a Fideszből eltűntek a valós ideológiai értékek, és mára egy végtelenül pragmatikus hatalommegtartó gépezetté vált. Vele szemben a Tisza Párt átvette a Fidesz korábbi profilját, kiegészítve azt modern, a generációváltás igényét megfogalmazó gondolatokkal és szociális felelősségérzettel.

Magyarországon nem a lengyel modell érvényesül, ahol két jobboldali párt küzd egymással, habár kétségkívül vannak hasonlóságok. Nálunk a Fidesz elveszítette jobboldaliságát, csupán a gazdasági pozíciók megszerzése és a hatalom megtartása érdekli őket, és ezekbe fektetnek energiát. Magyar Péter pártja pedig elfoglalta a Fidesz helyét a politikai paletta jobboldalán.

A Fidesz az idén is a 2022-es háborús kártyát húzta elő, azzal kampányoltak, de ez most kevésbé jött be. Így, a háborús hisztériával együtt 2 millió szavazójuk volt, ami messze elmarad a 2022-es 3 millió 200 ezertől. Kéri szerint ezek már tipikusan azok a jelek, amikor kifárad egy hatalom, megpróbál kitalálni egy elképzelt valóságot, és saját korábbi paneljeiből, saját patronjait sütögetve próbál az új helyzetre reagálni.

Az interjúban szó esik még erről is:

 • A Fidesznek most majdnem hatszáz kádere hullott ki az önkormányzati pozíciókból, és elvesztettek 24 fontos várost.
 • A Balaton partján, Balatonalmáditól Hévízig, öt-hat nagyobb balatoni települést veszítettek el, ami annak eredménye, hogy az emberek azt látták, Tiborczot, meg a többieket semmi más nem érdekli, csak az ingatlanvagyon felhalmozása.
 • Utoljára 2002-ben Orbán volt képes arra, hogy ennyi embert közterekre kivigyen. De az huszonkét éve volt, Magyar Péteren kívül más nem lenne képes erre.
 • Ha Magyar mind a 106 körzetben, ahol már személyesen járt, tud jelölteket állítani, és ha ebből 60-65 körzetet megnyer, akkor megnyerheti a választást egyedül is.
 • Magyar az uniós jelölteket szavazással választotta ki. Ha a 106 egyéni választókörzetben is pályáztatná a helyeket, és aztán a helybéliekkel megszavaztatná, gyakorlatilag előválasztás módjára, az olyan politikai innováció lenne, amitől a többiek hanyatt dobnák magukat, mert nem tudnák utána csinálni.
 • Az elöregedett pártoknak, élén Gyurcsányékkal és a szocialistákkal, fogalmuk nincs arról, hogy Magyarországnak a 40-45 alatti fele a hagyományos médiát már nem használja.
 • Nem Magyar Péternek kell eltakarítani az ellenzéket, mert eltakarítja az saját magát.
 • A teljes interjút itt találja.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2024