Koczka Tibor: Tíz évig voltam városi képviselő, most nem leszek

A volt szombathelyi alpolgármester, városi képviselő nem lesz tagja a következő közgyűlésnek. Az Éljen Szombathely nagy arányú választási győzelméről és saját terveiről kérdeztük.

Koczka Tibor 2014-ben a Fidesz színeiben szerzett Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét 2014. October 12. 19:04 egyéni választókerületi mandátumot Szombathelyen. Alpolgármester lett Vége a szombathelyi találgatásoknak: Molnár Miklós alpolgármester lesz 2014. October 25. 16:36 , majd 2017 őszén szembefordult Ők irányítják eztán a szombathelyi Fideszt 2017. September 05. 19:00 a Fidesszel, a pártból is kizárták. 2019-ben a Pro Savaria Egyesület listájáról jutott a közgyűlésbe, ahol a többségi Éljen Szombathely-frakciót támogatta szavazataival. A június 9-i választáson nem indult egyéniben, az Éljen Szombathely listáján László Győző vezeti az Éljen Szombathely választási listáját May 02. 11:52 szerepelt, de a szervezet a jó egyéni szereplés miatt nem szerzett listás mandátumot, így Koczka ősztől már nem lesz városi képviselő.

A választási eredmények alapján nem jutott be a következő közgyűlésbe. Milyen érzés ez most Önnek?

Örülök, hogy tíz éven keresztül Szombathelyt és a szombathelyieket szolgálhattam akár alpolgármesterként, akár képviselőként. Úgy gondolom, ha külön indultunk volna a Pro Savaria jelöltjeiként, mint tíz évvel ezelőtt, akkor az Éljen Szombathelyt gyengítettük volna. Emlékeim szerint öt évvel ezelőtt Molnár Miklósnak és nekem is annyi szavazatunk volt az egyéni körzeteinkben, mint amennyiért most egy mandátum járt.

Minden történésnek megvan a maga értelme, annak is, hogy most nem jutottam be a közgyűlésbe. De, hogy mi volt az értelme, az lehet, hogy csak egy év, vagy öt év múlva derül ki.

Koczka Tibor városi képviselőként a közgyűlésben
Mészáros D. Zsolt

De ez már a múlt, hiszen nem lehet egy az egyben átkonvertálni szavazatokat. Ha pedig szorosabb lett volna az eredmény, és ha akár száz-kétszáz szavazatot elvettünk volna az Éljen Szombathelytől, azzal lehet, hogy lábon lőttük volna saját magunkat.

Elégedett vagyok az eredménnyel, de az egyik szemem sír, a másik nevet. Azért sír, mert én nyolc-kilenc évvel ezelőtt már - nyilván akkor még a színfalak mögött - ostoroztam a Fideszt belülről. Hogy nem jó az irány, demokratikusan és csapatmunkában kellene tervezni a pártnak. Ennek az lett a következménye, hogy 2017 szeptemberében Hende Csaba a szombathelyi Fidesz elnökségéből is leváltott Ők irányítják eztán a szombathelyi Fideszt 2017. September 05. 19:00 . A többi visszakövethető akár a Nyugat.hu cikkeiben Kitört a belháború a szombathelyi Fideszben? 2018. October 24. 08:15 is.

Öt évvel ezelőtt, 2019-ben valaki beírta a nevem a keresőbe, olyan mondatok jöttek fel, hogy „ez a Fidesz sem konzervatív, sem keresztény”, hogy „Szombathely legfőbb problémája maga Hende Csaba”, és folytathatnám a sort. Mindez, sajnos, beigazolódott, hiszen tíz évvel ezelőtt az akkori 14 körzetből még hét-hét volt az arány, aztán öt éve a Fidesz öt körzetet nyert, most meg egyet sem. De ez már legyen az ő problémájuk, én örülök, hogy segíthettem ebben a kampányban az Éljen Szombathely választási küzdelmét.

Olyan még nem fordult elő a rendszerváltás után Szombathelyen, hogy egy szervezet viszi el az összes egyéni választókerületet. Mi történhetett?

Az elmúlt tíz év azért kellően megágyazott ennek az eredménynek. Hende Csaba azt mondta a kampányban, hogy minden idők legerősebb csapatát állították össze. Nézzék meg a korábbi választások jelöltjeit, Hende kijelentése erős csúsztatásnak tűnik... Az Éljen Szombathelynek gratulálok, szuper teljesítményt nyújtottak!

Egy nappal a választások előtt a Facebookon posztolt egy fotót, ezen Magyar Péter egyik kampányautója előtt áll. Belépett a Tisza Pártba?

Nem léptem be a pártba, önkéntesnek jelentkeztem és segítettem a munkájukat. A Tisza Pártnak amúgy csak 19 tagja van, és egyelőre nem is terveznek bővítést.

Mihez kezd most? Vannak már tervei?

Még nem tudom, mi lesz, de az életemben már sokszor voltak váltások, nem lepődöm meg, ha megint így lesz. 62 éves vagyok, a munka szempontjából nem gondolkodom hosszú távon. Mindig megtalált a feladat. Volt, hogy egy hét, volt, hogy egy hónap alatt, volt, hogy fél éven belül. Ha valahol szükség van rám, készen állok. Az biztos, hogy városi képviselő nem leszek, tíz évig voltam, az sem kevés. Meglátjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2024