Miért nem az ismert helyi politikusát indítja Szombathelyen a Kétfarkú Kutyapárt?

Pavelkovits Petra helyett egy budapesti jelöltjük gyűjti az ajánlásokat.

Okozott némi felzúdulást tavaly ősszel, amikor kiderült Külön indul a választásokon a Kétfarkú Kutya Párt, már 85 egyéni jelöltjük van 2021. October 30. 17:11 , hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt az ellenzéki összefogástól külön, önállóan indul a választásokon, és a 106 választókerület többségében önálló jelöltet állít.

A felzúdulás hatására novemberben bejelentette Visszaléphetnek a Kétfarkúak a billegő körzetekben 2021. November 27. 19:30 a párt, hogy a billegő körzetekben visszaléptetheti a jelöltjeit. Ennek azért van jelentősége, mert a kétfarkúak ellenzéki szavazatokra számíthatnak, és egy billegő körzetben akár meg is fordíthatják az eredményt, ha az ellenzéktől elvisznek pár száz szavazatot.

A lényeg az országos lista

Január végére kiderült, hogy a kutyapárt 95 körzetben 95 körzetben gyűjti az ajánlásokat a Kutyapárt 2022. January 30. 08:49 állít jelölteket, és ekkor már világos volt, mit is szeretnének. Ha egy párt országos listát akar állítani, akkor legalább 14 megyében és a fővárosban – legalább 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk, azaz ennyi jelöltnek kell összegyűjteni a hitelesített ajánlásokat.

Az országos lista sok hasznot hoz egy pártnak, kezdve az állami támogatással. Ha egy párt listán legalább 1 százaléknyi szavazatot összegyűjtött, akkor állami támogatást kap, nem is keveset. Hogy mennyit, az majd a választások után kiderül.

A másik előny, hogy a listára leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján 1-2-3 mandátumot el is nyerhetnek. Amire semmi esélyük, ha nincs országos listájuk.

Van Szombathelyen korábbi kutyapártos jelölt

Két héttel ezelőtt megtudtuk, hogy Vas megye 1-es körzetében a budapesti Nagy Dávidot indítják Megvan, kit indít a Kétfarkú Kutyapárt Vas megye egyes számú választókerületében 2022. February 11. 21:29 a kétfarkúak. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint őt, és a vas 2-esben induló Zakota Tamást a helyi választási bizottságok nyilvántartásba vették, így rajta lesznek a szavazólaon. A kutyapárt közben közölte Bekavarnak? - Országos listát állíthat a Kutyapárt is 2022. February 25. 19:27 , hogy 77 körzetben már regisztrálták a jelöltjüket, és így országos listát állíthatnak.

Pavelkovits Petra
Baráth Noémi

Nagy Dávid jelölése kicsit furcsának tűnik, hiszen Szombathelyen él a kutyapárt egyik legismertebb tagja, akit az MKKP Lara Croftjának is neveztek korábban, Pavelkovits Petra. Ő már volt a kétfarkúak országgyűlési képviselőjelöltje 2018-ban, 2020 nyarán erről is beszélgettünk vele Pavelkovits Petra: A póknak be kell kerülnie a háló közepébe, hogy legyet fogjon 2020. September 19. 19:05 . Két éve a szombathelyi városháza programszervezőjeként dolgozik.

Megkerestük Pavelkovits Petrát, és feltettük neki a kérdést: miért nem ő indul a kétfarkúak jelöltjeként Szombathelyen? Írásban válaszolt, levelét szó szerint közöljük.

Pavelkovits Petra válasza

Tudom, a magyar politikától távol áll a gondolat, hogy valaki azzal foglalkozzon, amihez ért, de én úgy döntöttem, vállalom ezt a kihívást, ezért szeretnék továbbra is a város közösségének építésével foglalkozni.

Megrögzött lokálpatriótaként azt szeretném folytatni, amit elkezdtem az önkormányzatban, nem vágyom kiemelkedő politikai szerepre, pláne nem a mostani légkörben. Jelenleg inkább azon szeretnék dolgozni, hogy a helyiek újra meg legyenek becsülve, és teret kapjanak tehetségük kibontakoztatásában, hogy a város oly sok év után újra egy nagy „csapat” legyen.

Ez az én „misszióm” és úgy érzem (bármennyire is furcsa), hogy ezt a fajta agymenést a jelenlegi városvezetés is próbálja teljes mellszélességgel támogatni a lehetőségeikhez képest, még úgy is, hogy alapvetően én vagyok a fekete bárány a csapatban. ???? Ez látszik is, ha megnézzük mit sikerült eddig megvalósítani (Nyitott városháza, utcaművészeti fesztivál, graffiti workshop, stb.) Ezért úgy gondolom, most kell kihasználni a lehetőséget.

A KutyaPárt vezetősége persze szerette volna, ha elindulok, de tiszteletben tartotta a döntésemet, hogy messzire kerülném a parlamenti politizálást. Emellett Szombathelyen várható az egyik legszorosabb „meccs”, ami a mostani választásokat illeti.

Hogy miért indítottak jelöltet mégis és miért pont budapestit? Azért, hogy meglegyen az induláshoz szükséges 71 körzet, hisz anélkül nem tudjuk visszaosztani az embereknek a közpénzt és listát sem tud a párt állítani. Ezért végül a vezetőség úgy döntött, Dávidot indítja a körzetben.

Szerencsére a párton belül lehet vitázni dolgokon, így persze erről is szó esett: de miért nem szombathelyi? Hisz én is azon állásponton voltam mindig is, hogy helyben a helyi jelölt a leghitelesebb. Végül arra jutottunk, hogy a mostani felfokozott politikai helyzetben előnyösebb, ha a választók nem tudják, hol lakik a jelölt, így legalább nem tudják megverni vagy lekiabálni a fejét mindenféle szekerekkel meg sorosbérencezésekkel.

Dávidról egyébként csak jót tudok mondani, hisz alig ismerem. Ő is bármit megígér, sok más politikushoz hasonlóan nem ismeri a helyet, ahol indul, a második neve „Vas 1-es körzet" és állítólag a térdhajlatában van egy Szombathely alakú anyajegy is.

Lényeg a lényeg: én inkább maradok annál, amihez értek, és nem szeretném cserben hagyni azokat az embereket, akik bíznak bennem és abban, hogy hosszú idő után végre újra felbuzdulhat kicsit a város kulturálisan és megint kialakulhat egy igazi nagy közösség.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022