Kétnapos plenáris ülés előtt az Európa jövője konferencia

A polgároktól érkező második javaslatcsomagot tárgyalják.

Az Európa jövője konferencia keretében az Unió globális szerepével, migrációval, gazdasággal, munkahelyekkel, kultúrával, sporttal és a digitális átalakulással kapcsolatos ötletekről március 11-12-én vitáznak a résztvevők az Európai Parlament strasbourgi épületében, személyes és online jelenléttel.

„Az EU a világban/migráció” elnevezésű európai polgári vitacsoport a hollandiai Maastrichtban ült össze 2022. február 11-13. között, ahol 40 ajánlást fogalmazott meg .

Az „Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és munkahelyek/Oktatás, kultúra, ifjúság és sport/Digitális átalakulás” nevű csoport pedig 48 ajánlást gyűjtött össze február 25-27-én Dublinban, Írországban. Ezeket és a tagállamokban szervezett vitacsoportokból származó ötleteket most a konferencia plenáris ülésén az Európai Parlament strasbourgi üléstermében mutatják be és vitatják meg.

Már tavaly ősszel, minden polgári vitacsoport 20 küldöttet választott, hogy ők képviseljék a csoportuk érdekeit a plenáris ülésen.
Horváth Zsolt

A konferencia plenáris ülése mind a nemzeti, mind az európai polgári vitacsoportok ajánlásait megvitatja, és a többnyelvű digitális platformon közzétett ötletekkel is foglalkozik, témák szerint csoportosítva. A vita nyitott. A plenáris ülés konszenzus alapján terjeszti javaslatait a vezető testület elé. Ez utóbbi a plenáris üléssel teljes együttműködésben és teljes átláthatóság mellett készít jelentést. A plenáris ülés napirendje itt található.

A vitacsoportok 80 polgárt választottak ki (20-at minden vitacsoportból), ők képviselik a vitacsoportot a konferencia plenáris ülésén. A legutóbbi ülésre Már az európai döntéshozókkal együtt vitatják a civilek az Unió jövőjét Strasbourgban 2022. January 21. 21:00 január 21-én és 22-én Strasbourgban került sor. A plenáris ülés résztvevőiről, céljáról és munkájáról további információk a konferencia plenáris ülésének weboldalán olvashatók, ahol a hétvégére vonatkozó dokumentumok le is tölthetők.

Háttér

Az Európa jövőjéről szóló konferencia sarokkövének számító négy európai polgári vitacsoportban a polgárok által irányított folyamat zajlik. Mintegy 200 különböző korú és hátterű európai az összes tagállamot képviselve személyesen vagy online vitat meg és fogad el ajánlásokat az Európa előtt álló aktuális és jövőbeli kihívások megoldására. Tanácskozásaik során figyelembe veszik a polgárok Európa-szerte, a többnyelvű digitális platformon keresztül és a tagállamokban tartott rendezvényeken gyűjtött hozzászólásait.

A március 17-én elkészülő végső jelentésbe a platformon keresztül február 20-ig leadott ötletek kerülhetnek be. Azonban a vita folytatódik, a platformon keresztül keresztül minden európai továbbra is hozzászólhat a kérdésekhez. A február 20. után leadott ötletekkel a május 9. utáni jelentésben találkozhatunk.

További cikkeink az Európa jövője konferencia témakörében .

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője