Már az európai döntéshozókkal együtt vitatják a civilek az Unió jövőjét Strasbourgban

A hétvégi plenáris ülésen többek között a jogállamiság és az éghajlatváltozás is napirenden lesz.

Most hétvégén plenáris üléssel folytatódik az Európa jövőjéről szóló konferencia Strasbourgban.

Eddig ez a két európai polgári vitacsoport véglegesítette az Európa előtt álló jelenlegi és jövőbeli kihívásokra vonatkozó ajánlásait, azt követően, hogy kétszáz, különböző korú és hátterű tagjuk személyesen és online megvitatta és elfogadta azokat.

Az Európai Parlament épülete Strassbourgban.
Horváth Zsolt

Decemberben az „Európai demokrácia/Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság” munkacsoport 39 ajánlást fogadott el, majd az „Éghajlatváltozás, környezetvédelem és egészségügy” témájú vitacsoport idén januárban fogadott el 51 javaslatot Európa jövőjéről.

Ezt a 90 javaslatot, valamint a nemzeti polgári vitacsoportok kapcsolódó ajánlásait terjesztik elő és vitatják meg a konferencia mostani ülésén Strasbourgban.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla Elindult uniós sorozatunk, most Ön is hangot adhat a véleményének 2021. December 08. 15:34 , az Európa jövőjéről szóló konferenciának négy polgári vitacsoportja van. A négy vitacsoport mindegyikét 200 európai polgár alkotja, akiket véletlenszerűen választottak ki a 27 tagállamból. Tavaly októberben, minden polgári vitacsoport 20 tagot választott ki, hogy az adott vitacsoport javaslatait képviseljék a plenáris ülésen.

Már tavaly ősszel, minden polgári vitacsoport 20 küldöttet választott, hogy ők képviseljék a csoportuk érdekeit a plenáris ülésen.
Horváth Zsolt

A négy vitacsoport nyolcvan választott küldöttje mellett a plenáris ülésen részt vesznek az Európai Unió különböző intézményeinek és bizottságainak a küldöttei, köztük az Európai Parlament, az Európai Tanács és a Gazdasági és Szociális Bizottság képviselői.

A konferencia plenáris ülése megvitatja a nemzeti és az európai polgári vitacsoportok ajánlásait, valamint a többnyelvű digitális platformon közzétett ötleteket, témák szerint csoportosítva. Az Európa jövőjéről szóló konferencia sarokkövének számító négy európai polgári vitacsoport a polgárok által irányított folyamat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szívügyének tekinti a konferenciát
MTI / AP / Jean-Francois Badias

Tanácskozásaik során figyelembe veszik az európai polgárok többnyelvű digitális platformon keresztül és a tagállamokban tartott rendezvényeken gyűjtött hozzászólásait, ami azért is hatékony, mivel így azok is beleszólhatnak a közösség jövőjébe, akik közvetlenül nem részesei a polgári tanácskozásoknak.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője