Percről percre a 2017. októberi, szombathelyi közgyűlésről

Folyamatos, percre kész tudósításunk.

20:55 És itt a vége

Nyugodtan, halkan ért véget a nyilvános ülés. A következő közgyűlés december 14-én lesz. November 6-án, 16 órakor pedig közmeghallgatás lesz.


20:10 És itt a két ülés közti beszámoló

A vége felé közeledünk, régebben itt volt a politikai viták helye.

Puskás Tivadar polgármester egy kérdésre bejelenti, 250 millióból épül egy teniszközpont Rákérdeztünk: tudják már, hol lesz a helyük a Haladás teniszezőinek? 2017. October 25. 08:36 , ami 2019 első felében lesz kész.

Kelemen Krisztián elmondja, hogy a Joskar-Ola lakótelepen megújult négy teniszpálya, már csak a hálókat kell felszerelni.


19:45 Tóth Kálmán folytathatja

Az egyeztetés fontosságáról beszél. Egyébként arról döntenek, hogy a nyáron fél évre kinevezett Karácsony Krisztinát öt évre nevezzék ki a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetőjévé és a kft. továbbra is gazdasági társaságként működjön. Tóth Kálmán támogatja az ügyvezetőt, majd később Balassa Péter is.

Molnár Miklós felhívja a figyelmet, hogy korábbi ügyvezetők ma is beszámláznak a Sportiskolának, ami kérdésessé teszi a TAO-támogatások tisztaságát.

19:30 Tóth Kálmán nem mondhatja el a véleményét

Tóth Kálmán kijelenti, nem tűri el, hogy a polgármester minden jobbító szándékukat acsarkodásnak, akadékoskodásnak nevezi. A polgármester megvonja a szót, tíz perc szünet.


18:50 Politikai felügyelő a Savaria karneválon?

Takátsné Tenki Mária bejelenti, hogy a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága szeretné szakmailag ellenőrizni a Savaria karnevál Ferences-kerti programjait és a felvonulást. Ki akarnak nevezni egy felügyelő bizottságot, aki irányítja a szervezést.

Horváth Soma szerint ez olyan, mintha a politika bele akarna szólni. Információink szerint Sátory Károly áll az ügy mögött, mégpedig azért, mert az ő huszárjai nem kaptak meghívást a karneválra.

Októberi közgyűlés
Sátory Károly több magyar történelmet akar a karneválon
Bonyhádi Zoltán

Ipkovich javasolja, hogy a bizottságnak ajánlati joga legyen a szervezők felé. Emlékeztet, hogy a város pályázik az Európa kulturális fővárosa címre, és ebben nagy szerepe van a karneválnak. Javasolja, hogy ebbe a bizottságba vegyék be a pályázatot előkészítő bizottságot is.

Sátory is hozzászól, szeretné, ha a magyar történelem jobban megjelenne a felvonuláson és a Ferences-kerti programokban.

Tóth Kálmán szerint azt lehet elmondani az elmúlt 18 karneválról, hogy az önkormányzat szerette támogatni, de ezért nem várt semmit. Most úgy tűnik, ez megváltozik. Kérdezi, voltak-e olyan hagyományőrzők, akik jelentkeztek, de nem fogadták el a jelentkezésüket.Az idén a Berzsenyi tér átépítése miatt rövidebb lett a felvonulás, de emiatt ne akarják felügyelni a karnevált. Kijelenti, el vannak tévedve, ez nem a feladatuk.

Rettegi Attila emlékeztet, a 2000-es induláskor az volt a lényeg, hogy megmaradjon a történelem, népművészet körében. Nem tartja rossznak, ha az önkormányzat véleményezheti a programokat. Ipkovich azt mondja, akkor ennek kellene az anyagban lennie, mert nem ez van, hanem az, hogy a bizottság elfogadja a programokat.

Nem kellene beleszólni a programokba, a kéréseket meg lehet fogalmazni a város múltjával kapcsolatban, de ne döntsön ez a bizottság a programokról.

Ipkovich érdekes történeteket mesélt el a 60-as évek karneváljairól, ezt később külön megírjuk.

Horváth Soma szerint politikai irányítást nem szeretne, javasolja, hogy jövőre a 2016. évi támogatást, 60 milliót adjon az önkormányzat.

Molnár Miklós nonszensznek tartja, hogy a meglévő kulturális bizottság mellett egy másik bizottság irányítsa a város legnagyobb kulturális eseményét. És a karneváli alapítványnak is van kuratóriuma.

18:00 Még mindig a stadion

Takátsné Tenki Mária szerint az emberek nagyon örülnek az új stadionnak, szeretnék megnézni, javasolja, hogy szervezzenek nyílt napot. Puskás kijelenti, a társaság egyik fele megköszöni, a másik lefitymálja az ajándékot. Sajnálja, hogy nem tudnak ott lenni a tesztmeccsen, de senkit sem fog érdekelni, ott voltak-e a képviselők.

Mi viszont egy olvasónk jóvoltából megmutatjuk a tesztmeccset:

Tesztmérkőzés az új szombathelyi stadionban
Olvasó

Tóth Kálmán kijelenti az a 150 millió forint csak a két egyesület kapacitáslekötése, ez nem oldja meg az üzemeltetési költségeket. És három éve nem kapnak választ arra, mennyibe kerül majd az üzemeltetés.

Kérdezi, igaz-e, hogy a cég úgy költözött ki a városházáról, hogy a városvezetés sem tudott róla. És, hogy a stadionbeli irodái után fizet.e bérleti díjat és mennyit.

Molnár Miklós kérdéseket tesz fel, mennyi támogatást kapott pontosan, mikor kell elszámolni azzal, és szeretné, ha az elszámolást behozná a közgyűlés elé. Kérdezi, van-e szerződés az egyesületekkel, mikor költöznek, és ez összhangban van-e a jövőbeni üzemeltetési szerződéssel.

Kelemen Krisztián kérdezi, igaz-e, hogy 60 millióba kerül a megnyitó, és ebbe miért nem fért bele, hogy a szombathelyiek ingyen megnézhetnék. Azt is, hogy ki működteti a mai meccsen a büféket, mert a fotók alapján láthatóan nyitva vannak. És hogy lehet, hogy a mai tesztmeccsen mintegy háromezer ember van.

Balassa javasolja, hogy a megnyitón egységesen 800 forintért

nézhessék meg Mészáros Lőrinc csapatát

.

Szondy Szilvia, a stadionépítő cég ügyvezetője azt mondja, a tesztmeccset és a megnyitót a kivitelező cég szervezi, és ők intézkedtek a büfék üzemeltetéséről is, a jegyárakra nincs befolyása sem az ő cégüknek, sem az önkormányzatnak.

És megint nem sikerült felügyelőbizottsági tagot választani.


17:35 Megnézzék a képviselők a stadiont?

Úgy tudjuk, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. már ki is költözött, és most akarnak erről tárgyalni. Puskás szerint a stadion átadása előtti izgalmat élhetik most át, arra kéri a cég ügyvezetőjét, hogy a képviselőknek mutassa meg az új stadiont. Holnap, pénteken 12 órai időpontot javasol. Szondy Szilviával alkudoznak egyet, az ügyvezető azt mondja, akkor még takarítanak, a polgármester bejelenti, hogy holnap 14 órakor találkoznak.

Molnár Miklós közbeszól, ez komolytalan, ez nem így működik. Puskás megerősíti javaslatát.

Így néz ki most
BZ

Molnár szerint egy 16 milliárdos beruházást ilyen gyorsan meg akarnak nézni, az komolytalan. Kijelenti, a sajtóbejárás előtt kellett volna körbevezetni a képviselőket. Mindent elkövetett azért, hogy ne érezzék magukénak a stadiont, a nyitómérkőzést Tesztmeccsel rajtol az új Hali stadion 2017. October 24. 18:13 is sikerült a mai közgyűlés időpontjára szervezni. Hangsúlyozza, ez olyan szintű méltatlanság, ami nem méltó egy ilyen beruházáshoz.

Tóth Kálmán szerint eddig hülyének nézték eddig, a javaslat méltatlan, a képviselők dolgozó emberek, ennyi idő alatt nem tudják megoldani. Megemlíti, hogy a szombathelyieknek jegyet kell venniük Jegyet venne a Haladás-stadion avatójára? - Frissítve 2017. October 25. 14:39 , hogy megnézhessék. Gratulál az ügyvezetőnek a szelektív sajtómeghívásokért Nézzék csak, milyen vagány lett az új Haladás Stadion! 2017. October 19. 13:30 is.

Balassa megemlíti, hogy augusztus végén levelet kapott, miszerint a hivatalos átadásig nem nézhető meg a stadion. Köszöni a meghívást, de ezt a gesztust nem a polgármesternek, hanem az ügyvezetőnek kellett volna megtennie.

Lendvai javasolja, hogy egyeztessenek és jövő hét elején kiértesítik a képviselőket az időpontról.

Neményt érdekelné, mit szólnak a szombathelyiek ehhez a tíz perces időpont-egyeztetéshez. Megemlíti, hogy két alpolgármester is furcsákat mondott korábban, de most itt az ügyvezető, szeretné megtudni, mennyibe kerül majd az üzemeltetés, mert egyelőre nincs üzemeltető. Van-e erre költségvetés, nem kellett volna-e ezt behozni a közgyűlés elé. A felügyelőbizottság sincs kipótolva, és ehhez konszenzus kellene.

Puskás azt mondja, 150 millió forinttal járul hozzá Évi 145 milliót fizet az önkormányzat, hogy egyesületei használhassák az új stadiont 2017. September 21. 21:29 a működtetéshez a város, erről az előző ülésen döntöttek.


17:30 Temetkezési cég

Írtunk már róla Szombathelyé lett a Vas Megyei Temetkezési Vállalat 2017. September 24. 08:05 , hogy a városé lett a Vas Megyei Temetkezési Kft., most a részleteket, üzleti beszámolót, üzemeltetési és finanszírozási kérdéseket néznek át.


17:00 Reklámok, reklámadó

Írtunk erről már Vége a szombathelyi plakátháborúnak? Megadóztatnák a szabadtéri reklámokat 2017. October 23. 13:11 , most Balassa emlékeztet, hogy az ülés elején le akarta vetetni napirendről. Azt mondja, kíváncsi lesz, hogy kié lesz a 11. szavazat. Szerinte az lehetne a címe, hogyan nyírjuk ki a Jobbikot. Nemrég hajnalban ismeretlenek fújták le a Jobbik plakátjait, kíváncsi, mikor fűrészeli le a plakáttartókat.

Megemlíti, hogy az iparkamara levélben tiltakozott ellene, és kérdezi, milyen hatósági vizsgálat kell hozzá. Ha semmilyen, és megszavazzák, törvényességi felülvizsgálatot kér majd. Szerinte ez színtiszta politika, arról szól, hogyan lehet ellehetetleníteni a Jobbikot.

Októberi közgyűlés
Balassa a Jobbik ellehetetlenítéséről beszél
Bonyhádi Zoltán

A polgármester szerint ez egy reklámrendelet, és nem a Jobbik ellehetetlenítéséről szól.

Nemény András szerint az országgyűlésben nem volt meg ehhez a Fidesznek a kétharmada, és ezért az önkormányzatokkal akarják megoldani. Ugyanis Simicska Lajos plakátjait akarják eltüntetni, az ehhez hozott törvény jogosságát az alkotmánybíróság vizsgálja. A baloldalt nem érinti, de nem szavazhatják meg a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását.

Azt mondja, bele sem gondoltak valószínűleg, hogy a társasházak reklámbevételeit is tönkreteszik, és semmiféle adat nincs, hány és milyen plakátról van szó. Úgy látja, hogy ez egy méltatlan politikai játék, aminek csak vesztesei lesznek.

Horváth Attila elmondja, hogy a Szent Márton utcában három térsasház évi négymilliót vett be a reklámokból eddig, És most ezt is megadóztatják. Balassa arra lesz kíváncsi, kik kerülnek helyzetbe ezzel a rendelettel.


16:20 Módosítják az idei költségvetést

A fő számok nem változnak, némi átcsoportosítás lesz. Hosszan beszélnek a kisebb részletekről.


15:55 Nem újítják fel a városházát

Nagy terveket mutattak be A jövő esküvői itt köttetnek Szombathelyen, nézzék! 2017. June 29. 07:50 korábban, de kiderült, hogy a költségkeretből nem lehet megvalósítani, ezért most elhalasztják a felújítást. A terveket nem dobják ki, de először meg kell keresni a forrásokat - mondja Puskás.

Így nézett volna ki kívülről
Szombathelyi önkormányzat
Így pedig belülről
Morfo Kft

Nemény szerint viszont valami elcsúszott, a tervezők ismerték a költségkeretet, és nem érti, miért nem azon belül dolgoztak. Le kellene vonni a tanulságokat - mondja.

Balassa felhívja a figyelmet, hogy 40 millióba kerül a visszalépés, és ennek kell, hogy felelőse legyen.


15:50 Bárányhimló elleni oltás

14 millióba kerül, ha ingyenessé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást az egy-két évesek korosztályában. 662 gyerek kapja meg a védőoltást jövőre, azok, akik 2016.07.01 és 2017.07.01. között születtek.


15:45 Új közszolgáltató telephely lesz

Erről is írtunk már előzetesünkben Másfél milliárdból költözhet a Sárdi éri útra a SZOVA és a többi szombathelyi közszolgáltató 2017. October 25. 19:46 , a lényeg, hogy másfélmilliárd forintból az összes közszolgáltatót kiköltöztetik a Sárdi éri útra.


15:05 A SZOVA marad Szombathelyen hulladékszállítója

Hosszú hónapok tárgyalásai után kiderült, hogy Szombathelyen továbbra is a STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft marad a közszolgáltató Ősztől a soproni STKH lesz a hivatalos hulladékkezelő Szombathelyen is 2017. July 20. 15:01 . A soproni cég alvállalkozóként a SZOVÁ-val végezteti el a munkát, ezzel a Szomhull léte indokolatlanná válik. A törvény értelmében azonban csak nonprofit cég végezhet ilyen tevékenységet, ezért kezdeményezik a SZOVA nonprofit zrt-vé alakítását.

Nemény megjegyzi, hogy az anyagot most osztották ki, nem tudták átnézi, és a bizottságok egy része sem tárgyalta. Molnár Miklós elmondta, változtak a törvények, ide tartozik a központi számlázás is. Az ügy részleteiről korábban írtunk Hamis indokokkal zárták ki a szombathelyi városi cégeket a hulladékgazdálkodásból? 2017. February 28. 08:11 .

Októberi közgyűlés
Lendvai figyel
Bonyhádi Zoltán

Nemény bizonytalanságról beszél, mert elképzelhető, hogy a SZOVA nem kapja meg időben a szolgáltatás árát. Felteszi a kérdést, kinek az érdeke lehetett ez az egész, hiszen egy jól működő önkormányzati rendszert szüntettek meg. Ennek ellenére megszavazzák, mert így legalább a SZOVA hulladékszállítási munkája megmarad. És kéri, hogy segítsenek a géppark megújításában.

Kecskés László szerint az ő frakciójukban van annyi szellemi kapacitás, hogy megértették, amit az alpolgármester elmondott. De a baloldal hisztériát keltett, pedig semmi gond nem volt a hulladékszállítással.

Puskás valahogyan közben belemerült a római kori posta működésének elemzésébe.

Nemény felidézi, hogy Hende Csaba korábban egy interjúban a szemétszállítás nehézségeit ecsetelte, úgy látszik, Kecskés ezt nem olvasta. És a rendszer biztosan nem működik jól, mert vannak, akik az idén még nem kaptak számlát. És ezt a rendszert a Fidesz alakította ilyenné - mondja.

Puskás meg arról beszél, hogy rálépnek a macska farkára. Takátsné Tenki Mária (Fidesz) gratulál neki, hogy sikerült összehozni a szerződést.

Balassa viszont csodálkozik, nézzék meg, mi történt. Mert a Szomhull 42 településen volt közszolgáltató, és most nem tudni, mi lesz vele. Ne állítsák be sikerként, mert csak a veszteségeket minimalizálták.

Puskás nem hallott panaszt a hulladékszállításra.


14:40 Készen vannak a Sportliget tervei

Írtunk már róla Évi 40 millióba kerül majd a felújított Sportliget a szombathelyi önkormányzatnak 2017. October 24. 07:43 , most ott tartanak, hogy ki lehet írni a közbeszerzési eljárást. A tervező mutatja be a részletes terveket.

Balassa azt szeretné, ha legalább az egyik focipálya műfüves lenne, mert aszfaltosra vannak tervezve. Nemény András pedig jónak tartja az előterjesztést, és bejelenti, a baloldal is megszavazza.


13:00 Ebédszünet

14:30-ig.


12:30 Folyamatban lévő beruházások

Ezeket nézik át és módosítják. Nemény András szerint pont azok maradnak ki, amelyek fontosak lettek volna a lakosság számára. Óriási hibának nevezi, hogy a lakásprogram kikerült a tervekből, szerinte gondolkodni kellene azon, hogyan lehetne elindítani egy önkormányzati bérlakás programot.

Rettegi Attila a Brian élete című filmet idézi, mit tettek értünk a rómaiak. Szerinte kellemetlen az ellenzéknek, hogy ebben a ciklusban mennyi mindent megoldanak.

Most pontosítják például az egykori Éva-malom felújítását Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 , ahol a Schrammel-életművet helyezik el, és a Romkert további felújítása is, ahol új épülettel védik meg Nekiálltak rendbe tenni a felbecsülhetetlen értékű szombathelyi római mozaikot, és környezetét 2017. October 26. 09:39 a római korai mozaikot.


12:10 Húsvét után indul a Vásárcsarnok felújítása

Írtunk már róla, most arról döntenek, hogy a felújítás alatt hogyan működjön a csarnok. A lényeg, hogy nem egyszerre újítják fel a két csarnokot, és az eladók sátorban kapnak helyet. Az biztos, hogy húsvétig nem állnak neki, és mintegy másfél évig tart a felújítás.

Azon megy a vita, hogy megvásárolják-e a sátrakat, vagy béreljék. Úgy döntöttek, bérlik.


10:55 Mészáros Lőrinc tovább hízik?

Balassa szerint Mészáros Lőrinc dörzsöli a tenyerét, hogy új biznisz van. Kijelenti, hogy a városvezetés bicskája beletört a városháza felújításába, és 300 milliót vissza kell fizetni. Tatabányát említi, ott új buszokat, köztük elektromosokat vásároltak a Modern Városok programból. Szombathelyen közben betonba öntik a pénzt, és az a cél, hogy a Fideszhez kötődő vállalkozások tovább hízzanak. Úgy látja, hogy központi utasításoknak tesznek eleget, és látványpolitizálást végeznek.

A polgármester a látványpékséget sem érti, de a látványpolitizálását végképp nem.

Októberi közgyűlés
Jókedv a baloldalon
Bonyhádi Zoltán

Rettegi Attila (Fidesz) jót mulat azon, hogy az ellenzék milliárdos beruházásokba köt bele. Kijelenti, a támogatásokat hosszú távú fejlesztésekre adják, nem olyanokra, amit a város saját maga is meg tud oldani. Sopron a működési feladataira is állami forrásokat kér, mert kevés a saját bevétele. Valóban fontosak az útfelújítások, de ez nem jelenti, hogy ne újítsák fel a Gothard-kastélyt.

Szerinte, ha megvalósulnak ezek a beruházások, több lesz a turista a városban.

Horvát Attila (baloldal) a polgármestert kérdezi, veszélyben van.e a három éves útfelújítási program. Puskás szerint nincs veszélyben, virágzik a város, meglátjuk, mennyi pénz lesz.

Balassa kérdezi, lehet-e módosítani a programot. Puskás válaszol, négy, ipartelepítéshez szükséges út felújítása benne van a programban.

Szuhai Viktor szerint fontosabb a lakhatási probléma megoldása. A szociális lakásokra 40 milliót szán a városvezetés, a kastélyra 1800 milliót.

Molnár Miklós alpolgármester azt mondja, a politikai vitával nem akar foglalkozni. Az adósságkonszolidációval nem csak adósságot, hanem bevételeket is elvittek volna, az adósságot a város vissza tudta volna fizetni. Aztán leül, mert belebeszéltek a felszólalásába.

Néhány perccel később újrakezdi. Az adósságkonszolidáció jó döntés volt, de az nem, hogy nem vizsgálták ki, miért adósodtak el a városok. Szombathelytől pont annyi bevételt vittek el, mint amennyi az adósság törlesztőrészlete volt, ami a közgyűlés okos döntéseinek következménye volt. De ha a közgyűlés rossz döntéseket hoz, akkor nem tudják végrehajtani az útfelújítási programot.

Kecskés László (Fidesz) azt mondja, a statisztikák azt mutatják, rosszabbul élnek az emberek, de a tapasztalatok nem ezt mutatják. Churchillt idézi, miszerint az ember azt a statisztikát hiszi el, amit saját maga hamisít.

Molnár javasolja, az ülés elején legyen két óra politikai vita, utána ne lehessen politizálni.


10:30 Planetárium Szombathelyen?

1,8 milliárd forintból fejlesztik a Gothard-kastélyt, és szinte új planetáriumot alakítanak ki. Nemény szerint viszont ellentmondásos az ellenterjesztés, mert így nem lehet felelős döntést hozni. Ez is a Modern Városok programjában van, amiről már régen aláírták a szerződést, de kevés dolog történt.

Ők nem kastélyra fordítanának ennyi pénzt, hiszen hazai támogatásról van szó, nem kötnek az EU-s szabályok. Kijelenti, az utakat, járdákat kellene felújítani, és ezt akkor kellett volna tisztázni, amikor itt volt a miniszterelnök. Erről a felújításról sem tudni, mennyibe kerül majd a működtetés. Szerinte elfecséreltek egy csomó pénzt, és még nem is biztos, hogy megvalósul - mondja Nemény.

Októberi közgyűlés
Puskás szerint virágzik a város
Bonyhádi Zoltán

Puskás szerint a program keretében sok minden készül a városban, és koncepcionális fejlesztéseket jelent. Az útfelújításokra programot készítettek, annak folyamatosnak kell lennie.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) azt mondja, a Modern Városok programban benne van két út felújítása, az útfelújítási programban éppen most indulnak a közbeszerzések.

Tóth Kálmán (baloldal) kijelenti, Sopronban 1,6 milliárd forintot fordítanak útfelújításra a Modern Városok program keretében. Erre kértek pénzt és erre kaptak, Szombathely meg kastélyfelújításra kért.

Kifejti, hogy az üzemeltetésre ugyanazok a javaslatok vannak, mint a stadionnál, ahol még mindig nincs üzemeltető. Ráadásul az előterjesztésben sok a bizonytalan elem.


10:25 Vita az ellenzékiségről

Ipkovich bízik abban, hogy a leszavazott napirendi pontokat nem azért szavazták le, mert nem tartották érdemesnek megtárgyalni. Emlékeztet, hogy annak idején ő felkérte Hende Csabát ünnepi beszédet mondani, és egész jó beszédet mondott. Kéri Lendvait, hogy erre kérjék meg most is Hendét.

Lendvai kérdezi, Ipkovich polgármestersége alatt hány ellenzéki javaslatot fogadtak el, ő úgy tudja, egyet sem. Felhívja a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta nincs cenzúra, nem ellenőrzik a beszédeket.


10:05 Nem lehet elektromos autót tölteni a városban

Balassa Péter módosítja a javaslatait, azt kéri, hogy az uszoda ügyét külön napirendként szeretné, a Czeglédy-ügyben konkrét határozati javaslata volt.

Októberi közgyűlés
Ipkovich és Balassa
Bonyhádi Zoltán

Szuhai Viktor (baloldal) kérdezi, hogyan áll a város az elektromos autók töltési lehetősége, két töltőállomás van a városban, de egyik sem működik. Javasolja, hogy a diákoknak ösztöndíjrendszerrel vezessék be az ingyenes buszbérletet.

Kelemen Krisztián a polgármester levelét idézi, amiben Puskás kifejti, hivatali dolgozók, szakértők nem vehetnek részt képviselői fogadóórákon. Kelemen szerint ez elfogadhatatlan, mert a lakóknak joguk van a szakmai tájékoztatáshoz.

Emlékeztet, két éve már volt egy parkoló-koncepció javaslat Sátory Károlytól (Fidesz), és azt el is fogadta a közgyűlés, de nem történt semmi. Nemény András a nyilvános ülésen tárgyalná a Styl ügyét, ami most a zárt ülésre van tervezve.

Kelemen Krisztián a 2017-es és 2018-as útfelújítási programról kér tájékoztatást, és arról, hogy a 2019-es program elemeiről mikor dönt a közgyűlés.

Az ellenzéki javaslatokat sorra leszavazza a Fidesz-többség.


9:50 Jordánt díszpolgárnak

Ipkovich György (baloldal) javasolja, hogy tárgyaljanak a Söptével közös ipari parkról, az új tömblakások építéséről, és Jordán Tamás díszpolgári javaslatáról Szombathely díszpolgárává választják Jordán Tamást? 2017. October 25. 08:10 . Szeretné, ha ebben a javaslatban Puskás Tivadar is részt venne. Puskás szerint ez igazi ügyvédi javaslat volt.

Bonyhádi Zoltán

Kopcsándi József (baloldal) az orvosi bizalomról beszél, és a betegjogi képviseletről, utalva a felháborító esetekre Megkínozták a 15 hónapos kisfiát, állítja a szombathelyi anya 2017. October 17. 08:20 . Szerinte a közbizalom azon is múlik, hogyan kezelik az adott panaszt.

A polgármester szerint a kórház főigazgatóját nem szabad szidni ebben a teremben.

Horváth Soma (baloldal) parkolási koncepciót szeretne, igaz, hogy vannak új parkolók Akkora parkolót építettek Szombathelyen, hogy a polgármester csak az alpolgármesterrel együtt bír el vele 2017. October 25. 13:26 , de ez még mindig kevés. Vannak alkalmas helyek, de el kellene kezdeni a tervezést.

Kelemen Krisztián (baloldal) reméli, hogy végighallgatják, erre kitör a nevetés. Öt perc szünet.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) a vita alatt kiment, majd a közönség között ült le.


9:25 Nem akarják Hendét hallgatni

Folytatják, Nemény javasolja, hogy vegyék napirendre az ünnepi beszédek rendjét, mert Hende Csaba beszéde elfogadhatatlan volt, ráadásul úgy kapott szót, hogy azt nem jelentették be előre. Bejelenti, a jövőben nem vesznek részt olyan ünnepségen, ahol Hende beszél.

Puskás Deutsch Tamást idézi, a saját magunk dicsérete olyan fontos, hogy nem bízhatjuk másra. Lendvai szerint vérlázító, hogy a város országgyűlési képviselőjét ki akarják tiltani a városi ünnepségekről.

Megint hangzavar, megint tíz perc szünet.


9:15 Balassa czeglédyzik, Nemény hendézik

A jobbikos képviselő javasolja, hogy képviselői keretekből hozzanak létre egymilliós keretet a Czeglédy-ügy károsultjainak kárpótlására. Azt is kéri, hogy az idősek parkjáról, valamint a szállodaépítésről adjanak tájékoztatást. És, hogy az el nem készült projekteket is mutassák be. Kijelenti, úgy tudja, a mai napig nem hitelesítették az új medencét a felújított uszodában, így továbbra is a nagy medencében kell játszani a vízilabda meccseket.

Októberi közgyűlés
A szünetek közgyűlése
Bonyhádi Zoltán

Lendvai Ferenc (Fidesz) azt mondja, az uszodai kérdésre a két ülés közti eseményekről számol be Kántás Zoltán uszodavezető. Kijelenti, a Czeglédy-ügy károsultjainak ügyét az országgyűlés vállalta.

Nemény András (baloldal) mélységesen elítéli Hende Csaba ünnepi beszédét Hende Csaba a szél és az eső miatt a városházán menekültkvótázott az 56-os ünnepségen 2017. October 23. 20:30 , akkor nem akarták megzavarni az ünnepséget, szeretne most reagálni. Puskás közbeszól, erre lesz még lehetőség, most a napirendi pontokról döntenek.

Nemény folytatja, hangzavar van. Egyszerre beszél mindenki, semmit nem érteni, csak annyit, hogy Nemény kifejti, amikor ők vezették a várost, ellenzéki politikus is mondhatott beszédet, például Ágh Péter és Hende Csaba is. Hende mostani beszéde viszont elfogadhatatlan volt. A polgármester megvonja a szót, tíz perc szünet.

9:10 Kezdődik

Ifj. Szarka Zoltán kér szót, köszöni a támogatást, amit édesapja temetéséhez nyújtottak. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) szerint Szarka Zoltán messzire vitte Szombathely hírét, mindannyian érzik a hiányát.

Puskás bejelenti, hogy kitüntetési javaslatot Szombathely díszpolgárává választják Jordán Tamást? 2017. October 25. 08:10 kapott levélben, a kitüntetésekről külön napirendi pont lest, ott tárgyalják majd.


Az idei ősz második közgyűlésének kezdetére várunk, lassan igazi kuriózum lesz a képviselők közös ülése, hiszen az idén ezen kívül már csak egyszer jönnek össze, valamikor december közepén.

Ennek ellenére nincs túl sok ügy a napirenden, a nyilvános részben 19, a zárt ülésen öt. Ez, persze, változhat, még vehetnek fel új ügyeket, és vehetnek le napirendi pontokat. A kevés napirendi pont azonban tisztán megmutatja, hogy milyen sok hatáskört vont el a kormány az önkormányzatoktól, lassan alig lesz olyan helyi ügy, amiben a helyben megválasztott képviselők dönthetnek.

A legfontosabb napirendi pontokat előzetesünkben Másfél milliárdból költözhet a Sárdi éri útra a SZOVA és a többi szombathelyi közszolgáltató 2017. October 25. 19:46 már összefoglaltuk, és külön írtunk a szabadtéri reklámok megadóztatásáról Vége a szombathelyi plakátháborúnak? Megadóztatnák a szabadtéri reklámokat 2017. October 23. 13:11 , a Sportliget felújításának Évi 40 millióba kerül majd a felújított Sportliget a szombathelyi önkormányzatnak 2017. October 24. 07:43 állásáról és a Savaria karnevál költségvetéséről Gondolta volna, hogy közel tízmillióba került a Savaria karnevál fény- és hangtechnikája az idén? 2017. October 24. 17:35 .

A közgyűlésen történtekről itt percről percre tudósítással, itt pedig élőképes közvetítéssel Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről September 29. 09:11 számolunk be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet