Régi pártok tűnnek el a megyei közgyűlésekből

Csak három pártnak sikerült minden megyében listát állítani.

Múlt kedden zárult le a megyei közgyűlések ajánlásainak határideje. Ezekre csak listán lehet majd szavazni, így az ajánlásokat is pártokra, ajánlószervezetekre lehetett leadni.

A Vas megyei listákról írtunk már Ungár Péter vezeti az LMP Vas megyei listáját May 08. 11:23 , és ki is emeltünk néhány érdekességet. Például azt, hogy Ungár Péter vezeti az LMP Vas megyei listáját.

Arról viszont nem írtunk, hogy mely pártok csúsztak le arról, hogy listájuk legyen Vas megyében.

A Telex azonban összegyűjtötte, hogy mely pártok estek vissza a megyei közgyűlési ajánlásgyűjtésben. Nem is olyan kevesen.

 • Három pártnak sikerült mind a 19 vármegyében listát állítani: a Fidesz–KDNP-nek, a DK-nak és a Mi Hazánk Mozgalomnak.
 • A Momentumnak egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem jött össze a lista, Somogyban a Somogyi Függetlenek Szövetsége listája fogadta be a momentumos jelölteket.
 • Az MSZP-nek 14 megyében sikerült listát állítania, Fejér és Zala megyében például nem.
 • A legnagyobb visszaesést a Jobbik szenvedte el. Öt éve még 18 megyében állítottak listát, az idén már csak négy megyében: Győr-Moson-Sopronban, Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Veszprémben.
 • Az LMP hét megyében indulhat, köztük található Vas megye is.
 • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt csak Fejér megyében állított listát, Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt pedig csak Békésben.
 • Magyar Péter pártja, a Tisza Párt végül nem adott le megyei listás ajánlásokat. Korábban azt tervezték, hogy minden megyében indulnak, de kedden, az ajánlások utolsó napján Magyar bejelentette, hogy mégsem adnak le megyei listákat.
 • A megyei listákra egyébként a községek és kisebb városok lakói szavazhatnak. A budapestiek és a megyei jogú városok lakói nem szavazhatnak ezekre a listákra. Ez utóbbi mintegy másfél millió embert jelent.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2024