Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Döntött a bíróság, Puskás Tivadar törvényt sértett, amikor elvette Molnár Miklós alpolgármester hatásköreit és tiszteletdíját

Molnár Miklós sajtótájékoztatóján felszólította a szombathelyi polgármestert, gondolkodjon el, hogy felelősen el tudja-e látni a feladatát.

Jogerős döntést hozott a Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság három bíróból álló tanácsa – jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria). A bíróság – kérésére – tárgyalás nélkül döntött, és megsemmisítette Puskás Tivadar (Fidesz) azon határozatát, amivel még az év elején elvonta Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 Molnár alpolgármesteri hatásköreit, tiszteletdíját, és alpolgármesteri asszisztensét is áthelyeztette.

Két jogszabályt és megsértett a polgármester

A bíróság határozata szerint Puskás Tivadar megsértette az önkormányzati törvényt és az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát is. Azzal, hogy magához vonta a közgyűlés jogait, döntését ugyanis a közgyűlésnek jóvá kellett volna hagynia, ami nem történt meg.

Molnár Miklós sajtótájékoztatója
Szilágyi József (telefonos fotó)

Molnár megjegyezte, a bíróság arra is kitért, hogy a hivatal által benyújtott védiratban olyan utalás szerepelt, amivel kapcsolatban nem hivatkoztak jogszabályra. (A bíróság határozatának kivonata cikkünk végén olvasható.)

Molnár egyben felszólította a polgármestert, gondolkodjon el azon, hogy az önkormányzati választásokig képes-e vezetni a várost, mert ha csak parancsokat teljesít, akkor nehéz helyzetbe hozhatja az önkormányzatot a választás utáni időszakra is.

Azt is megjegyezte, hogy a bíróság június 13-án hozta meg határozatát, ő két hete kapta meg erről az értesítést, az elmúlt két hétben azonban senki sem kereste sem a városvezetéstől, sem a hivataltól. Kiemelte, a bírósági pernek az volt a célja, hogy kiderüljön, a polgármester jogszerűen vagy jogszerűtlenül cselekedett-e. Ez utóbbi igazolódott be – mondta.

Hozzátette, Puskás nehéz helyzetbe hozta a Fidesz képviselő-jelöltjét, Balázsy Pétert is, aki jelenleg a megyei önkormányzat jegyzője, így a törvényesség őre. Molnár szerint Balázsynak vagy bocsánatkérésre kell felszólítania Puskást, vagy ebben az ügyben el kell határolódnia tőle.

A rabszolgatörvénnyel kezdődött minden

Molnár Miklós április közepén indított munkaügyi pert Molnár Miklós alpolgármester pert indított a szombathelyi polgármester munkaügyi intézkedései ellen 2019. April 15. 10:03 az önkormányzat ellen, miután januárban Puskás Tivadar megvonta tőle hatásköreit Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 , alpolgármesteri tiszteletdíját és asszisztensét is áthelyeztette máshová.

Puskás Tivadart lemondásra szólította fel Molnár Miklós
Mészáros D. Zsolt

Az ügy még január elején kezdődött, amikor a szombathelyi közgyűlési ellenzék rendkívüli közgyűlést kezdeményezett a rabszolgatörvénynek is nevezett túlóratörvény elfogadása miatt. A rendkívüli ülésre „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 a Fidesz-frakció nem ment el, a kormányoldalról csak Puskás Tivadar polgármester volt jelen.

Ott volt viszont Molnár Miklós, aki a napirendet megszavazta, és noha a határozat szavazásánál már nem volt ott, de így lehetővé tette, hogy az ellenzéki szavazatokkal a közgyűlés elfogadja „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 , hogy a szombathelyi önkormányzati cégek bojkottálják az új törvényt.

Valószínű, hogy a döntés után Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar is a szőnyeg szélén állt a Fidesz felső vezetése előtt, mivel alig két nap múlva először Puskás A szombathelyi polgármester árulónak nevezte Molnár Miklós alpolgármestert 2019. January 09. 13:38 , majd Hende Csaba árulózta Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort 2019. January 12. 08:17 le Molnárt, közben egy Fidesz-közeli szervezet lemondásra is felszólította Lemondásra és távozásra szólította fel Molnár Miklós alpolgármestert egy civilnek mondott szervezet 2019. January 14. 17:57 az alpolgármestert.

Molnár átállásával január óta az ellenzék irányítja a várost

Puskás először vissza akarta hívni tisztségéből Vissza akarják hívni tisztségéből Molnár Miklós alpolgármestert 2019. February 22. 16:05 Molnár Miklóst, ezt az új többség megakadályozta. Majd jött a hatáskörök megvonása, ami a hivatalban tanácstalanságot és patthelyzetet okozott Patthelyzet és tanácstalanság a szombathelyi önkormányzatban az alpolgármesteri hatáskörök megvonása miatt 2019. January 17. 18:02 .

Molnár azóta az ellenzékkel szavaz, megalakult a közgyűlés Fideszen kívüli, új többsége
Nagy Jácint

Ráadásul az új, Fideszen kívüli többség a márciusi közgyűlésen Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 visszaadta Molnár hatásköreinek egy részét, így a pénzügyeket és a költségvetést. Sőt, Puskás Tivadar polgármester jogköreit csökkentették A szombathelyi polgármester nem hozhat pénzügyi döntéseket, még tízezer forintról sem 2019. April 05. 07:51 , gyakorlatilag mindent elvettek tőle, amit nem közvetlenül az önkormányzati törvény határoz meg.

Ennek egyik következménye lett, hogy Molnár ettől kezdve az ellenzékkel szavazott a közgyűlésben, azóta egyébként rendszeresen bocsátkozik nyílt vitába Puskás Tivadarral. Molnárral együtt így megalakult az új többség a közgyűlésben, azóta gyakorlatilag az ellenzék irányítja a várost, ennek az egyik eredménye az a költségvetés, ami most az utak és járdák felújítására koncentrál.

A szombathelyi Fideszt pedig erősen megtépázta az ügy, valószínű, ennek a következménye, hogy Puskás Tivadar visszavonulásra kényszerül, ugyanis a kormánypárt hirtelen Balázsy Péter megyei jegyzőt nevezte meg Puskás Tivadar ősszel megy, Balázsy Péter lesz a Fidesz polgármesterjelöltje 2019. June 21. 05:45 polgármester-jelöltjének. Igaz, a Fidesz képviselő-jelöltjeinek listájából Minden jelenlegi képviselőjét újraindítja ősszel a szombathelyi Fidesz, de van néhány meglepetés is 2019. July 17. 20:55 kiderül, hogy a városban továbbra is Hende Csaba irányít A szombathelyi Fideszt továbbra is Hende Csaba irányítja, Balázsy Péter magára maradt 2019. July 18. 10:52 , aki gyorsan belenyugodott abba, hogy Puskás távozik a politikából.A szombathelyi Fidesz közleménye

Molnár Miklós ez év januárjában példátlan módon elárulta a szombathelyieket, ezért méltatlanná vált arra, hogy városunk alpolgármestere legyen.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a kialakult bizalmatlanság miatt magához vonta Molnár Miklós hatásköreit, és emiatt okafogyottá vált alpolgármesteri fizetésének folyósítása is.

A feladat nélkül maradt alpolgármester munka nélkül akar pénzt keresni, ezért beperelte Szombathely városát. Most pedig arra büszke, hogy megnyerte a pert a város ellen. Szerintünk Molnár Miklós úgy nem érdemel fizetést, hogy feladat- és hatáskör híján munkája sincs. Minden más állítás ebben a témában csak olcsó politikai hangulatkeltés.

Fidesz Szombathelyi Szervezete

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet