Döntött a bíróság, Puskás Tivadar törvényt sértett, amikor elvette Molnár Miklós alpolgármester hatásköreit és tiszteletdíját

Molnár Miklós sajtótájékoztatóján felszólította a szombathelyi polgármestert, gondolkodjon el, hogy felelősen el tudja-e látni a feladatát.

Jogerős döntést hozott a Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság három bíróból álló tanácsa – jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria). A bíróság – kérésére – tárgyalás nélkül döntött, és megsemmisítette Puskás Tivadar (Fidesz) azon határozatát, amivel még az év elején elvonta Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 Molnár alpolgármesteri hatásköreit, tiszteletdíját, és alpolgármesteri asszisztensét is áthelyeztette.

Két jogszabályt és megsértett a polgármester

A bíróság határozata szerint Puskás Tivadar megsértette az önkormányzati törvényt és az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát is. Azzal, hogy magához vonta a közgyűlés jogait, döntését ugyanis a közgyűlésnek jóvá kellett volna hagynia, ami nem történt meg.

Molnár Miklós sajtótájékoztatója
Szilágyi József (telefonos fotó)

Molnár megjegyezte, a bíróság arra is kitért, hogy a hivatal által benyújtott védiratban olyan utalás szerepelt, amivel kapcsolatban nem hivatkoztak jogszabályra. (A bíróság határozatának kivonata cikkünk végén olvasható.)

Molnár egyben felszólította a polgármestert, gondolkodjon el azon, hogy az önkormányzati választásokig képes-e vezetni a várost, mert ha csak parancsokat teljesít, akkor nehéz helyzetbe hozhatja az önkormányzatot a választás utáni időszakra is.

Azt is megjegyezte, hogy a bíróság június 13-án hozta meg határozatát, ő két hete kapta meg erről az értesítést, az elmúlt két hétben azonban senki sem kereste sem a városvezetéstől, sem a hivataltól. Kiemelte, a bírósági pernek az volt a célja, hogy kiderüljön, a polgármester jogszerűen vagy jogszerűtlenül cselekedett-e. Ez utóbbi igazolódott be – mondta.

Hozzátette, Puskás nehéz helyzetbe hozta a Fidesz képviselő-jelöltjét, Balázsy Pétert is, aki jelenleg a megyei önkormányzat jegyzője, így a törvényesség őre. Molnár szerint Balázsynak vagy bocsánatkérésre kell felszólítania Puskást, vagy ebben az ügyben el kell határolódnia tőle.

A rabszolgatörvénnyel kezdődött minden

Molnár Miklós április közepén indított munkaügyi pert Molnár Miklós alpolgármester pert indított a szombathelyi polgármester munkaügyi intézkedései ellen 2019. April 15. 10:03 az önkormányzat ellen, miután januárban Puskás Tivadar megvonta tőle hatásköreit Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 , alpolgármesteri tiszteletdíját és asszisztensét is áthelyeztette máshová.

Puskás Tivadart lemondásra szólította fel Molnár Miklós
Mészáros D. Zsolt

Az ügy még január elején kezdődött, amikor a szombathelyi közgyűlési ellenzék rendkívüli közgyűlést kezdeményezett a rabszolgatörvénynek is nevezett túlóratörvény elfogadása miatt. A rendkívüli ülésre „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 a Fidesz-frakció nem ment el, a kormányoldalról csak Puskás Tivadar polgármester volt jelen.

Ott volt viszont Molnár Miklós, aki a napirendet megszavazta, és noha a határozat szavazásánál már nem volt ott, de így lehetővé tette, hogy az ellenzéki szavazatokkal a közgyűlés elfogadja „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 , hogy a szombathelyi önkormányzati cégek bojkottálják az új törvényt.

Valószínű, hogy a döntés után Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar is a szőnyeg szélén állt a Fidesz felső vezetése előtt, mivel alig két nap múlva először Puskás A szombathelyi polgármester árulónak nevezte Molnár Miklós alpolgármestert 2019. January 09. 13:38 , majd Hende Csaba árulózta Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort 2019. January 12. 08:17 le Molnárt, közben egy Fidesz-közeli szervezet lemondásra is felszólította Lemondásra és távozásra szólította fel Molnár Miklós alpolgármestert egy civilnek mondott szervezet 2019. January 14. 17:57 az alpolgármestert.

Molnár átállásával január óta az ellenzék irányítja a várost

Puskás először vissza akarta hívni tisztségéből Vissza akarják hívni tisztségéből Molnár Miklós alpolgármestert 2019. February 22. 16:05 Molnár Miklóst, ezt az új többség megakadályozta. Majd jött a hatáskörök megvonása, ami a hivatalban tanácstalanságot és patthelyzetet okozott Patthelyzet és tanácstalanság a szombathelyi önkormányzatban az alpolgármesteri hatáskörök megvonása miatt 2019. January 17. 18:02 .

Molnár azóta az ellenzékkel szavaz, megalakult a közgyűlés Fideszen kívüli, új többsége
Nagy Jácint

Ráadásul az új, Fideszen kívüli többség a márciusi közgyűlésen Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 visszaadta Molnár hatásköreinek egy részét, így a pénzügyeket és a költségvetést. Sőt, Puskás Tivadar polgármester jogköreit csökkentették A szombathelyi polgármester nem hozhat pénzügyi döntéseket, még tízezer forintról sem 2019. April 05. 07:51 , gyakorlatilag mindent elvettek tőle, amit nem közvetlenül az önkormányzati törvény határoz meg.

Ennek egyik következménye lett, hogy Molnár ettől kezdve az ellenzékkel szavazott a közgyűlésben, azóta egyébként rendszeresen bocsátkozik nyílt vitába Puskás Tivadarral. Molnárral együtt így megalakult az új többség a közgyűlésben, azóta gyakorlatilag az ellenzék irányítja a várost, ennek az egyik eredménye az a költségvetés, ami most az utak és járdák felújítására koncentrál.

A szombathelyi Fideszt pedig erősen megtépázta az ügy, valószínű, ennek a következménye, hogy Puskás Tivadar visszavonulásra kényszerül, ugyanis a kormánypárt hirtelen Balázsy Péter megyei jegyzőt nevezte meg Puskás Tivadar ősszel megy, Balázsy Péter lesz a Fidesz polgármesterjelöltje 2019. June 21. 05:45 polgármester-jelöltjének. Igaz, a Fidesz képviselő-jelöltjeinek listájából Minden jelenlegi képviselőjét újraindítja ősszel a szombathelyi Fidesz, de van néhány meglepetés is 2019. July 17. 20:55 kiderül, hogy a városban továbbra is Hende Csaba irányít A szombathelyi Fideszt továbbra is Hende Csaba irányítja, Balázsy Péter magára maradt 2019. July 18. 10:52 , aki gyorsan belenyugodott abba, hogy Puskás távozik a politikából.A szombathelyi Fidesz közleménye

Molnár Miklós ez év januárjában példátlan módon elárulta a szombathelyieket, ezért méltatlanná vált arra, hogy városunk alpolgármestere legyen.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a kialakult bizalmatlanság miatt magához vonta Molnár Miklós hatásköreit, és emiatt okafogyottá vált alpolgármesteri fizetésének folyósítása is.

A feladat nélkül maradt alpolgármester munka nélkül akar pénzt keresni, ezért beperelte Szombathely városát. Most pedig arra büszke, hogy megnyerte a pert a város ellen. Szerintünk Molnár Miklós úgy nem érdemel fizetést, hogy feladat- és hatáskör híján munkája sincs. Minden más állítás ebben a témában csak olcsó politikai hangulatkeltés.

Fidesz Szombathelyi Szervezete

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet