Ez is megtörténhet Magyarországon: élőben vitázott Szombathely összes polgármesterjelöltje a Nyugat.hu szervezésében

14 évvel ezelőtt volt utoljára ilyen Szombathelyen. Nézze meg a teljes beszélgetést!

Az országban talán egyedüliként Szombathelyen ült le mind a négy polgármesterjelölt, köztük a Fidesz-KDNP jelöltje is nyilvános vitára négy nappal az önkormányzati és Európai Parlamenti választások előtt. A vitát a Nyugat.hu szervezte és élőben közvetítette. Cikkünk alján nézheted meg a beszélgetésről készült teljes felvételt.

polgármesterjelölt vita 2024 nyugat
Balassa Péter, Danka Lajos, Lenkai Nóra, Nemény András. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Valószínűleg sokakban volt bizonytalanság az utolsó pillanatig azzal kapcsolatban, hogy Lenkai Nóra (Fidesz-KDNP) valóban ott lesz-e a Szimfónia Kávézóban, de jó negyedórával a kezdés előtt eloszlatta a kételyeket. Az viszont mindenképpen beszédes, hogy míg Nemény András, jelenlegi polgármestert az Éljen Szombathely! Egyesület minden képviselőjelöltje elkísérte, addig Lenkai Nórát mindössze két Fideszes képviselőjelölt támogatta jelenlétével a helyszínen.

Mintha magára hagyták volna Lenkai Nórát, - gondolhatnánk - de az is lehet, hogy ezt az időt is a kampányolásra, kopogtatásra használták a többiek, vagy otthonról, élőben követték a vitát, bár egy ilyen helyzetben talán többet jelentett volna a személyes jelenlét.

A vita résztvevői:

 • Balassa Péter (Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesület)
 • Danka Lajos (Mi Hazánk)
 • Lenkai Nóra (FIDESZ-KDNP)
 • Nemény András (Éljen Szombathely)
 • Míg Balassa Péter többek között arra helyezte a hangsúlyt, hogy a Fidesznek és a baloldalnak is 13-13 év jutott, ezért, ami nem jó Szombathelyen az nekik köszönhető, ideje a változásnak, az embereknek elege van. Felidézte, mit nem tartottak be az eddigi városvezetők ígéreteik közül. Danka Lajos azt is kiemelte, Szombathely egyedül gyenge, szorosabb együttműködés kell a környező településekkel. Lenkai Nóra kormányzati támogatásokat ígért és a koncepciókban hisz, Nemény András pedig menne tovább azon az úton, amin eddig haladtak, szerinte nem stratégiákat kell csinálni, hanem dolgozni kell.

  Több mint 150 érdeklődő nézte a helyszínen a beszélgetést, amelyet Roznár Gyöngyi főszerkesztő vezetett.

  polgármesterjelölt vita 2024 nyugat
  Mészáros D. Zsolt

  „2010-ben a szombathelyi főiskolán volt utoljára ilyen, hogy leültek a jelöltek vitázni”- jegyezte meg valaki a közönségből, amire jött is a válasz: „Tényleg! Lovass Tibor vezette azt, aki nemrég atomvillanást "Aki nem akar atomháborút, a Fidesz szombathelyi önkormányzati jelöltjeire szavaz" May 31. 21:07 vizionált.”

  Tehát 14 éve nem volt ilyen, mindenképpen dicséretes, hogy mindenki vállalta a kulturált, kötetlen beszélgetést, amelyet hellyel-közzel sikerült is tartani, csak néha akadt meg bekiabálás, füttyögetés miatt a vita. A feszültség az elejétől érezhető volt, hiszen nagy a tét, de talán csak a végére lett igazi parázshangulat, amikor a közönség kérdéseire tértünk rá.

  A bemutatkozás után a polgármesterjelöltek egyenként 2 percben mondhatták el véleményüket az előre meghatározott témakörökben, és témánként egy perc volt arra, hogy reagáljanak az elhangzottakra.

  A témák:

 • Szombathely közlekedése, utak állapota, parkolás
 • Iparosítás vagy turisztika? Ki, milyen céget hozna a városba?
 • Hogyan tartanák a fiatalokat a városban?
 • Mi lenne az első három intézkedése, ha megválasztják polgármesternek?
 • Végül egy percben mindenki elmondhatta zárógondolatait.

  Célunk az volt, hogy minél többen megismerjék a jelölteket, véleményüket, terveiket, másrészt továbbra is szeretnénk a klasszikus választási vitákat visszahozni a közéletbe és a közbeszédbe. A szerdai alkalom bizonyította, az emberek úgy érzik, szükség van rá.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2024