Videóbeszámoló: Így csapott le a vihar - Karneválblog szombatról

Az első rendőri figyelmeztetésektől a vihar megérkezése utánig forgattunk Szombathely Fő terén. A szervezők jól döntöttek, amikor lefújták a rendezvényt. Nézzen viharvideót Ön is!

22:35 Zivatar utáni melegedés a Cafe Freiben

Vártunk, míg a vihar csendesedik és megpróbáltunk egy melegebb helyre behúzódni. Szinte minden kávézó, kocsma és vendéglő teltháznak örvendhetett, de a Cafe Freiben még volt pár szabad asztal. Az ott bent ülők valószínűleg mit sem tudhattak a kint tomboló zivatarról. Jókor érkeztünk, éppen hastáncosok szórakoztatták a közönséget. Kellőképpen sikerült megmelegedni és megszárítkozni.

Z. B.

Hastánc a Cafe Freiben
Hastánc a Cafe Freiben
Zergi Borbála

22:03 A vihar még mindig tart...

Több emberrel a Városháza környékén próbáltunk fedett helyekre behúzódni, több - kevesebb sikerrel. A felhőszakadás hamar kimosta az embereket az utcáról, az árusok szinte percek alatt bontották le bódéjaikat. Hatalmas mennydörgések, megszólaló riasztók és szirénázó járművek hangját lehetett hallani, kicsit világvége érzésünk volt. A karnevál helyszínein rendőr és mentőautók cikáztak, volt, akiért taxi jött a nagy viharban. A főtéren leszakadt faágak, sőt, még egy elhagyott papucs is hevert. Végül sikerült csuron vizesen, de ép bőrrel megúszni a zivatart.

Z. B.

Pár kép a fedezékből:

Vihar testközelből
Vihar testközelből
Zergi Borbála

21.50 Betört a front és egy kirakat, fák dőltek, Isten szobrokat menekítettek

Szerencsére megérkezett nagy villámlással dörgéssel a kiadós eső is. A "szerencsére" annak szól, hogy ha már lefújták a programokat, legalább legyen, ami igazolja a döntés helyességét. Véleményem szerint a szervezők jól tették, hogy a lefújás mellett döntöttek, hiszen bár az igazi vihar elkerülte a várost, de így is bemutatta a csúnya arcát. Fák dőltek Kőszeg és Szombathely között és a Csónakázó tó szigetén és felhőszakadás volt a vasi megyeszékhelyen. Az Isten-szobrokat állítóik szedték le, mielőtt a vihar tette volna meg ugyanezt. Vasárnap délelőttre mindez videóinkon is nyomon követhető. Közbejött egy rendőrségi akció is, aminek következtében több száz métert futottunk betörőket üldöző rendőrök után. A két férfit végül bilincsben vitték be a belvárosi rendőrőrsre, de a csattanó csak ezután jött... De ezt majd külön cikkünkben. A betörők után most magunkat is megpróbáljuk utolérni szárítkozás után, addig kérjük tartsanak ki és térjenek vissza vasárnap délelőtt. Addigra érdekes, vagy éppen meghökkentő felvételeink is elérhetőek lesznek.

tm

Elérte a vihar a Fő teret
Tánczos Mihály

20:05 Ezt vettem!

No, mit szólnak a karkötőmhöz?
Még a vihar kitörése előtt vettem. Hogy ne kelljen rosszkedvűen hazamenni ma este. Reméljük, holnap minden szép és jó lesz – és a karneválszínházat is meg lehet tartani vasárnap háromkor a ma este helyett. Most meg örüljünk annak, hogy lehűlt a levegő, és tudunk egy jót aludni.

R.GY.

19:55 Itt a vihar

Elérte a várost a vihar, de ez egyelőre csak sötét felhőkben, távoli villámokban, erős szélben mutatkozik meg. A radarkép szerint a vihar széle ért el minket, de ez is elég ahhoz, hogy véget vessen a karnevál mai eseményeinek.

Sz. J.


19:49 Ezekre a helyekre lehet behúzódni

Bár az ésszerűség azt diktálja, hogy mindenki valami jó kis söntésben folytassa az estét, azért a szervezők gondoskodtak arról, hogy egyes közintézményeket megnyissanak a karneválozók számára. Ezek a következők:

Agora Savaria Filmszínház (Mártírok tere 1.)
Vas Megyei Levéltár, mélygarázs (Hefele M. u. 1.)
NYME SEK (Berzsenyi D. tér 2.)
Megyeháza (Berzsenyi tér 1.)
Bartók Terem (Rákóczi F. u. 3.)
Képtár (Rákóczi F. u. 12.)
Iseum (Rákóczi F. u. 12.)
Ferences Rendház (Aréna u. 1. templom bejárat)
Ferences templom (Aréna u. 1. bejárat Thököly u. felől)
Székesegyház (Mindszenty tér 1.)
Okmányiroda (Bejczy u. 1-3.)
Városháza (Kossuth 1-3.)
Karneváli Iroda - Lovagétterem (Aréna u. 8.)
Zrínyi Ilona Általános Iskola (Zrínyi I. u. 10.)
Kanizsai Dorottya Gimnázium (Aréna u. 10.)
Horváth Boldizsár Szk. (Zrínyi I. u. 12.)
Magyar Államkincstár - mélygarázs (Hefele M. u. 3/5)


19:25 Vége a mai napnak, csak a kocsmák maradtak

A Főtéren szinte minden vásározó összepakolt, csak a vendéglátók álljál a sarat. Beszéltünk az egyik szervezővel, aki azt mondta, a városházáról irányítják a dolgokat, tőlük függ a folytatás. Úgy tudjuk, a Csótónál kidőlt egy fa, TM kolléga elindult a helyszínre.

Egy ismerős azt mondja, a korábbi felhajtás azért volt, mert a Főtér egyik teraszán ücsörgött az országos rendőr-főkapitány is. Amióta távozott, nem láttunk rendőrautót.

Sz. J.


19:08 Mégsem marad el minden: lesz orgonahangverseny és Muszikás koncert

A rossz idő ellenére például a Muzsikás együttes 21.00 órára, a Fő téri Fórum színpadra tervezett koncertjét az AGORA - Savaria Filmszínházba helyezték át, az Evangélikus Templomban az Esti orgonazenés hangversenyt pedig szintén megtartják este fél 10-től.


18:35 Késik a vihar

Az általunk délelőtt ajánlott viharmadár program szerint háromnegyed órán belül nem ér ide a vihar, de jobb az óvatosság. Megtudtuk, hogy sem Kőszegen, sem Kőszeg és Szombathely között nem volt eddig eső vagy jég.

Sz. J.


18:20 Kiürült a Főtér

Rendkívül gyorsan kiürült a Főtér, az emberek többsége elindult hazafelé. Egy ismerősünk mondja is, jó irányba megyünk-e, hogy mindenki szembe jön. A rendőrautók cirkálnak és folyamatosan ismétlik a figyelmeztetést.

A pavilonok pakolnak, pedig egyelőre nyoma sincs esőnek, csak hűvös szél fúj, és néhány felhő van az égen. A radarkép szerint egyébként észak felé, Sopron, Győr irányába halad a vihar.

Sz.J.


18:02

Retteghet a katasztrófavédelem, hogy valóban jöjjön a nagy vihar

Épp a zalaegerszegi hastáncoslányok showját néztük a Savaria Mozi előtti placcon, amikor hirtelen megszakadt az adás, és egy hölgy vészjósló hangon közölte a mikrofonba, fél órán belül jön a nagy-nagy vihar, meneküljön ki merre lát, de vigyázzunk magunkra. Mellesleg az egész városban minden programot lefújtak. Csöppet értetlenkedünk, most csupán enyhe széllökéseket érzünk, a legnagyobb katasztrófa, hogy a közeli építkezésről folyamatosan a szemükbe fújta a cementes port a szél. Pánikszerű menekülésbe kezd Savaria népe, komotósan veszünk még egy fagyit, oszt lelépünk. Eltelt fél óra, még süt a nap. Közben egyre jobban fúj a szél. Szegény árusok, gladiátorcsemegéket hiába sütő ismerősök, sajnálom őket, extra profit fuccs…
Egy ismerős hazafelé tartva még odakiállt nekünk:

Na, retteghet a katasztrófavédelem, hogy valóban legyen nagy vihar, különben sok ezren lesznek mérgesek rájuk

...A magunk részéről jobb ez így, ha lesz nagy vihar, ha nem, muszáj volt lefújni.

Pajzs


18:00 Savaria Karnevál: lefújták a ma esti programokat, az összeset

A közelgő vihar miatt ma már semmit nem tartanak meg a hivatalos programból, a felvonulás holnap délelőtt lesz, a színház is vasárnap délután háromkor esedékes. Íme a hivatalos közlemény:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Riasztóközpontjának tájékoztatása szerint egy órán belül Szombathely térségébe ér egy hidegfront, amely kezdetben heves széllökésekkel, majd jelentős csapadékkal jár. A hidegfront levonulásának idejére a Karneváli programokat a látogatók és a vásározók biztonsága érdekében felfüggesztjük. A ma 20.00 órára meghirdetett fáklyás felvonulás elmarad, azt holnap 10.00 órától tartjuk meg. Megértésüket, türelmüket és közreműködésüket kérjük!

a Savaria Történelmi Karnevál szervezői


17:20 Részegek offenzívája miatt zárták le a diadalívet

Mérei Tamás, a karneváli kuratórium elnöke megkereste szerkesztőségünket, hogy elmondja: azért zárták körül éjszakára a látványos tereptárgyat, mert előző este enyhén kapatos egyének megtámadták, és félő volt, hogy a karnevál végére már kisebb-nagyobb sérüléseket szenved el, főleg, mert egy nem kifejezetten stabil anyagból készült. Ezért nem bandukolhattunk át alatta mi sem éjszaka.


16:32 Hajózzon le a Gyöngyösön

Nem fért be a kenuba? Lemaradt róla? Esetleg nem is tudott róla? Vagy csak kíváncsi mit láttak a gyerkőcök a kenukból? Vagy csak egyszerűen érdekli milyen is lehajózni a Gyöngyösön? Nosza, nézze meg:

Nem támogatott video formátum
Video: Weking kenutúra a Gyöngyösön

15.29 Viharvadász programok okostelefonokra

Lesz vihar a karneválon? Nem lesz vihar? Ma már az okostelefonokra számos olyan szoftver létezik, ami az aktuális radarképek alapján mutatja, mire számíthatunk. Android alá például ajánljuk az ingyenes StormWatcher-t. Aki rendszeresen figyeli a radart lassan megtanulja, mi az, amitől tartani kell. Szentivánéjkor órákkal előre láttuk, hogy gond lesz, mint ahogy az a cikkünkben látható képen is jól látszik. A StormWatcher 12 fokú skálán jelzi, mire számíthatunk a közeljövőben. Egy 6/12-nél már jó eséllyel megázunk, az általunk Enesénél rögzített szupercella alatt 11/12-t mutatott a szoftver. Az a vihar tetőket vitt el Sopronban és jéggel verte el a terményeket. A 12/12-t nem szeretnénk kipróbálni.

tm


15.21 Érzékek csalódása Bacchus által

Bacchus mindig roppant izgalomba jött, amikor valamilyen ház körüli munkáról volt szó. Már egy egyszerű izzócsere is felizgatta. (Bocsánat, fogjuk a napszúrásra...)

tm

Basszus, kiégett...
Tánczos Mihály

Hal, ami garantáltan nem bűzlik - Egy fura bódé

Portyázásunk során a Ferences kert tövében akadt meg a szemünk ezen a bódén: ami kartonpapírokra ragasztott fényképek sorozatából áll, rajtuk jégbe fagyasztott halak figyelnek. Hát ilyen a hal, ami garantáltan nem bűzik! A bódé a Metroban kapható áruválasztékra hívja fel a figyelmet. Ennyi, ezért sülnek naphosszat benne az árusok. - Na, ez a hal garantáltan nem hízlal!

(Mint időközben közölték, reggeltől sötétedésig tanácsadóként ott található a halak mellett az áruház halosztályának vezetője is. Sok halreceptel várja a karneválozókat.)

Pajzs

Savaria Karnevál - Metro
Savaria Karnevál - Metro
Mészáros Zsolt

14:30 Laza időtöltés

A nap első felében szellős a belváros, ilyenkor nehéz elhinni, hogy késő este meg sem lehet mozdulni az utcákon. Annak, akik ezt használják ki egy laza semmittevésre, nézelődésre. A gyerekek a tűzoltókkal haverkodnak, fagyiért nyaggatják aput és anyut, általában sikeresen. De ezért vannak utcazenészek, akrobaták a nagyszínpadon, csónakázás a Gyöngyösön.

Sz. J.


12.30 Csintekerintőztünk Bognár Szilvivel

A Gayer parki monstre szabadtéri játszóház a Karnevál egyik legnagyobb találmánya, kánikulában gyerek nélkül is érdemes kipróbálni, leheveredni egy gyékényre és élvezni a zöldet. Amúgy szombat délelőtt szellősen voltunk, így nyugodtan lehetett a fajátékokon örömködni, lovagolni, kenuzni, íjászkodni és kézműveskedni. Külön dicséret a szervezőknek, akik a kézműveskuckókat és a színpad környékét gyönyörűséges virág-erdővel díszítették fel. Egy hölgy csinált nekünk gyékényből lovacskát, mi befejeztük a sörényét, rézből karkötőt fontunk maguknak, szóval tevékenyen elvoltunk. Aztán a délelőtt megfejeléseként a szombathelyi származású gyönyörűséges hangú énekesnő, Bognár Szilvi Csintekerintőzött nekünk. Jó kis gyermekműsort hallhattunk tőle…

Pajzs

Legkisebbek karneválja
Bognár Szilvi a Karneválon
Mészáros Zsolt

Bukta gladiátorcsemegét árulni

A délelőttben még elviselhető a Fő tér és környéke, a tűző napon is lehet nézelődni, Vesta szűznek álcázva pózolni a makett-templom előtt. Gladiátorcsemegét áruló ismerősünk már nincs ennyire feldobva, a Fő téren futunk össze, elcsigázottan tolja taligáját. Nem megy a piac, panaszolja, a nagy hőség elűzi az éhséget, csak este van forgalom. Akkor viszont akkora a tömeg... Tegnap, meséli, napközben szinte semmit sem árult.

Pajzs

Savaria karnevál 2011 szombat délelőtt
Savaria karnevál 2011 szombat délelőtt
Nagy Zoli

11:15 Legkisebbek karneválja

Minden korosztály megtalálja helyét a karneválon, a legkisebbek a Kalandvárban töltenék a hétvégét.

Legkisebbek karneválja
Kenuval a Gyöngyösön
Mészáros Zsolt

11:00 Sparheltes lepény: ajánljuk

Tegnap este a borutcában tört ránk ajtóstul a farkaséhség, körbenéztünk, mit lehet itt enni. Egyszer csak megakadt a szemünk a Sparheltes Lepény feliraton. Közelebb mentünk, érdeklődve néztük: Na ez meg mi? Végül úgy döntöttünk, bátraké a szerencse, és leszurkoltuk érte a közel 900 forintot. Nem bántuk meg: az olvadt sajt által körbe fogott sült szalonna íze mennyei volt. Az meg külön élvezetet nyújtott, hogy itt-ott csemegeuborka darabok frissítették az enyhén zsíros kombinációt. A külső burkot adó lepény egyrészt praktikus, hiszen akár korzózás közben is falatozhatunk, másrészt pedig ízben úgy passzol a töltelékhez, mint Angelina Jolie Brad Pitthez.

A sparheltes lepényünket egy kakaós kürtős kaláccsal, meg ha már helyben voltunk, két deci muskotályossal öblítettük le.

F.B.


10:00 Riaszt a meteorológiai szolgálat

Ma reggel több riasztást is kiadott az OMSZ. Az ország keleti felén marad a kánikulariadó, környékünkre azonban hidegfront érkezik. Viharos, 90-100 km/h-s széllel, zivatarral, a jégeső lehetőségével, akár 30 mm-nyi csapadékkal.

Riasztás az ország egész területére
Nyugat.hu

A hidegfront érkezéséről több időjárási oldal is beszámolt, így az időkép.hu, a köpönyeg.hu, és persze az Országos Meteorológia Szolgálat honlapja. Külön felhívják a figyelmet a Savaria Karneválra, hiszen Szombathelyen ilyenkor tízezrek vannak a szabadban.

Mi is óvatosságra intünk mindenkit, tervezzenek maguknak menekülési útvonalakat, lehetőleg hagyják otthon azokat a tárgyakat, amelyek lassíthatják mozgásukat vagy akadályozhatnak mást. Így – bármilyen furcsán hangzik – a babakocsit, a gurulós táskákat, bőröndöket, egyéb hosszú tárgyakat.

Úgy tudjuk, a közintézmények, köztük a polgármesteri hivatal is nyitva lesz, fedett és védett menekülési helyszínt biztosítva. És még egy javaslat: figyeljenek oda a látványelemekre, (istenszobrok, Diadalív), színpadfedő sátrakra, árusítóhelyek fedéseire. Ezek ugyanis ideiglenesre vannak tervezve, és könnyen elszabadulnak az erősebb szélben.

Reméljük, figyelmeztetéseink feleslegesnek bizonyulnak majd, és a meteorológusok is tévednek. Néha szoktak.

Sz. J.


9.40 Meggie és Peltzer Géza felelős a dugóért

Szinte teljesen beállt pénteken este a Művészetek utcája, csak nehezen lehetett közlekedni arrafelé. Megtaláltuk a felelősöket: Meggie sanzonjai és Géza zenéje az oka mindennek. Hallgassanak bele, többek között felcsendül Edith Piaf először előadott dala is.

tm

9.32 A karnevál talán legkedvesebb bakija

A felvonulás kommentátora, Szabadfi Zoltán üdvözölte a felvonuláson érkező Artistica Anam Cara csapatot és megemlítette, hogy születésnapot ünnepelnek. A csoport ugyanis 10 éve résztvevője a karneválnak. Az Artistica valamelyik embere megértette a magyar "születésnap" szót, szólt a többieknek és rögtönöztek egy gyors szülinapi köszöntőt. Szabadfi Zolinak.

tm

Szülinapi köszöntés, tévedésből

09.21 Jelmezes felvonulás: videón az összes felvonuló!

Tessék, tessék... Így vonulnak a karneválozók át a diadalív alatt. Remélhetőleg senki nem maradt ki, a felvezető biga kivételével. (Most szól a helyesírás-ellenőrző, hogy nincs olyan szó, hogy biga, javítsam inkább bigére, bugára, bogára, vagy igére. Na jó, a kedvéért megírom, hogy sok bige kimaradt a videóról.) A közönségnek pedig egy kérés. Ha a publikum szétizzadta magát amíg a felvonulókat nézte a kánikulában, akkor tessék arra gondolni, a páncélos, jelmezes népség hogyan izzadhatott és szenvedhetett a melegben. Tessék hát kicsit lelkesebben tapsolni, biztatni, lelkesíteni őket! Az mindenkinek jobb.

tm

Jelmezes felvonulás pénteken

09.20 Időzavar

Tudom, én vagyok az ebben a blogban, aki jelentős csúszással pakolgatja fel az anyagokat, cserébe viszont HD videófelvétellel számolok be több népszerű programról. Így a nevem felett feltüntetett időpontok csak tájékoztató jellegűek, a feltöltés idejét mutatják.

tm


01:03 Ki a manó záratta le a diadalívet?

A Fő teret és a Borok utcáját megjárva hazafelé tartunk. Szinte egyszerre jut eszünkbe: búcsúzóul menjünk át a diadalív alatt. Had legyen dicsőséges a hazavonulás.

Papírmasé külső ide-vagy oda, jó buli ez! Vagyis jó buli lenne. A diadalívet ugyanis műanyag szalag kordonnal vették körül, megspékelve két, fekete ruhás biztonsági őrrel. Először értetlenkedünk: minek ez? Ők sem tudják. De bizony az utasítás szerint este tíztől reggel nyolcig itt nem kellhet át senki. Aztán alkudozni próbálunk, mi nem akarunk felmenni a kilátóra, csak átsétálnánk alatta. Hiába. Ám miközben lefoglaljuk az őröket, pajkos karneválozók surrannak át a kordonon. Míg egyik ör észre nem veszi a dolgot: Nem kéne! - hangzik, s a próbálkozó két hölgy megadva magát az erőfölénynek, visszavonul.

Kérdésünk lenne: Ki a manó záratta le a diadalívet és minek? Ha esetleg attól félnek, hogy kapatos egyének, a 300 forintos belépődíjat meg nem fizetve mennek fel a kilátóba, s esetleg odafenn csúnya dolgokat csinálnalnak, van egy javaslatunk. Védje a két őr kilátóra vezető lépcsőt. Mi meg hadd sétáljunk át nyugodtan a diadalív alatt.

R.GY.


A csütörtöki és pénteki napról szóló blog beszámolónkat itt olvashatják Toroktűz és vízpára, nappal és éjjel - Karneválblog csütörtökről, péntekről 2011. August 25. 21:47 .
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Toroktűz és vízpára, nappal és éjjel - Karneválblog csütörtökről, péntekről

Szöveg, fotó, videó - minden létező tartalomtípussal beszámolunk a karneváli fergeteg két hétköznapjáról. De ne feledjék, a hétvégén is blogolunk!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2011