És ön ott volt a tömeg sűrűjében? - Karneválblog 2011

Hogyan rázza a popót egy férfi hastáncos? Mit keres a földön Udvaros Dorottya? Felvonult-e Ipkovich Puskás Tivadar mögött? Harci videó, kirakattörés és még sok minden más vasárnapi anyagunkban.

Ön ott volt a Savaria Karneválon?

Négy napnyi blogolás, fotóhegyek és videóraj, ez a mi mérlegünk karneválügyben - talán mondanunk sem kell, tessék bátran visszalapozni, ha kiesett volna valami emlék, még az is lehet, hogy a Nyugaton megtalálja. A csütörtöki-pénteki nap történéseit ide klikkelve éri el, a szombati sztorik itt figyelnek, a vasárnapi blogfelvonást pedig éppen olvasni tetszenek. Reméljük bejött a blog, mert mi beleadtunk, amit csak tudtunk.

De most Önökön a sor: mondják el nekünk, ott voltak-e a karneváli sűrűben, vagy nem? Szavazzanak az alábbi dobozkában, hogy megtudjuk, még mindig annyira népszerű-e Szombathely legnagyobb rendezvénye!


22.15 Profi hastáncos, és férfi?

Nem akartunk hinni a szemünknek,hogy a ma esti hastáncgálán a legparádésabbb pörgetést épp egy férfi prezentálta nekünk a színpadon. Igen, Seres Zoltán mindent vitt. A lánygyerek miatt ugyanis a nap felét a Savaria Mozi előtti kisszínpadnál töltöttük: szerelemes lett a műfajba, ami nála egyet jelentett azzal, hogy "pörgős szoknyában lehet pocit rázni"... A karneválon először debütáló non-stop hastáncos színpad amúgy telitalálat, sokan imádták, új színfoltnak sem utolsó. Végig telt árkádok alatt futott. Láttunk itt professzionális táncost és nagyon kínosan amatőrt, lányban csodaszépet és roppant molettet, fiatalkát és ötvenes fonnyadót. Egyben megegyeztek: büszkén vállalták önmagukat, és mosolyogtak bele a nagyvilágba :)

Amúgy húzós estét hagytunk a hátunk mögött: felpörgetett a Balkan Fanatik és a Borok utcájában a Primástalálékozó is igazi csemege volt. Lajkó Félix pedig csak húzta és húzta, régóta imádjuk, most is zseniális volt...De erről meséljenek a többiek, mert rohanok vissza a Borok utcájába, vár a rozém...

Pajzs

Hastánc a Cafe Freiben
Zergi Borbála

18:56 A Savaria Karnevál számokban

Kézhez kaptuk az első számmisztikai jelentést a szervezőktől. Eszerint az idei karnevál során 65 vendéglátóhely és 195 kézműves települt ki, a takarítási feladatokra foglalkoztatott hátrányos helyzetű és tartós munkanélküliek száma 66 főt tett ki, a három napra tervezett 310 programból összesen mindössze 15 maradt el, a a Művészetek Utcájában és az Isis Galériában pedig összesen 44 művész mutatkozott be.

A látogatók számáról a hatóságokkal történt egyeztetések után kedden fognak tudni hivatalos tájékoztatást adni.


18:11 Életképek az utolsó délutánról

A sörtérről jön a menet...
A sörtérről jön a menet...
Mészáros Zsolt

17:54 Jólesett!

Ma délután megnéztem a Karneválszínházban a Könnyű préda Élvezési jog, vagy mit tudom én - Karneválszínház, ahogy akartuk 2011. August 19. 17:30 című darabot. Szünet nélkül 1 óra 40 perc. A legalább a felét tűző napon, és az egészet egy kényelmetlen, támla nélküli padon ültem végig. És jó éreztem magam. Eddig a legjobban. (Igaz, a helyi utalásokat a szövegben, ahogy máskor sem, most sem szerettem.) Udvaros Dorottya fantasztikus, szeretjük! Ahogy a többieket is, mert, ez jólesett!

Kár, hogy Önök nem láthatják és hallhatják most, hogy énekelte Udvaros Szerémi Zoltánnal Komár Laci örökbecsűjét: Amerika legszebb Asszonyát. De legalább itt egy fotó róla.

R.GY.


15:15 Arcok, arcok mindenfelé

Fejekre is vadásztunk a forgatagban, minigalériánkban megmutatjuk a trófeákat, amiket gyűjtöttünk.

Savaria karnevál 2011 vasárnap délután
Nagy Zoli

14.32 Ipkovich ütötte a pajzsot!

Lemaradtam a felvonulásokról, így egészen eddig bujkált bennem a kisördög: vajon Ipkovich György, most, hogy nem polgármester, ugyanúgy felvonul-e a legiosokkal, mint tette éveken át. (Ki tudja, talán úgy gondolja: ő aztán nem masiroz a tógás Puskás Tivadar polgármester után...)

Hogy eldöntsem a kérdést, megnéztem a fotósunk által a ma délelőtti felvonulásról készítetett képgalériát. Íme, Ipkovich megvan. Sőt, keményen üti a pajzsot! :)

R.GY.

A legionarius
A jobb szélén Ipkovich teljes harci díszben
Mészáros Zsolt

13.55 Haragszom Bognár Szilviára

Gyermekkoncertet tartott a Kalandvár utcában a szombathelyi születésű népdalénekesnő, én pedig gyanútlanul mentem el rá, mert erről az oldaláról még nem ismertem. Az egyik dalnál, aminél megtáncoltatta a gyerekeket éreztem, hogy baj lesz és igazam lett. Talán ismerik, milyen érzés az, amikor valaki beszél az emberhez, de nem halljuk, mert máshol jár az agyunk. Nos, épp ez történt velem órákkal később. Egy régi ismerős mesélt valamit, én pedig néztem rá üres tekintettel, mert két sor járt az agyamban: "A macskának négy a lába, / ötödik a farkincája... nánanana, nánanana, nánanana nana-na." Most hogy ezt leírtam, megint ezt fogom dúdolni fél napig. Bognár Szilvia, no megállj, csak!

tm


13.35 Isis Big Band: Swing the mood

Az Isis Big Band kellő fanyarsággal ír magáról a honlapján, ezért onnét emeljük át az együttesről szóló háttérinformációkat: "A szombathelyi Isis Big Band 1995 nyarán alakult fiatal, a zenekari jazz iránt érdeklődő, amatőr zenészekből, főként a helyi zeneiskola fúvószenekarának akkori tagjaiból.Az együttes névének eredetére vonatkozó általánosan elfogadott elmélet, vagy eredetmítosz nem ismert; felkutatása és megfejtése a jövő tudósaira vár. Mindenesetre nem elhanyagolható körülmény az, hogy szombathelyi együttesről van szó, ráadásul az alapítók a fúvószenekari próbák előtt, alatt, esetleg után számtalanszor pillanthattak rá a próbaterem ablakaiból az utca túloldalán lévő római kori Iseum, azaz az Isis szentély romjaira. Minthogy Isis a többek közt varázslás istennője is volt, így a semmiből létrejövő, mintegy varázsütésre megszülető „nagy együttes” talán joggal vonzódik az antik hölgyhöz. Persze Isis alvilági státuszáról – ugyanis ő tartotta magánál az alvilág kulcsait, tehát amolyan underground portás is volt egyben – a zenészek mélyen hallgatnak…"

tm


13.25 Artisták a színpadon

Az Artistica Anam Cara többnyire német fiatalokból álló csapat, a karneváli felvonulások egyik leglelkesebb társasága. Ők voltak azok, akik az egyik esős karneválon felvonulást tartottak azoknak, akik csalódtak a jelmezes felvonulás elmaradása miatt. Akkor sem búsulnak, ha valamit nem sikerül megcsinálniuk, nevetnek és próbálják újra. Első élményem velük kapcsolatban sok-sok évvel ezelőtti. Verőfényes napsütésben vonultak és a Széchenyi utcában találtak egy kupac lócitromot. Körbeugrálták, bohóckodtak mellette. A közönség persze hálás volt a váratlan show-ért, a csapat egyik húzóembere pedig még ezt is fokozta, felkapott két gombócot és artistaként dobálta azokat a levegőbe. "Ááááá! Fúúúú! Óóóó!" - hördült fel a közönség. A szőke artista a végén úgy csinált, mintha izomból bedobná a lócitromot a közönség közé. A tömeg rémülten elhúzódott, de aztán rájöttek, hogy csak vicc volt. Vastapsot kaptak.

tm


13.14 Pörögtek a kötelek

A szombathelyi ugrókötelesek a Fő téren is megmutatták, miért tartoznak a világ élvonalába. Volt egy gyanúnk, miszerint két fél kötelet hajtanak szinkronban, hogy úgy tűnjön, mintha ugróköteleznének, de videófelvételünk sajnos nem igazolta feltételezésünket. Pedig otthon titokban kipróbáltuk a látottakat és úgy véltük, ilyen gyorsan nem lehet hajtani a kötelet és közben ugrálni. Az alattunk lakó erőteljes dörömbölésére aztán felhagytunk a további kísérletekkel.

tm


13.10 A magyarok nyilai fényeskedtek

Rövid videónkban sárvári hagyományőrző íjászok mutatják be a sötét éjszakában álló sátor kivilágításának egyszerű módját.

tm


12.26 Munkában az adóellenőrök

Szent Vareza emlegette az APEH-et és az adóellenőrök megjelentek. Egy taxisofőr mesélte, hogy kollégájához beült két hölgy a vasútállomáson. A megadott címre hajtva aztán fizettek, majd kiszálltak. A sofőr még a pénzt tette el, amikor NAV-os igazolványt dugtak az orra alá. A férfi nem adott blokkot az utazásról, 50 ezer forintja és az átalányadózása bánja. Ő mínusszal zárja a karnevált. Beszélgetőtársunk azonban nem panaszkodott, neki ment a bolt. Leginkább a Borok utcája termelte az utasokat. Ahogy a taxis fogalmazott: kenyérről sokan előbb lemondanak, mint az italról.

tm


12:06 Duplán pótoljuk

Duplán pótoljuk olvasóinknak a tegnapi zord idő miatt elmaradt fáklyás felvonulást. Egyik galériánk a városháza teraszáról készült, a másik a Savaria téren. Nézze meg jelenlegi polgármesterünk unokájával, volt polgármesterünk római légiósként. Nézzen sok sok felvonulót!

Felvonulás a városháza teraszáról
Felvonulás a városháza teraszáról
Mészáros Zsolt
Vasárnapi felvonulás
Vasárnapi felvonulás
Mészáros Zsolt

11:25 Időpontváltozások

A karnevál szervezőitől nemrég kapott közlemény szerint A Könnyű préda tegnap este elmaradt előadását az esőnapra tervezettek szerint, ma délután 15 órakor láthatja a közönség. A Romkertben a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium bemutatója 11 óra helyett délután 1 órakor kezdődik, az Alba Societas történelemóráját pedig fél 12 helyett fél 4-kor tartják meg. a Történelmi Témaparkba korábban tervezett és meghirdetett programokat hiánytalanul megrendezik a mai napon, az időpontok azonban az alábbiak szerint változnak:

11:30 - Kapunyitás
11:45 - A Legio XIII. Gemina és a Terra Dacica közös előadása - Dákok és rómaiak a történelem és a Témapark színpadán
12:00 - Legio I Italica - a késő római legiók harcászata
12:15 - Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület - gladiátor párharcok
12:30 - Róma a germán-hun hadak ellen - az Északi Gárda, a Legio I. Adiutrix, a Legio I Italica, a Legio Leonum, a Collegium Gladiatorium, és a Csallóközi Lovasíjászok műsora
12:50 - Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora
13:10 - Legio I Italica - a késő római legiók harcászata
13:30 - Savaria Legio, Leg. XV AP COH I., Legio I. Adiutrix - ókori tüzérségi bemutató
13:45 - A halálra ítélt legionárius és a Vesta papnők - Savaria Legio Egyesület bemutatója
14:00 - A Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület - a honfoglaló magyarok életmódja és harcászata
14:15 - A Sárvári Hagyományőrző Íjász Egyesület nomád életmód- és harci bemutatója
14:45 - Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora
15:00 - Katonai hagyományőrző csapatok vidám vetélkedője
16:00 - Szent Márton élete - A Legio I Italica műsora
16:30 - Korok csatája - közel 300 hagyományőrző derűs összecsapása
17:00 - Táborbontás
17:30 - Kapuzárás


10:20 Ha a hülyeség fájna...

A 10-es hülyeség skálán 10 pontot adnánk annak a két férfinek, akiket a vihar alatt fogott el a rendőrség. Az egyik, egy 16 éves fiú megsértődött, mert a rendőrök "beszóltak" neki, miszerint ilyen fiatalon nem kellene az utcán boroznia. A legény ezen felhorgadt és a már tovább induló rendőrök mögött puszta könyökkel bevert egy kirakatot. A másik jelöltünk pedig hallotta az üvegcsörömpölést és látta a felé szaladó rendőröket, ezért ő is menekülőre fogta, nehogy ráverjék a balhét. Részletek itt Rendőrök előtt verte be a kirakatot a karneválozó fiú 2011. August 28. 10:17 .

tm

Itt már nem olyan nagy fiú
Itt már nem olyan nagy fiú
Videókép: Tánczos Mihály

9:33 Jó reggelt Savaria!

Éledezik a karnevál, az árusok már nagyjából kipakoltak. Hideg van, 17 fok, a hűsítő mentás limonádé ma nem lesz nagy siker. 10:00-kor elkezdődik a felvonulás, az utakat már 8:50 körül lezárták. A karnevál helyszínein rendőrök, polgárőrök ügyelnek. A diadalív 9:00-kor még le volt zárva, reméljük azért utoljára átsétálhatunk alatta. A Történelmi témapark programjai délutánra tolódnak és 16.00-kor lesz Rabszolgavásár a Romkertben.

Z. B.

Helyzetjelentés képekben a galériában:
Jó reggelt Savaria!
Jó reggelt Savaria!
Zergi Borbála

9:30 Szent Varecza László a vihar előtt

A viharról akartunk beszélni a Szombathelyen jól ismert Szent Varecza Lászlóval, de máshová lyukadtunk ki. A matematikus és költő elárulta nekünk, hogy ő robbantotta fel az APEH palotát, 15 verseskötetével. Mindezt azért, mert az APEH megvizsgálta a könyvelését. Igaz, hogy csalt, mint Al Capone, de azért ez mégsem járja. Kiderül az is, hogy a magyar állam okozta az özönvizet. Is.

tm

Szent Varecza László a Savaria Karneválon

08:45 Így csapott le a vihar a Karneválra

Vihar az első riasztásoktól a felhőszakadásig. Talán érzékelhető, hogy a szervezők helyesen döntöttek a felvonulás és szabadtéri programok lefújása mellett. Az erős szél - ami fákat döntött ki a város határában és a Csónakázó tónál - 19 óra után, a felhőszakadás pedig 20 óra után érkezett. A tájékoztatásra sem lehetett panasz: led-falon, hangszórókból, rendőrautóból figyelmeztették folyamatosan a tömeget és a tűzoltók is végigjárták a helyszíneket. De a szöveg helyett beszéljenek a képek.

tm

Így csapott le a vihar a Savaria Karneválra

8:05 Egy kis ska

Vasi tagokkal rendelkező csapat a Shanti Ska Tones, a Borok utcájában léptek fel.

tm

Shanti Ska Tones

8.00 Társasjáték: Mindenki mindenki ellen

A Ferences kertben először léptek nagyközönség elé a szombathelyi Nyugati Gyepűk Pajzsa hagyományőrzői és bemutatták, a különböző harcosok hogyan hagyták helyben egymást. A közönség élvezte a nem éppen fair harcot, egy-egy öklöst, vagy sunyi szúrást lelkes tapssal jutalmaztak. Ebből mutatunk ízelítőt.

tm


7:49 Egy vihar kronológiája

Elkészült és már töltődik a szombat esti vihar összefoglalója. Az első rendőri felszólításoktól kezdve a szél megérkeztén át a villámokkal kísért felhőszakadásig időbélyegzőkkel követhető, mi történt Szombathely Fő terén. Az is látszik majd, hogy pániknak jele sem volt. A folyamatos figyelmeztetések ellenére az emberek békésen sétálgattak a téren. A viharos szél és a villámok azonban hatásosnak bizonyultak és védett helyre kergették a karneválozókat.

tm

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Videóbeszámoló: Így csapott le a vihar - Karneválblog szombatról

Az első rendőri figyelmeztetésektől a vihar megérkezése utánig forgattunk Szombathely Fő terén. A szervezők jól döntöttek, amikor lefújták a rendezvényt. Nézzen viharvideót Ön is!

Toroktűz és vízpára, nappal és éjjel - Karneválblog csütörtökről, péntekről

Szöveg, fotó, videó - minden létező tartalomtípussal beszámolunk a karneváli fergeteg két hétköznapjáról. De ne feledjék, a hétvégén is blogolunk!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2011