Strasbourg újratöltve: Így néz ki belülről az Európa Parlament

Saját készítésű fotókkal mutatjuk be, hol üléseznek a politikusok és a civilek egy jobb Európáért.

E hét elején ismét Strasbourg felé vettük az irányt, hogy közvetlenül az Európa Parlamentből tájékozódjunk a legfrissebb politikai eseményekről. Annak ellenére, hogy a Konferencia Európa Jövőjéről nevezetű uniós projekt hétvégi panelje a járványügyi okokból elmaradt, az elmúlt napok így is rendkívül tartalmasan teltek.

Részt vettünk több sajtóbeszélgetésen, interjút készítettünk két magyar európai parlamenti képviselővel, továbbá ott voltunk a Szaharov-díj sajtószemináriumán, majd az átadó ceremónián is.

A Szaharov-díj sajtószemináriuma
Horváth Zsolt

Azt tudni kell, hogy a Konferencia Európa Jövőjéről nevezetű uniós program több helyszínen zajlik a kontinensen, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosak az eszmecserék a digitális platformon. Most azonban azt a helyszínt jártuk körbe, ahol a civilek és politikusok együtt hozzák meg az igazán nagy döntéseket Európa jövőjéről.

Az Európai Parlament székhelye, a francia-német határon elterülő Strasbourgban van. Ebben a hangulatos francia és német kultúrával vegyített elzászi városban (is) ülésezik az Európai Parlament.

A Parlament az Európai Unió három legfőbb szervének az egyike az Európai Tanács és az Európai Bizottság mellett. Ide járnak dolgozni a magyar EP-képviselők és itt gyűlnek össze azok a civilek, akik a konferencián beleszólhatnak az EU jövőjébe.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd belülről látni a Parlamentet
Horváth Zsolt

Annak ellenére, hogy Brüsszelt szokták emlegetni Európa „fővárosaként”, ott "csak" az Európa Tanácsnak és az Európai Bizottságnak van a székhelye. Az európai közösség nemzeti kormányai 1992-ben úgy döntöttek, hogy szerződésben rögzítik az uniós intézmények hivatalos székhelyét.

Így lett Strasbourg a Parlament székhelye, de a bizottsági ülésekre Brüsszelben kerül sor, tehát az a politikus, aki EP-képviselőnek adja a fejét, az kénytelen folyamatosan ingázni a két helyszín között.

Ha ez nem lenne elég, a Parlament titkárságának (azaz személyzetének) hivatalos székhelye pedig Luxembourgban van. A helyzet főleg azok számára bonyolult, akik a rengeteg munka mellett ingázni kényszerülnek az intézmények székhelyei között, így 2019-ben az Európa Parlament állásfoglalásban kérte az egyetlen székhely felé vezető lépések kidolgozását, amire, valljuk be, elég kevés esély van a közeljövőben.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd megnézni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Beszélgettünk erről a strasbourgi utazásunk során és kiderült: a franciák foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy Európa törvényei ebben a kis francia városban szülessenek meg a továbbiakban is.

Maga a Parlament épülete hatalmas. Egy egész napos ottlét során az ember telefonjának a lépésszámlálója egészen elképesztő számokat produkál. Amikor megérkezünk az épület bejárata elé, akkor biztonsági őrök szívélyes "Bonjour" (Jó napot kívánok) köszönéssel fogadnak minket, majd csekkolják, hogy van-e rajtunk sebészi vagy FFP 2-es maszk. Ezután megnézik a belépőkártyánkat és már mehetünk is az udvarba.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Az udvaron külön elbarikádozott folyosókon léphetnek be az ellenőrzőpontra az érkezők. Külön ajtó várja a sajtósokat, a látogatókat, a dolgozókat és egyéb vendégeket. Mielőtt elérünk az ellenőrzőpontra, még leolvassák az uniós digitális Covid-igazolványt. Ha sikerült bizonyítani a védettségünket, akkor jöhet a vetkőzés.

Ugyanúgy, mint a reptereken, minden fémet, táskát, kabátot szalagra kell tenni, majd a biztonsági szolgálat munkatársai átvilágítják. Amikor sikerül átjutni az ellenőrzésen, besétálhatunk az Agorába, amely különösen este nagyon szép, de a monumentális látvány nappal is lenyűgözi az embert.

Az épületen belül csak ilyen mágneses kártyával lehet közlekedni
Horváth Zsolt

Természetesen itt sem lehet minden ajtón bemászkálni, hiszen a mágneses sajtóigazolványt mindenhol használni kell. Amikor belép valaki az Agorába, akkor a kártyája szerinti ajtókon közlekedhet, így hát én is megkerestem a sajtóbejáratot, majd a mágneses kapukon átverekedve magam bejutottam a Parlament épületébe.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

A legmozgalmasabb rész a központi tér, ahol négy emeleten közlekedhetnek az emberek. A nulladik emeleten található a sajtószoba, ahol újságírók hada dolgozik, gépelve az aktuális történéseket a számítógépükbe.

Sajtószoba az Európa Parlamentben
Horváth Zsolt

Az emeletek között lifttel lehet közlekedni. Minden emeletnek megvan a maga központi eleme, a legfontosabb maga az ülésterem, ahol a politikusok és a konferenciára delegált civilek minden egyes plenárison 450 millió európai állampolgárt képviselnek. Természetesen nem csak ülésekre használják, hanem egyéb kiemelt rendezvényekre is, ilyen volt például a most szerdán megrendezett Szaharov-díj átadó is (erről majd (később).

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd belülről látni a Parlamentet
Horváth Zsolt

A plenáris üléstermébe nem lehet bemenni, kivéve akkor, amikor a Konferencia Európa Jövőjéről című rendezvény zajlik. Ha plenáris vagy egyéb gálarendezvények vannak, akkor az újságírók a sajtókarzatra vannak korlátozódva, még a fotósok is csak nagyon ritkán mehetnek le az ülésterembe képeket csinálni és akkor is csak rövid ideig.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd belülről látni a Parlamentet
Horváth Zsolt

A sajtókarzaton is szigorú az ellenőrzés, csak az újságírói kártya felmutatásával lehet belépni. Tilos a vaku használata. Azonban nem csak a plenáris terem létezik, van sok kis szoba, ahol lehet formális és informális rendezvényeket tartani. A Konferencián dolgozó civil vitacsoportok ilyen kis szobákba vonulnak be, hogy szűk körben megbeszéljék és előkészítsék a programjukat a többi vitacsoport és a plenáris számára.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

A Parlament egyik legjobb része a büfé, amelyről azt gondolná az ember, hogy megfizethetetlenül drága, pedig egyáltalán nem. Egy kávét másfél-két euróért már tudunk vásárolni, és több terméket is újrahasznosítható csomagolásban adnak. Így például ha sajttortás pudingot vagy ásványvizet vesz valaki, akkor üveges csomagolásban adják, amelyet, ha visszaváltunk, a termék árából egy-két eurót visszanyerhetünk.

Egyébként a büfé és környékén nem lehet fotózni, ennek főleg az az oka, hogy nem szabad rögzíteni, azt, hogy a büfében ki-kivel tárgyal. A büfén kívül, ha valaki sajtókártyával közlekedik, akkor bármikor bárhol fotózhat, de a forgatáshoz már külön engedély kell.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Az épületen belül, egészen pontosan a plenáris terem mellett van egy sajtótér, ahol interjúkat lehet felvenni, sajtótájékoztatókat lehet tartani.(Orbán Viktor is tartott itt sajtótájékoztatót.) Általában ezen a helyen mindig nyüzsgés van az interjúztató újságírók és a politikusok miatt.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd megnézni a galériát
Horváth Zsolt

Az alsó sorban található a parlamentárium, ahová nem mindig lehet eljutni. Itt van a Parlament azon bejárata is, ahol vezető politikusokat és kiemelt vendégeket fogadnak. A főépület hosszú folyosókon húzódik végig és azokra merőlegesen befutó szobákra és üléstermekre oszlik. A középső részen indákra felfuttatott növények adják a belső díszítést, amelyek az emeleteken átívelnek a földszinttől egészen a negyedik szintig.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

A Parlament középső részén az irodaházak találhatóak, amelyek jóval több emeleten terülnek el. Dobrev Klára és Járóka Lívia az EP alelnöki tisztségét betöltő magyar politikusok irodája például a tizenkettedik szinten van. Itt készítettem az egyik interjúmat is.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Rengeteg eltévedés és bejárás után sikerült megismerni az épület legizgalmasabb részeit. A következő cikkekben megmutatjuk, hogy mit gondolnak azok a magyar EP-képviselők, akik szintén részt vesznek az Európa jövőjéről szóló konferencián, továbbá azt is bemutatjuk, hogy miért fontos a Szaharov-díj és hogyan erősíti az EU jelenlétét a világban.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője