Strasbourg újratöltve: Így néz ki belülről az Európa Parlament

Saját készítésű fotókkal mutatjuk be, hol üléseznek a politikusok és a civilek egy jobb Európáért.

E hét elején ismét Strasbourg felé vettük az irányt, hogy közvetlenül az Európa Parlamentből tájékozódjunk a legfrissebb politikai eseményekről. Annak ellenére, hogy a Konferencia Európa Jövőjéről nevezetű uniós projekt hétvégi panelje a járványügyi okokból elmaradt, az elmúlt napok így is rendkívül tartalmasan teltek.

Részt vettünk több sajtóbeszélgetésen, interjút készítettünk két magyar európai parlamenti képviselővel, továbbá ott voltunk a Szaharov-díj sajtószemináriumán, majd az átadó ceremónián is.

A Szaharov-díj sajtószemináriuma
Horváth Zsolt

Azt tudni kell, hogy a Konferencia Európa Jövőjéről nevezetű uniós program több helyszínen zajlik a kontinensen, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosak az eszmecserék a digitális platformon . Most azonban azt a helyszínt jártuk körbe, ahol a civilek és politikusok együtt hozzák meg az igazán nagy döntéseket Európa jövőjéről.

Az Európai Parlament székhelye, a francia-német határon elterülő Strasbourgban van. Ebben a hangulatos francia és német kultúrával vegyített elzászi városban (is) ülésezik az Európai Parlament.

A Parlament az Európai Unió három legfőbb szervének az egyike az Európai Tanács és az Európai Bizottság mellett. Ide járnak dolgozni a magyar EP-képviselők és itt gyűlnek össze azok a civilek, akik a konferencián beleszólhatnak az EU jövőjébe.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd belülről látni a Parlamentet
Horváth Zsolt

Annak ellenére, hogy Brüsszelt szokták emlegetni Európa „fővárosaként”, ott "csak" az Európa Tanácsnak és az Európai Bizottságnak van a székhelye. Az európai közösség nemzeti kormányai 1992-ben úgy döntöttek, hogy szerződésben rögzítik az uniós intézmények hivatalos székhelyét.

Így lett Strasbourg a Parlament székhelye, de a bizottsági ülésekre Brüsszelben kerül sor, tehát az a politikus, aki EP-képviselőnek adja a fejét, az kénytelen folyamatosan ingázni a két helyszín között.

Ha ez nem lenne elég, a Parlament titkárságának (azaz személyzetének) hivatalos székhelye pedig Luxembourgban van. A helyzet főleg azok számára bonyolult, akik a rengeteg munka mellett ingázni kényszerülnek az intézmények székhelyei között, így 2019-ben az Európa Parlament állásfoglalásban kérte az egyetlen székhely felé vezető lépések kidolgozását, amire, valljuk be, elég kevés esély van a közeljövőben.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd megnézni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Beszélgettünk erről a strasbourgi utazásunk során és kiderült: a franciák foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy Európa törvényei ebben a kis francia városban szülessenek meg a továbbiakban is.

Maga a Parlament épülete hatalmas. Egy egész napos ottlét során az ember telefonjának a lépésszámlálója egészen elképesztő számokat produkál. Amikor megérkezünk az épület bejárata elé, akkor biztonsági őrök szívélyes "Bonjour" (Jó napot kívánok) köszönéssel fogadnak minket, majd csekkolják, hogy van-e rajtunk sebészi vagy FFP 2-es maszk. Ezután megnézik a belépőkártyánkat és már mehetünk is az udvarba.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Az udvaron külön elbarikádozott folyosókon léphetnek be az ellenőrzőpontra az érkezők. Külön ajtó várja a sajtósokat, a látogatókat, a dolgozókat és egyéb vendégeket. Mielőtt elérünk az ellenőrzőpontra, még leolvassák az uniós digitális Covid-igazolványt. Ha sikerült bizonyítani a védettségünket, akkor jöhet a vetkőzés.

Ugyanúgy, mint a reptereken, minden fémet, táskát, kabátot szalagra kell tenni, majd a biztonsági szolgálat munkatársai átvilágítják. Amikor sikerül átjutni az ellenőrzésen, besétálhatunk az Agorába, amely különösen este nagyon szép, de a monumentális látvány nappal is lenyűgözi az embert.

Az épületen belül csak ilyen mágneses kártyával lehet közlekedni
Horváth Zsolt

Természetesen itt sem lehet minden ajtón bemászkálni, hiszen a mágneses sajtóigazolványt mindenhol használni kell. Amikor belép valaki az Agorába, akkor a kártyája szerinti ajtókon közlekedhet, így hát én is megkerestem a sajtóbejáratot, majd a mágneses kapukon átverekedve magam bejutottam a Parlament épületébe.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

A legmozgalmasabb rész a központi tér, ahol négy emeleten közlekedhetnek az emberek. A nulladik emeleten található a sajtószoba, ahol újságírók hada dolgozik, gépelve az aktuális történéseket a számítógépükbe.

Sajtószoba az Európa Parlamentben
Horváth Zsolt

Az emeletek között lifttel lehet közlekedni. Minden emeletnek megvan a maga központi eleme, a legfontosabb maga az ülésterem, ahol a politikusok és a konferenciára delegált civilek minden egyes plenárison 450 millió európai állampolgárt képviselnek. Természetesen nem csak ülésekre használják, hanem egyéb kiemelt rendezvényekre is, ilyen volt például a most szerdán megrendezett Szaharov-díj átadó is (erről majd (később).

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd belülről látni a Parlamentet
Horváth Zsolt

A plenáris üléstermébe nem lehet bemenni, kivéve akkor, amikor a Konferencia Európa Jövőjéről című rendezvény zajlik. Ha plenáris vagy egyéb gálarendezvények vannak, akkor az újságírók a sajtókarzatra vannak korlátozódva, még a fotósok is csak nagyon ritkán mehetnek le az ülésterembe képeket csinálni és akkor is csak rövid ideig.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd belülről látni a Parlamentet
Horváth Zsolt

A sajtókarzaton is szigorú az ellenőrzés, csak az újságírói kártya felmutatásával lehet belépni. Tilos a vaku használata. Azonban nem csak a plenáris terem létezik, van sok kis szoba, ahol lehet formális és informális rendezvényeket tartani. A Konferencián dolgozó civil vitacsoportok ilyen kis szobákba vonulnak be, hogy szűk körben megbeszéljék és előkészítsék a programjukat a többi vitacsoport és a plenáris számára.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

A Parlament egyik legjobb része a büfé, amelyről azt gondolná az ember, hogy megfizethetetlenül drága, pedig egyáltalán nem. Egy kávét másfél-két euróért már tudunk vásárolni, és több terméket is újrahasznosítható csomagolásban adnak. Így például ha sajttortás pudingot vagy ásványvizet vesz valaki, akkor üveges csomagolásban adják, amelyet, ha visszaváltunk, a termék árából egy-két eurót visszanyerhetünk.

Egyébként a büfé és környékén nem lehet fotózni, ennek főleg az az oka, hogy nem szabad rögzíteni, azt, hogy a büfében ki-kivel tárgyal. A büfén kívül, ha valaki sajtókártyával közlekedik, akkor bármikor bárhol fotózhat, de a forgatáshoz már külön engedély kell.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Az épületen belül, egészen pontosan a plenáris terem mellett van egy sajtótér, ahol interjúkat lehet felvenni, sajtótájékoztatókat lehet tartani.(Orbán Viktor is tartott itt sajtótájékoztatót.) Általában ezen a helyen mindig nyüzsgés van az interjúztató újságírók és a politikusok miatt.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd megnézni a galériát
Horváth Zsolt

Az alsó sorban található a parlamentárium, ahová nem mindig lehet eljutni. Itt van a Parlament azon bejárata is, ahol vezető politikusokat és kiemelt vendégeket fogadnak. A főépület hosszú folyosókon húzódik végig és azokra merőlegesen befutó szobákra és üléstermekre oszlik. A középső részen indákra felfuttatott növények adják a belső díszítést, amelyek az emeleteken átívelnek a földszinttől egészen a negyedik szintig.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

A Parlament középső részén az irodaházak találhatóak, amelyek jóval több emeleten terülnek el. Dobrev Klára és Járóka Lívia az EP alelnöki tisztségét betöltő magyar politikusok irodája például a tizenkettedik szinten van. Itt készítettem az egyik interjúmat is.

Európa Parlament képek
Kattints a képre, ha szeretnéd látni belülről a Parlamentet
Horváth Zsolt

Rengeteg eltévedés és bejárás után sikerült megismerni az épület legizgalmasabb részeit. A következő cikkekben megmutatjuk, hogy mit gondolnak azok a magyar EP-képviselők, akik szintén részt vesznek az Európa jövőjéről szóló konferencián, továbbá azt is bemutatjuk, hogy miért fontos a Szaharov-díj és hogyan erősíti az EU jelenlétét a világban.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője