Mit mutat az Éljen Szombathely nagyarányú győzelme?

Tényleg vége Fidesznek Szombathelyen? Vagy nem is olyan egyértelmű a dolog?

Ilyen erős csapata még nem volt a szombathelyi Fidesznek - mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő bő egy héttel a választások előtt, a párt választási nagyrendezvényén "Aki nem akar atomháborút, a Fidesz szombathelyi önkormányzati jelöltjeire szavaz" May 31. 21:07 .

Ehhez képest vasárnap egyetlen győzelmet sem ért el a párt Szombathelyen. Az Éljen Szombathely vitte a polgármesteri széket Nemény András könnyedén nyert Szombathelyen June 09. 22:52 és mind a 12 választókerületet Minden egyéni körzetet megnyert az ellenzék Szombathelyen June 10. 00:26 , a Fidesz a vigaszágon, a kompenzációs listáról kapott négy mandátumot.

És már meg is jelentek azok a hangok, hogy Szombathelyen vége a Fidesznek, és soha nem jutnak többé hatalomhoz.

A legtöbb szombathelyi a Fideszre szavazott az EP-választáson

De nézzük meg, hogyan szavaztak a szombathelyiek az európai parlamenti választáson. Tessék:

FIDESZ - KDNP 15 943 szavazat (40,93 százalék)
TISZA 12 824 szavazat (32,92 százalék)
MSZP-DK-Párbeszéd 4 247 szavazat (10,90 százalék)
Mi Hazánk 1 796 szavazat (4,61 százalék)
Momentum 1 463 szavazat (3,76 százalék)
MKKP 1 320 (3,39 százalék)

Nem nehéz észrevenni, hogy a Fideszre szavaztak a legtöbben, és az a baloldali összefogás (DK-MSZP-Párbeszéd), ami rokoni kapcsolatokat mutat az Éljen Szombathellyel, szinte negyedannyi szavazatot kapott, mint a kormánypárt.

Igaz, hogy az országos átlagnál (44,7 százalék) kevesebben szavaztak Szombathelyen a Fideszre, és többen a DK-MSZP-Párbeszéd közös listára (országos átlag 8,09 százalék), de ez nem magyarázza a Fidesz nagy buktáját.

Visszaütött a háborús kampány

Sokszor leírtuk már, hogy az önkormányzati választásokon a pártszimpátia mellett az ismertség, a személyes kapcsolatok és a jelöltek személyisége is sokat számít. Amiben jól teljesített az Éljen Szombathely, ráadásul nekik volt öt évük arra, hogy megmutassák, hogyan vezetik a várost.

És ami nem elhanyagolható, a ciklus alatti krízishelyzetek (járvány, gazdasági visszaesés, energiaválság, infláció) alatt is viszonylag jól teljesítettek, plusz a Fidesz oldaláról indított támadások is szimpátiát keltettek irányukban.

Erre még csak rátett a kormánypárt elhibázott háborús kampánya, ami aztán végleg ellenük fordította a szavazók jó részét.

Kopogtat az új generáció

De más is kiderülhet az eredményekből. A friss, alig négyhónapos Tisza Párt mindössze hét százalékponttal, 3119 szavazattal maradt el a Fidesztől, és közel háromszor annyian szavaztak rájuk, mint a baloldali összefogásra.

A Tisza Párt most nem indult Szombathelyen, csak az EP-választáson szavazhattak rá a szombathelyiek. De az eredmények alapján az Éljen Szombathely sem dőlhet hátra.

A tegnapi választás azt mutatta meg, hogy átalakulóban a magyar belpolitika, kopogtat az új generáció.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2024