Hogyan és kire szavazhatunk június 9-én?

Tudtad, hogy ha Szombathelyen laksz, kevesebb szavazólapot kapsz, mint a budapestiek? És kevesebbet, mint a megye többi részén élők?

Június 9-én választások lesznek, mégpedig európai parlamenti és önkormányzati választások. De mit jelent ez pontosan?

Az európai parlamenti (EP) választáson megválasztjuk azokat a magyar képviselőket, akik a következő öt évben képviselnek minket az Európai Parlamentben.

Az önkormányzati választásokon pedig megválasztjuk településünk polgármesterét és az önkormányzati képviselőket, valamint a megyei közgyűlés képviselőit. Budapesten a kerületi polgármestereket, a kerületi képviselőket, valamint a főpolgármestert és a főváros közgyűlésének tagjait.

Nem is olyan egyszerű, ugye?

Az európai parlamenti választás

Az EP-választáson az Európai Parlament (EP) képviselőit választjuk meg. Az EP-nek 705 képviselője van, ebből Magyarországra 21 jut. Vagyis, 21 EP-képviselőt választunk meg június 9-én.

Az EP-választás tisztán listás módon történik. A választópolgár egy szavazólapot kap, és az azon feltüntetett pártokra, jelölőszervezetekre adhatja le az egyetlen szavazatát.

Idén 11 pártra lehet szavazni, ők gyűjtötték össze a kellő számú ajánlást.

A listákra leadott szavazatok arányában osztják ki a 21 mandátumot a pártok között.

Az EP-választás szavazólapja kék színű lesz, ezzel is különbözik az önkormányzati választás szavazólapjaitól.

Települési polgármester és képviselők választása

Polgármesterek

A falvak és városok polgármestereit mindenütt ugyanúgy választjuk meg. Egy szavazólapot kapunk ehhez, ezen a kisorsolt sorrendben láthatók egymás alatt a polgármesterjelöltek nevei.

Értelemszerűen egyet kell választanunk közülük, az a jelölt lesz a polgármester, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Szombathelyen négy jelölt Itt a képviselőjelöltek listája, rájuk szavazhatunk Szombathelyen az önkormányzati választáson May 07. 11:12 közül választhatunk.

Települési képviselők

A települési képviselőket kétféleképpen választhatjuk meg.

A 10 ezer lakos alatti kisvárosokban, falvakban úgynevezett egyéni lista működik. Ezeken a településeken nincsenek választókerületek, a jelöltek nevei egymás alatt sorakoznak a szavazólapon, és közülük kell annyi jelöltek kiválasztani, ahány tagja van a képviselő-testületnek.

Szentgotthárdon például nyolc, Vasváron hat, Nemesmedvesen kettő képviselőt választanak.

A 10 ezer lakos feletti településeken egyéni választókerületek vannak. Itt a választópolgárok a lakhelyük szerinti választókerületi képviselőt választhatják meg, a szavazólapon a jelöltek közül egyet kell választaniuk.

Az a jelölt lesz a választókerület képviselője, akire a legtöbben szavaznak.

Szombathelyen például 12 választókerület van, Sárváron, Kőszegen és Körmenden nyolc-nyolc.

A megyei közgyűlés választása

A megyei közgyűlést listás rendszerben választjuk. A szavazólapon a szükséges ajánlásokat összegyűjtő pártok, jelölőszervezetek nevei lesznek láthatók, közülük kell egyet kiválasztani. A mandátumokat a listákra leadott szavazatok arányában osztják ki a jelölőszervezetek között, a közgyűlési elnököt, alelnököt a képviselők választják majd maguk közül.

Vas megyében hét jelölőszervezetre szavazhatnak a megyei közgyűlési válssztás szavazólapján.

A fővárosi önkormányzat választása

A budapesti lakosok szavazhatnak a fővárosi önkormányzat tagjaira is. A főpolgármestert ugyanúgy választják, mint máshol a polgármestert, az idén négy főpolgármester-jelölt van, az győz, akire többen szavaznak.

A fővárosi közgyűlés tagjait a megyei önkormányzatéhez hasonló módon, listán választják. Az idén 10 jelölőszervezetre lehet szavazni Budapesten.

Három, négy, vagy öt szavazólap?

A településtípusonként változó szabályok miatt lesz, aki kettő, lesz, aki három, lesz, aki négy, és lesz, aki öt szavazólapot kap majd június 9-én. Sőt, olyanok is lesznek, akik csak egyet.

Három szavazólapot kapnak a megyejogú városok lakói. Ők szavazhatnak
 • az európai parlamenti listákra
 • városuk polgármesterére
 • városuk egyéni választókerületi képviselőjére
 • A megyejogú városok - mint például Szombathely - lakói nem szavazhatnak a megyei közgyűlés képviselőire.

  Négy szavazólapot a nem megyejogú városok és a kisebb települések lakói kapnak:
 • az európai parlamenti választás szavazólapja
 • településük polgármester-választása
 • a választókerületi vagy az egyéni listás képviselőjelöltek szavazólapja
 • a megyei közgyűlési listák szavazólapja
 • Öt szavazólapot a fővárosban élők kapnak. A budapestiek szavazhatnak:

 • az európai parlamenti képviselőkre
 • a kerületi polgármesterre
 • a kerületi képviselő-testület tagjaira
 • Budapest főpolgármesterére
 • a budapesti fővárosi közgyűlés tagjaira
 • Aki csak egy szavazólapot kap

  Persze, június 9-én is előfordulhatnak egyedi esetek. Mint ismerősünké, aki Szombathelyen él, de az állandó lakcíme egy másik városban van. A Nemzeti Választási Irodánál kérte, hogy átjelentkezéssel szavazhasson, azaz Szombathelyen adhassa le a szavazatát.

  Mivel az önkormányzati választások az adott településhez kötődnek, ezért ebben az esetben nem szavazhat az önkormányzati választáson, mert az állandó lakóhelyén van nyilvántartásba véve, és az önkormányzati választáson nincs átjelentkezés.

  Az EP-választáson viszont van, ezért ismerősünk az EP-választáson szavazhat. Így ő csak egy szavazólapot kap a számára kijelölt szombathelyi szavazókörben június 9-én. Kéket.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2024