Viszlát csigatévé, helló Nagy Testvér – a TV2 2000-es éveinek legjobb műsorai (1.)

Kényszerből elköszön a mulatóskirály, helyette jön a zárójeles kettes, no meg a Big Brother, amelyet úgy bámultunk, mint a miniszterelnök facebookos bejelentéseit.

Ismét a kereskedelmi tévék korabeli tévés kínálatában fogunk úszni, ezúttal már nem a kilencvenes évek, hanem az új évezred első évei lesznek terítéken. Ma ismét a TV2 kerül sorra, hogy megnézzük, milyen műsorokkal próbálták a nagyérdeműt szórakoztatni a 2000-es évek első éveiben.

A kétezres évek

A TV2 2000-től konkrétan becsődölt, ami a műsorokat illeti. Lelépett a csatornától a kvízmester Vágó István, a saját készítésű műsorok pedig folyamatosan buktak. Az új évezred első évétől a csatorna nyílt taktikája volt a konkurencia műsorainak másolása, így indult el a Legyen Ön is Milliomos ellen a Most vagy Soha , a Heti Hetes ellen a Vitriol , a Fókusz ellen az Akítv , a Mónika show ellen pedig a Claudia show .

A másolt műsorok jó része megbukott a csatornán, előbb–utóbb pedig muszáj volt változtatni. A család tévéje hamarosan pedig már nem a család tévéje lesz, hanem a fiataloké, mert ezen az egy úton haladva térhetett vissza a TV2 oda, ahonnan indult: a piacvezetőséghez, a legnézettebb csatorna címéhez. Nézzük, mely műsorok vezettek oda, hogy a csatornának teljesen meg kellett újulnia, és milyen is volt ez a nagy újraindulás.

Most vagy soha!

Miután kiderült, hogy az RTL iszonyatos pénzekért, de megvette a világszerte sikeres Legyen Ön is Milliomos jogait, a TV2-nek is lépnie kellett: nyáron már Jakupcsek Gabriella vezetésével már képernyőn volt a játék, amely egy tipikus kérdés-felelet játék volt.

A műsor első változata 2000-ből

A Multimilliomos – Most vagy soha alapjaiban megegyezett a Milliomossal, de azért volt pár különbség, sőt, az sem jött rosszul a csatornának, hogy a Vágó-féle játék az indulás után már a nyári szünetét töltötte, így igazi versenytársa nem volt.

Itt a játékosnak előbb a folyamatosan nehezedő kérdésekre be kellett mondaniuk a helyes választ, és annyi segítséget kaptak, hogy a témakört megadták előre, azt, hogy mennyit akarnak nyerni, ők maguk dönthették el.

A második változat 2000 és 2001 között volt látható

Később emelkedtek a tétek, és válaszlehetőségek voltak, a vetélkedő viszont 2001 őszére lekerült a képernyőről . Később a TV2 új szabályokkal még igyekezett feltámasztani a műsort Multimilliomos néven, de egy év után ez a változat is megbukott.

A leggyengébb láncszem

Ha már vetélkedő, mindenképp érdemes megemlíteni a Nincs kegyelem – a Leggyengébb Láncszem c. műsort. Legfőbb tulajdonsága a külföldön 2001-re már befutott vetélkedőnek, hogy itt a kedves műsorvezető – jelen esetben az akkori bűnügyi magazin és a tények műsorvezetőjeként már ismert – Máté Krisztina abszolút nem volt kedves, sőt.

A műsorvezető nem kímélte a játékosok teljesítményét, amit már csak azért is lehetett minden kör közben elsütni, mert a kérdések nehezek voltak, így nem volt olyan, hogy valaki nem hibázott volna.

Ki a leggyengébb láncszem?

A játék végül 2002-ben ért véget az alacsony nézettsége miatt. Máté Krisztina később a műsor kapcsán elmondta, szerinte a vetélkedő kicsit korán érkezett meg idehaza, ez okozta a vesztét. A műsorvezető arra is kitért a TV2 10 éves visszatekintésén, hogy ő nem bánta meg, hogy elvállalta a műsor vezetését, a játékosok közül pedig nem volt arra példa, hogy valaki is magára vette volna a bunkó mondatok valamelyikét.

Rákapcsoltunk – KapcsoljON ránk

Ezzel a szlogennel vezette be 2002. szeptember 1-től a TV2 az új arculatot, a logót és a műsorokat. A megújulásba sokan azonban nem fértek bele. Az „idősnek” , vagy „kifutott” arcnak minősített emberek mentek, a fiatalok pedig jöttek.

A beharangzó
És a megújulás pillanatai

2002. szeptember 1-jén indult az új csatorna, melynek első újdonsága a megújult Tények volt. Stahl Judit pihenőre vonult, így Pálffy István mellé műsorvezetőként Máté Krisztina került. A késő esti héttérműsor is megújult, a Jó estét, Magyarország új műsorvezetője Bárdos András lett.

A megújult Tények

A reggeli órákban fiatal műsorvezetők egyfajta, „laza programot” próbáltak készíteni LazaC címmel, amelyet vezette többek közt Csisztu Zsuzsa, Kálid Artúr, Kálloy-Molnár Péter és a Barátok közt korábbi testvérpárja, Konta Barbara és Halász Gábor is. A vidám ébresztőműsor az RTL reggeli műsorát, a Reggelit próbálta utánozni, sikertelenül.

Az új reggeli műsor inkább volt egy katasztrófa, mint egy jó másolat

Délutánonként Mónika ellen szállt harcba Liptai Claudia, aki saját talkshowjával, a Claudia showval próbált szerencsét, sikertelenül.

Claudia nem igazán nyújtott maradandót Mónika ellen

Big Brother

Esténként pedig jött a nagy durranás: a Big Brother . A valóságshow két házigazdája Tilla és Liptai Claudia volt. A műsor naponta jelentkezett, és 16 játékos életét lehetett végig követni 3 hónapon keresztül. Ők egy nagy házba költöztek be, aminek minden szegletében egy-egy kamera állt.

A Nagy Testvér pedig minden, de tényleg mindent látott, az első aktust is, ami teljesen véletlenül pont abban az időben történt, amikor az RTL épp elindította saját valóságshowját, a Való Világot .

Az első Big Brother egyik adása

A Big Brother pedig minden várakozást megelőzve kirobbanó siker lett. Akkora, hogy egy időre még a verhetetlen Barátok köztöt is meg tudta verni, az RTL pedig alulmaradt saját reality műsorával szemben.

A Big Brother sikeressége a kukkolásban rejlett, ami először adott lehetőséget arra a nézőknek, hogy embereket figyelhessenek meg, teljesen legálisan. Sokan egyébként azt gondolják, hogy ez volt az első magyar valóságshow, pedig ez egy tévhit, 2000-ben Ki a Tégla? , 2001-ben pedig Bázis címmel forgatott hasonló műsort a TV2, a Viasat3 pedig Bár címmel készített reality műsort.

Az első magyar reality, a Ki a tégla?

A megújuláshoz az is hozzátartozik, hogy sok embernek a TV2 vagy felmondott, vagy pedig már a megújulás után távoztak a kereskedelmi a közszolgálathoz. Ilyen volt Pálffy István is, aki akkori sajtóértesülések szerint azért mondott fel, mert nem értett egyet azokkal a változtatásokkal, amik a TV2-nél történtek. Az „új” TV2-nél egy hetet töltött el, szeptember elején átigazolt a Magyar Televízióhoz, csakúgy, mint Lajcsi .

Előbb úgy tűnt, nélkülük lesz sikeres a TV2, 2003-től azonban az RTL előzött, és mire a TV2 észbe kapott már késő volt, és úgy ment minden tovább, mint 2002 ősze előtt. De ez már egy másik történet, amit majd egy másik alkalommal folytatunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

„Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt” – Ezt nézhettük az MTV-n a 90-es években (2)

1997 után kétségbeesett hangulatban, húzónevek nélkül maradt a közszolgálati tévé. De azért próbálkozott.

Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n

Elindul az első országosan fogható kereskedelmi tévé, ami igazából új, csak épp egyáltalán nem. Persze, a nézőt ki kell elégíteni, akinek ennyi elég volt. Akkor.

Türelem Rózsa bisztrót terem – Ezt néztük az RTL klubon a 90-es években

A fiatalokat kielégítő tévé vicces módon akkor 70 éves magyar filmekkel igyekezett kielégíteni a nézőket. Aztán a totális széthullás után jöttek a jobb, majd a jó műsorok.

Költözködések, kapcsolások, vitatkozások, csodálkozások – az MTV 2000-es éveinek krónikája (1.)

Szuperbuli Lajcsival, NévshowR Hajú Péterékkel, D. Tóth Kriszta meg híradót vezet, amivel megkezdődik az elmúlt 15 év legsikeresebb MTV-s időszaka.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra