Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A zuglói országgyűlési képviselő, az alsónadrágban előkerült politikus és a joghallgató garázsmester

Hogy mi a közös bennük? Bő 15 évvel ezelőtt mindhárman Vas megyében csinálták a botrányt.

Az elmúlt héten ismét középpontba került az egykori kamupártok működése, mivel a kecskeméti bíróság most tárgyal egy ilyen ügyet. Az egyik főszereplő: Zuschlag János.

A kamupártokról most csak annyit, hogy ezek a szervezetek az 2014-es országgyűlési választások előtt élték fénykorukat Összesen 18 millió forintot sikerült behajtani a kamupártoknak adott 2,7 milliárdból 2020. March 05. 08:27 . A választási törvény módosítása miatt ugyanis nagyon könnyű lett a jelöltállítás, és ha az ország 106 választókerületéből 27-ben sikerült képviselőjelöltet állítani, akkor több tíz - olykor százmilliós - állami támogatást kapott egy-egy, kimondottan erre a célra létrehozott kamupárt.

A pártok később felszívódtak, a támogatásként kifizetett 2,7 milliárd forintból összesen 80 millió forintot sikerült behajtaniuk Összesen 18 millió forintot sikerült behajtani a kamupártoknak adott 2,7 milliárdból 2020. March 05. 08:27 a hatóságoknak. Most azért folyik a bírósági per Kecskeméten, mert a NAV információi szerint ugyanezt meg akarták ismételni 2018-ban is, és akkor állítólag Zuschlag János volt az egyik kulcsember.

Tíz évvel korábban Vas megyében vitézkedtek

A történetet a múlt héten már felidéztük, és akkor céloztunk rá, hogy Zuschlag már 2002-ben felbukkant Vas megyében. Biztosan sokan emlékeznek az akkor kirobbant MSZP tagbeléptetési botrányra. (A történetről összesen 50 cikket írtunk, ezeket itt találja összegyűjtve .)

Az ügy lényege az volt, hogy a Budapestről megérkezett Zushlag János, aki akkor még az MSZP tagja volt, társaival hirtelen elkezdte felduzzasztani Csepregen és néhány környékbeli településen a párttagok számát. Előtte a párt ifjúsági szervezetét (FIBISZ) már megpróbálták elfoglalni, itt került képbe a csepregi Szabó Bálint, aki a FIBISZ vasi elnöke lett Game over: ismét megalakult a vasi FIBISZ 2003. October 27. 03:24 .

De alakult egy másik FIBISZ-szervezet is a megyében. Aztán a két szervezet kölcsönösen kizárta egymást a pártból, míg hamar rendet nem raktak körülöttük A rájátszás rájátszása: Fibisz-alakulás negyedszerre 2003. December 01. 06:19 .

2003 végén tört ki az igazi botrány. A kőszegi roma kisebbségi önkormányzat vezetője azzal állt elő Pénzért vettek roma tagokat a vasi szocialisták? 2003. December 22. 03:14 , hogy a városban és a környékén pénzt kínáltak a romáknak azért, hogy aláírják az MSZP belépési nyilatkozatát. Az ügybe beszállt Van bizonyíték arra, hogy a vasi MSZP romákat vásárolt 2003. December 30. 02:54 az Országos Roma Kisebbségi Önkormányzat is, és bizonyítékokat is bemutattak.

Zuschlag János, Tóth Csaba, Szabó Bálint a hatalomszerzési kísérlet mögött

Az ügy lényegére 2004 elején derült fény Van bizonyíték arra, hogy a vasi MSZP romákat vásárolt 2003. December 30. 02:54 . A tagbeléptetésnek az volt a célja, hogy egy érdekcsoporthoz tartozó emberek vegyék át a hatalmat a párt Vas megyei szervezte felett. Így ők dönthessenek arról, kit indítanak a 2004-es országgyűlési választásokon, és kiket tegyenek a megyei listán a tuti befutó helyekre.

Ekkor már a soproni, de Budapesten élő Tóth Csaba volt a megyei MSZP elnökhelyettese, aki mögött állítólag az országosan ismert L. T. vállalkozó és köre állt. Tóth volt az, aki Szabó Bálintot az ifjúsági szervezet élére helyezte. Az ifjúsági szervezetek elfoglalásában Zuschlag János segítette, aki akkor már országgyűlési képviselő volt, és jó barátságot ápolt L. T.-vel.

A megerőszakolt (?) politikus esete

Aztán a régi párttagok összeszedték magukat, kizárták az újakat Kizárások a vasi MSZP-ben: a régi párttagok nyertek egy csatát?! 2004. February 20. 13:01 , de a történet folytatódott "Kit érdekel, hogy a szocialista párt melyik helyi tisztségviselője könyököli le a másikat?!" 2004. July 12. 08:12 . Közben Szabó azt állította Vasi romabalhék: Horváth Mihály állítja, nem fajtalankodott Szabó Bálinttal 2004. October 25. 22:59 , hogy idegenek leteperték és megerőszakolták őt, azért, hogy megfélemlítsék. Ugyanis közben a roma szervezetek beperelték az MSZP helyi vezetőit, akik viszont rágalmzásért perelték be a romákat.

Az ügy még hosszú hónapokig húzódott, végül a párt országos vezetése feloszlatta Vasi romabalhék: Horváth Mihály állítja, nem fajtalankodott Szabó Bálinttal 2004. October 25. 22:59 a Vas megyei szervezeteket. 2005 márciusában a vasi származású, azóta elhunyt Kiss Péter, akkori miniszter lett a megyei elnök Véget ért a vasi szocialisták belharca? - Kiss Péter lett a megyei elnök 2005. March 13. 13:43 , aki rendet rakott, újraszervezte a vasi szervezeteket, a tagtoborzási botrányban érintettek nélkül. Zushlagék három évvel később beismerték, hogy valóban fiktív tagokat léptettek be a vasi MSZP-szervezetekbe.

Mi történt velük azóta? - Országgyűlési képviselőből garázsmester

Kíváncsiak voltunk, mi történt a botrány három szereplőjével azóta.

Zuschlag története a legegyszerűbb: ő 2004-ig volt országgyűlési képviselő, amikor is egy szerencsétlen nyilatkozata miatt le kellett mondania. Később részese volt a kamupártos botránynak, majd csalásért ült is hat évet 2010 és 2016 között.

Zuschlag János 2018-ban

Szabadulása után azzal tért vissza, hogy Czeglédy Csaba bűnösségéről vannak bizonyítékai. Később kiderült, hogy meghamisították A TV2 ügyvédje gyakorlatilag elismerte, hogy manipulált riportokat készítettek a Czeglédy-ügyről 2018. June 08. 19:01 a bizonyítékul tálalt videókat. Zuschlag később nem is akart emlékezni Zuschlag János nem emlékszik arra, mivel vádolta meg korábban Czeglédy Csabát 2018. August 31. 10:59 az ügyre.

Zuschlag mára eltűnt a közéletből, beiratkozott a jogi egyetemre, jelenleg garázsmesterként dolgozik. És újra bírósági tárgyalásra kell járnia a 2018-as kamupártos kísérlet Zuschlag János a Fidesz megbízásából szervezett kamupártokat Vas megyében? May 06. 16:43 miatt...

A botrányos szegedi városi képviselő

Szabó Bálintról tudni kell, hogy mielőtt az MSZP ifjúsági szervezet tagja lett, a Fidesz támogatásával jutott be a csepregi képviselő-testületbe és a Vas megyei közgyűlésbe. Onnan pártolt át a szocialistákhoz, és lett aktív részese a tagtoborzási botránynak. 2006-ban Szegedre költözött.

2013-ban aztán hirtelen a botrányos őszödi Gyurcsány-hangfelvétel koronatanújaként tért vissza A megerőszakolt Szabó Bálintból őszödi koronatanú lett 2013. May 23. 10:30 azzal, hogy tudja, ki szivárogtatta ki a zárt közegben készült videót. Erről 2013 májusában lapunknak interjúban beszélt Kitálalt nekünk Szabó Bálint, az őszödi koronatanú 2013. May 24. 16:00 .

Szabó Bálint 2016-ban
BZ

Az ügy aztán elhalt, Szabó 2014-ben bejelentette, hogy visszavonul a pártpolitikától Visszavonul a pártpolitikától az őszödi tanú 2014. January 21. 12:56 . De az elhatározása nem tartott sokáig. 2016-ban a csepregi képviselő-testület feloszlatása után polgármester-jelöltként indult Csepregen, és azonnal sikkasztással vádolta meg Sikkasztás történt egy csepregi intézményben, jelentette be Szabó Bálint polgármester-jelölt 2016. September 23. 16:03 az egyik helyi intézményvezetőt.

Közelébe sem jutott a polgármesteri széknek, 2017-ben már Botka László, szegedi MSZP-s polgármestert támadta Elutasította az ügyészség a Czeglédy Csaba elleni újabb feljelentést 2017. November 22. 10:02 , pedig korábban mellette dolgozott. 2019-ben egy civil szervezet jelöltjeként városi képviselőnek választották Szegeden, azóta Botka hangos kritikusa.

A hvg.hu 2019 elején Lázár János előretolt helyőrségének nevezte Szabót. Szabó azonban, miután sikertelenül próbálta bűncselekménybe keverni Botka Lászlót, a hírek szerint kiesett a kormánypárt kegyeiből.

A politikus február 15-ére sajtótájékoztatót hívott össze, nagy leleplezéseket ígért, de aztán nem jelent meg az eseményen. Felesége bejelentette eltűnését Eltűnt majd előkerült a Szombathelyen is ismert Szabó Bálint szegedi képviselő February 15. 22:12 , a rendőrség hétfő este meg is találta Egy felüljáró közelében, kihűlve találták meg Szabó Bálint képviselőt February 17. 20:14 az M43-as autóút makói felüljárójának közelében.

Később kiderült Cipőfűzőjével villanyoszlophoz kötözve, egy égő szalmabálán tért magához Szabó Bálint March 10. 19:26 , hogy egy szál alsónadrágban volt. Azt mesélte, hogy heten támadták meg, és azt követelték, hogy éjfélig gyalogoljon el Romániába, különben a családjának baja eshet. Állítása szerint 40-50 kilométert gyalogolt, de fenyegetői követték, majd megkötözték. Egy égő szalmabálán tért magához, cipőfűzőkkel összekötözve.

A rendőrség nyomozást indított, amit le is zártak, ugyanis - mint a sajtóval közölték - az ügyben nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

Zugló országgyűlési képviselője

Tóth Csaba a tagtoborzási botrány után eltűnt Vas megyéből, Zuglóba ment, ahol érkezése után hirtelen elkezdett emelkedni a pártszervezet taglétszáma. A helyi MSZP-elnök tagfelvételi moratóriumot rendelt el, végül Tóth Csabát választották elnökké. A megbuktatott addigi elnök és számos más tag átlépett az MSZDP-be.

Tóth Csaba 2008-ban

Tóth 2010-ben országgyűlési képviselő-jelölt volt, erről írtunk is Semmiből sem tanulnak? - A fiktív tagtoborzó Tóth Csabát újra indítja az MSZP 2010. January 22. 11:05 . Nem nyert a választókerületben, viszont ősszel mégiscsak országgyűlési képviselő lett, mivel egy képviselő lemondott az országos listáról betöltött mandátumáról, és Tóth következett a sorban.

2014-ben és 2018-ban viszont már nyert a Zuglóban. Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy nekitámadt Hadházy Ákosnak, akit a Momentum akar indítani a választókerületében. Szerinte ugyanis Zuglóban ő biztosan nyer, amit Hadházy indulása veszélyeztethet.

Tóth Csabát nehéz embernek tartják, aki könnyen konfrontálódik. Zuglóban az elmúlt években rengeteg botrány volt, többségükkel kapcsolatba is hozták Tóth Csabát. Ilyen volt például a a parkolási maffia ügye. De tény, hogy a 15-17 évvel ezelőtti Vas megyei tagbeléptetési botrány három szereplője közül az ő politikusi pályája volt a legsikeresebb.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra