Szombathely régen és ma - Két 1956-hoz is kötődő helyszín

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

A város 1956-os forradalmi napjainak említésre érdemes helyszínei közül elsőként a városi tanács akkori székházát választottuk. Az egykor 23-as sorszámot viselő épület Széll Ödön egykori bérpalotája volt. Terveit Rauscher Miksa készítette 1896-ban. A felvidéki Léván született és 1934-ben Szombathelyen elhunyt építész munkái a stílusukat tekintve a historizmus jegyeit viselik magukon, bécsi és berlini hatásokkal. Rauscher magas szinten alkalmazta az eklektika eszközeit, áttekinthető szerkezetek létrehozására törekedett, s ezeket igyekezett az épületek homlokzatán is megjeleníteni. Itt jelenleg regionális fejlesztési ügynökségek és nonprofit vállalkozások irodái, valamint egy ruházati bolt üzemelnek. A hátsó traktusban volt leánykollégium idén megszűnt.

Szombathely régen és ma - Két 1956-hoz is kötődő helyszín
Városi tanács székháza régen....
BDMK archívum
Szombathely régen és ma - Két 1956-hoz is kötődő helyszín
....és most
VB

A forradalom idején nem csak a város állami hatósága, hanem például a gyűlölt begyűjtési hivatal helyi központja is itt működött. A november 4-én megindult szovjet ellentámadásban itt halott is volt. Az épületben tartózkodó két őrkatona közül az egyik összeverekedett a páncélossal érkező megszállók egyikével. A küzdelem végén az emeletről lezuhant szovjet kiskatona meghalt. Az esetet törésekkel megúszó honfitársunk később orvosok segítségével szökött meg a kórházból. Az épület jó fekvése és magassága miatt innen nem csak e fontos belvárosi utcát, hanem a környék udvarait is be lehetett lőni.

A másik, az őslakos szombathelyiek által Bagolyvárként ismert épület a forradalmi napokban közvetlenül nem játszott szerepet az eseményekben. A megszálló csapatok hadvezetésének groteszk módon stílusos választása eredményeképpen ezen a városszéli, romantikus helyen székelt a Szombathely majdnem tucatnyi pontjára szétszórt, fénykorában 5-7 ezer (!) fős, székesfehérvári parancsnokságú gépesített gárdahadosztály katonai elhárítása.

Szombathely régen és ma - Két 1956-hoz is kötődő helyszín
A Bagolyvár régen....
BDMK archívum
Szombathely régen és ma - Két 1956-hoz is kötődő helyszín
....és most
VB

Az egykori „Károly-várat” Zwitkovich Károly hadbiztos építette még 1851-ben, tervezőjét nem ismerjük. Nevét a hagyomány (és Kárpáti Kelemen, az első városmonográfia szerzőjének feljegyzései) szerint akkor kapta, amikor 1871-ben Sövegjártó ügyvéd úr megvásárolta és egy 5 mázsás vasbaglyot helyeztetett annak homlokzatára. Az angol kastélyokat idéző, erősen tagolt, festői hangulatú, klasszikusan romantikus épületet a forradalom után 1958-ban tatarozták. Sokáig volt a városi úttörők kedvelt, sok-sok közösségi rendezvénynek helyet adó otthona. Jelenleg magánkézben van. Egykori vadregényes parkja egy részének helyén zárul be a Jókai Mór utca folytatásában a Brenner Tóbiás körút irányába húzódó városi körút.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely régen és ma - Pelikán-park

Hajdanán készült képeslapok nézőpontját igyekszünk most megkeresni, és a híres épületeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Nagyszálló

Hajdanán készült képeslapok nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Csónakázótó

Hajdanán készült képeslapok és fotográfiák nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, nevezetesebb helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - Derkovits lakótelep

Hajdanán készült képeslapok nézőpontját igyekszünk megkeresni és a híres épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Bejczy utca

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk megkeresni a jelenben és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Sportház és a Március 15. tér

Hajdanán készült képeslapok és fotók mostani nézőpontját igyekszünk megkeresni, a neves épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A vasútállomás

Hajdanán készült képeslapok és fotók mostani nézőpontját igyekszünk megkeresni, a neves épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Borostyánkő Áruház

]Az áruház helyén az 1970-es évekig Anno itt egy kétszintes lakóház és alacsonyabb üzletek álltak. Jugoszláv tervezők és kivitelezők bevonásával 1978-ra készült el a Borostyánkő.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző